PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129800
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

BĘDZIE TU PEWIEN SPOJLER DOTYCZĄCY FILMU ANIMOWANEGO "Batman: The Dark Knight Returns, Part 2"

Podsumujmy.

Superman - przybysz z obcej planety, który w świetle naszego słoneczka jest najpotężniejszą istotą na Ziemi. Uratował całą populację kuli ziemskiej przed kompletną zagładą.

Batman - ot człowiek walczący z bezprawiem na ulicach swojej małej ojczyzny - miasta Gotham.

Trochę to niezręczne :P Tym bardziej że prawdopodobnie to Batman obije pysk Supermanowi, o ile ich walka będzie miała przebieg podobny do tego z filmu "Batman: The Dark Knight Returns, Part 2" :D

Mati9319

Walka walką, ja bardziej czekam na Wonder Woman. Jestem cholernie ciekawy Gal Gadot w tej roli.

jacob_filmweb

A ja Aquamena i Victora

LordVader345

Posta nie widzie

Mati9319

Twój opis postaci Batmana jest zbyt krótki:) mam nadzieje że się nie obrazisz jak dodam większy z innej strony
:)
Batman w odróżnieniu od innych superbohaterów nie posiada żadnych nadprzyrodzonych mocy. Ich rolę pełni wysoka inteligencja i znakomita kondycja fizyczna, znajomość psychologii (np. wykorzystywanie mrocznego wizerunku mściciela i teatralności w celu zyskania przewagi psychologicznej nad przeciwnikiem lub wymuszenia od niego zeznań), kryminalistyki (znajomość metod i technik śledczych, przydatnych np. przy rozwiązywaniu zagadek Riddlera), strategii, sztuk walki (znajomość ponad 127 rożnych stylów, w tym skoncentrowanych na uderzeniach m.in: boks klasyczny, boks francuski, boks tajski, capoeira, style karate np. Shōtōkan i Gōjū-ryū, style wushu np. Wing Chun, oraz skoncentrowanych na chwytach m.in: judo, brazylijskie jiu-jitsu i sambo, a także z wykorzystaniem broni białej np. szermierka[11]), znajomość wielu języków oraz korzystanie z rożnych fikcyjnych osobowości (np. Matches Malone).
http://pl.wikipedia.org/wiki/Batman plus jego nowoczesna zbroja :)

wort801

Nie ma sprawy. Mi w zasadzie chodziło głównie o format działań obu postaci:
- Superman działa w skali całej Ziemi,
- Batman trzyma w ryzach bandziorów z Gotham.

Oczywiście jest to spore uogólnienie, ale wyraźnie ukazuje z jak wielkim kontrastem mamy do czynienia. Postronnemu obserwatorowi raczej trudno uwierzyć, że Batman może mieć coś do powiedzenia w kwestii Supermana... a tu proszę.

Ciekawi mnie tylko jakie podłoże będzie miał ich konflikt w filmie: rząd naśle Supermana na Batmana, czy może Bruce będzie chciał "obadać" predyspozycje Clarka do przemiany w złoczyńcę?

wort801

Post 2

wort801

Post 2

ocenił(a) film na 7
Mati9319

Ludzie BATMAN to legenda nie tylko komiksów ale całej popkultury. A dlaczego? Bo jago komiksy pisali najlepsi i nie chodzi o rys czy kreske ale o pomysł. Jego przeciwnicy są bardziej znani niż większość bohaterów innych serii. Fabuła, smaczki i klimat z którym nic nie może sie równać. Dlatego filmy z jego udziałem trudno zepsuć ( brawa dla Schumachera- musiał sie natrudzić by to zawalić)
Aquaman, Wonder woman i Flash ( chyba że Wally) to postacie archaiczne i trudno by je teraz umieścić w tych realiach bez marvelowskiego mrugnięcia okiem, a wątpie by DC zamierzało robić z tego filmu film z jajem. Dlatego Batman i Superman będą
rządzić na ekranie a pozostali wystąpią jako smaczki i zapychacze czasu