Czy tylko ja uważam że ta propozycja od DC jest odpowiedzią na Captain America: Civil War"?
BvS był zapowiedziany wcześniej, więc jak już to na odwrót. Film o walce Batmana z Supermanem chciano nakręcić już 10 lat temu ale wtedy nie wyszło.
Ten film wyszedłby dużo wcześniej, gdyby nie lekka klapa MoS ;) To zbieg okoliczności, że akurat w tym roku wyszły oba tytuły.
Jaka klapa MoS ? Skąd żeś ty wytrzasnął. Powodem przesunięcia było przepisanie scenariusza przez Terrio.
3 lata przepisywał ten scenariusz? A MoS to nie jest zbyt udany film, powiedzmy to sobie szczerze ;)
Dla ciebie, dla mnie był lepszy niż nie jeden MCU. To co w tym filmie mnie się tak podobało to brak upierdliwego humoru, dlatego na "BvS:DoJ" i "SS" patrzę z pewnym niepokojem, ale to kwestia gustu.
No jak widać nie tylko dla mnie - wystarczy popatrzyć na średnią. Superman to nie Batman - robienie filmu o nim w wersji Nolanowskiej było z góry skazane na co najwyżej niezły wynik.
Może i Man of Steel nie jest filmem jakimś wyśmienitym, ale 6,5 to dużo za niska ocena jak dla tego filmu. W swojej kategorii, jest jednym z lepszych filmów. Ustawiłbym go gdzieś tak na 4-5 miejscu w swojej hierarchii najlepszych filmów super bohaterskich.
Tak, ale z drugiej strony ma także niższą średnią od wielu innych filmów Marvela. Jeżeli chodzi o MCU, to MoS ma niższą od wszystkich xD Nawet Hulk, Thor i First Avengers mają wyższe. Słaby wynik jak na blockbuster o najpopularniejszym superhero w historii.
Ale powtarzam - nie jestem hejterem MoS ani DC.
No właśnie nie. MOS ma wyższą średnią od wielu filmów Marvela z MCU. I mówię tutaj o obiektywnej średniej na IMDB, bo wiadome, że filmweb Januszami Marvela stoi.
MOS ma wyższą średnią niż Hulk, Iron Man 2, Thor, Thor 2, Kapitan Ameryka i taką samą średnią jak choćby Iron Man 3, czy niewiele niższą od Avengers 2, także nie przesadzaj.
My jesteśmy tutaj, a nie na IMDB. Amerykanie przecież uwielbiają Supermana, to ich ikona, więc zawsze filmom o nim będą wystawiać wysokie noty. Tak samo jak filmy opowiadające o ważnych dla Polski wydarzeniach są zawsze najwyżej cenione u nas, a nie zagranicą ;) Nie wymyślaj wymówek dla usprawiedliwienia średniej na filmwebie. Gdyby MoS się podobał, miałby wyższą średnią. Tyle w tym temacie.
A zresztą, jak już chcesz być taki dokładny, to MoS ma prawie takie same średnie jak Thory. Gdy dodamy do tego średnią z filmwebu, to MoS to taki poziom pierwszego Thora i trochę niższy od Thora 2.
Iron Man 3 ma z kolei wyższą średnią, umiesz czytać?
A my uwielbiamy Marvela i zawsze będziemy stawiać Marvelowi zawyżone oceny. Ja mówię o odbiorze na świecie, a światowy serwis to IMDB, nie analizuje odbioru w Polsce. MOS się podoba na świecie, co pokazuje średnia na IMDB. skoro MOS to poziom pierwszego Thora, to tym bardziej jest to poziom Iron Man 3, chyba sam nie wiesz co piszesz.
Iron Man 3 ma wyższą średnią zarówno u nas jak i na IMDB. Ja porównywałem średnie. Każdy sobie sam ustali, czy film jest świetny czy nie.
Cały świat uwielbia Marvela, nie tylko my, lol.
Ma wyższą o 0.1 więc to ten sam poziom. :) A to co uwielbia cały świat to widać, na IMDB właśnie. :)
No nie wiem, czy średnia 7,2 oznacza uwielbienie, ale ok xD To nie ten sam poziom, skoro zarówno u nas jak i na IMDB średnia jest wyższa. Do tego, na filmwebie o wiele wyższa.
Nie usprawiedliwiaj MoS. Gdyby sytuacja była odwrotna, to powiedziałbyś, że to na świecie filmy Marvela mają zawyżoną ocenę, a u nas jest w porządku. Wyluzuj trochę.
A gdzie ja napisałem, że taka średnia oznacza uwielbienie? LOL. To skoro nie ten sam poziom, to Thor to też nie ten sam poziom co MOS tylko niższy, zdecyduj się w końcu. Nie atakuj MoS, gdyby sytuacja była odwrotna, to byś powiedział, że liczą się oceny ze świata, a nie z jednego kraju, i to z Polski, które mają niby o czymkolwiek świadczyć. Wyluzuj trochę.
"A to co uwielbia cały świat to widać, na IMDB właśnie" - to było a propos tego.
Thor ma minimalnie wyższą średnią na IMDB, a na filmwebie wyraźnie wyższą. Jak patrzymy na średnie, to na oba fora, a nie tam, gdzie wygodniej.
To ty masz problem ze średnią i mówisz, że MoS to jeden z najlepszych filmów superhero w historii ;) Ja nie głoszę, że Thor i Iron Man 3 to najlepsze filmy superhero ;)
Wysil się na oryginalność.
A co ma "A to co uwielbia cały świat to widać, na IMDB właśnie" do "No nie wiem, czy średnia 7,2 oznacza uwielbienie, ale ok xD"???
Thor ma niższą średnią na IMDB, 7.0, a MOS ma 7.2, więc nie wiem gdzie ty tu widzisz średnią wyższą. xD Filmwebu to ty nie wspominaj, bo ja już powiedziałem, że mnie interesuje opinia fanów ogólnie na świecie, a nie w Polsce Januszy Marvela. Jak ciebie to interesuje to sobie na to zwracaj uwage, ja rozmawiam o ocenie ogólnej na świecie, nie w PL.
Na jaką oryginalność mam się wysilić? O czym ty znów mówisz? Problem to ty masz ze średnią MOS, bo twierdziłeś, że jest najsłabszy z uniwersum Marvela, a to się okazało bzdurą. :) Tzn. dla ciebie może być najsłabszy, ale mnie nie interesuje twoje zdanie. :)
Wybierasz sobie to forum, które jest wygodne dla ciebie. Jak mówię, gdyby sytuacja była odwrotna, wybrałbyś filmweb, mówiąc, że to na świecie są Janusze Marvela ;p Albo się mówi o wszystkim albo wcale.
Nigdy nie powiedziałem, że MoS jest najsłabszy z uniwersum Marvela, bo to nie jest uniwersum Marvela. Powiedziałem tylko, że ma na filmwebie średnią niższą od wszystkich filmów z MCU, co jest faktem.
Oryginalność = żebyś nie kopiował cudzych postów.
Nic sobie nie wybieram, zrozum to wreszcie. Po prostu mówie na konkretny temat i na ten konkretny temat przytaczam argumenty. Mówię o tym jak MOS został odebrany na świecie, dlatego przytaczam ocene z IMDB, a nie polskiego filmwebu, to logiczne i oczywiste.
Powiedziałeś, że MOS jest słabszy od filmów z uniwersum Marvela, a ja pokazałem, że myliłeś się, przyjmij fakty, zaakceptuj swój błąd i nie przedłużaj. Mówiąc to nie mówiłeś o średniej na filmwebie, także znów kręcisz. :)
Nie kopiuję cudzych postów, po prostu naśladując twoją retorykę pokazuję ci jej merytoryczne braki, tak jest najprościej, byś zrozumiał. :)
"No MOS ma średnią wyższą niż wiele filmów Marvela, także nie wiem o czym mówisz" - twój post.
"Jeżeli chodzi o MCU, to MoS ma niższą od wszystkich xD" - Moja odpowiedź.
Nie sprecyzowałeś, że chodzi ci o świat, a ja powiedziałem prawdę - bo na filmwebie, wszystkie filmy z MCU mają wyższą średnią. Poza tym to podobno Polacy oceniają niżej takie produkcje, a nie Amerykanie.
Polacy oceniają wyżej filmy niektóre Marvela niż Amerykanie, co do reszty to się zgadza, co też pokazuje, że Marvel jest w Polsce wyjątkiem i dużo tu Januszy Marvela. Co do tej średniej, to ok, masz racje, nie uściśliliśmy o jaką średnią chodzi. :)
Wyjątkiem? To niby na świecie jest odbierany gorzej albo źle? Świat uwielbia Marvela i tyle ;) Co do MoS to raczej mieszane uczucia.
TO przecież w Ameryce królują bohaterowie - Marvel i superbohaterowie ogółem są tam odbierani na pewno lepiej niż w Polsce ;)
Wyjątkiem. Czyli w Polsce jest proporcjonalnie odbierany lepiej względem innych filmów niż na świecie, bo w PL jest dużo Januszy Marvela. :)
Acha, bo skoro Marvel jest wysoko oceniany, to już musi to być sprawka Januszy Marvela? Ok, zatem wysoka ocena TDk i TDKR to wina Januszy DC ;p
Nie rozumiesz co do ciebie pisze. Porównaj sobie oceny TDK na IMDB i filmwebie, to samo TDKR, może wtedy zrozumiesz. :)
To ty nie rozumiesz. Superman to ikona Ameryki. Polski już niekoniecznie. Gdyby zrobili dobry film, to zapewne byłby u nas oceniony wysoko, bo taka natura blockbusterów, że bardzo często ich jakość jest powiązana ze średnią.
A nawet pomijając już kwestie popularności, to fakt jest taki, że na IMDB MoS jest oceniany wyżej niż w Polsce. Gdybyś poprzestał na tym, to nie miałbym żadnych pretensji. Ale ty oczywiście musisz pisać o jakichś Januszach Marvela, żeby umniejszyć znaczenie średniej na filmwebie i usprawiedliwiać MoS. Dobry film obroni się sam.
To ty nie rozumiesz, co udowodniłeś tym wpisem:
"Acha, bo skoro Marvel jest wysoko oceniany, to już musi to być sprawka Januszy Marvela? Ok, zatem wysoka ocena TDk i TDKR to wina Januszy DC ;p"
i jedyne co potrafisz, to odpyskiwać, że ja nie rozumiem, zamiast ogarnąć proporcje i stosunek ocen na IMDB do tych z filmwebu. Jak to zrobisz, to nie będziesz bredził o Januszach DC.
Ja tu nie mówię o popularności, ja tu nie mówię o Supermanie, ja mówię o wszystkich filmach na IMDB i ich ocenach, i ich odpowiednikach do ocen z filmwebu. Jak to skumasz to się odezwij.
Co niby ma z tego wynikać za prawda objawiona? Jedne filmy są oceniane wyżej, jedne niżej, jedne tak samo - takie życie. Polacy to nie Amerykanie. Nie ma co zwalać na jakichś wymyślonych "januszy". Po prostu Polakom niezbyt podobał się MoS, a Amerykanom bardziej. Tyle.
Praktycznie wszystkie filmy są oceniane sporo wyżej niż na filmwebie, filmy Marvela są tu wyjątkiem swoistym, to dowodzi teorii o Januszach Marvela, Januszu Marvela. :D
Lol. Popatrz na oceny Avengersów, Antka, Zimowego żołnierza, Strażników galaktyki, Iron Mana, Thora, First Avenger, Hulka - wszystkie wyższe od filmwebowej. Jedynie Iron man 2, Iron Man 3 (o 0,1). Thor 2 ma taką samą.
Coś słaba ta teoria, fanatyku DC ;p
To nie teoria, tylko fakt. Zobacz sobie różnice, i porównaj do innych filmów, jak np. ostatni Mad Max czy Star Wars. Widze, że Janusz Marvela nie dostrzega faktów. To pewnie przez twoje Januszostwo 250 milionów Hulka nie jest klapą, a 660 milionów Man of Steel jest klapą. :D
Napisałeś, że filmy Marvela są oceniane na IMDB niżej niż na fw - sprawdziło się to w przypadku jedynie dwóch tytułów ;p Twoje teoria poległa. Jedyne, w czym masz rację, to to, że MoS jest lepiej odbierany w Ameryce niż w Polsce, a przyczyny takiego stanu rzeczy to ci już chyba napisałem. Drugi raz mi się nie chce. Także nie ma co zwalać na jakichś wymyślonych januszy.
A czy w tym temacie mówimy o Hulku czy Supermanie? Bo można analizować teraz każdy film z osobna, ale czy ma to jakiś sens? Hulk też jest klapą. Tylko że ciągle zapominasz, że napisałem na początku "lekka klapa", odnosząc się do tego, że MoS miał uzyskać wyższy wynik finansowy, a jakościowo także jedynie niezły. Miało być znacznie lepiej.
PS. Co mają do tego oceny Mad Maxa i Force Awakens - może to też sprawka wymyślonych "Januszy"? ;p Zresztą trudno uznać średnie 7,3 oraz 7,8 (filmweb) za niskie rezultaty.
Znów nie przeczytałeś ze zrozumieniem. Napisałem, ze niżej, zacholwując proporcje. Dobra, po co ja się męcze na tłumaczenie, jak ty czytać ze zrozumieniem nie potrafisz. Twoje pytanie odnośnie ocen Mad Maxa tylko potwierdza, że totalnie nie skumałeś o czym ja mówię. Po tylu tłumaczeniach nie skumałeś, że Janusze Marvela nie sa odpowiedzialni za zaniżanie innych oceń, a za zawyżanie ocen filmów Marvela zachowując realia jakie mają miejsce na obu serwisach, także myślę, że już tego nie pojmiesz, nie uda ci się, nie dasz rady. :)
No tak, ci wymyśleni "janusze Marvela" są odpowiedzialni za zaniżanie ocen na całym portalu, zwłaszcza za kompletnie nie związane z Marvelem "Mad Max" i "Gwiezdne wojny" , a jakość MoS nie ma tu nic do rzeczy xD Bo oczywiście wszyscy w Polsce rozpływają się w zachwytach nad Supciem i to tysiące Marvelowców wystawiło jedynki xD
Przebudzenie Mocy ma i tak zawyżoną ocenę, więc o czym my tu w ogóle rozmawiamy. Mad Max ma taką akuratną.
Jakie proporcje? Blockbustery z reguły mają wyższą ocenę na IMDB niż na filmwebie. Nie wiem, o co ci chodzi.
Ale jakim cudem filmy Marvela mają być oceniane na IMDB niżej, skoro prawie wszystkie mają wyższe średnie na tamtym portalu?
Twój tekst: "Polacy oceniają wyżej filmy niektóre Marvela niż Amerykanie, co do reszty to się zgadza, co też pokazuje, że Marvel jest w Polsce wyjątkiem" - Polacy jedynie DWA filmy Marvela ocenili wyżej niż Amerykanie, a Iron Mana 3 tylko o 0,1, więc co ty niby chcesz udowodnić?
Skoro jestem Januszem Marvela, to chyba musze zmienić ocenę MoS z 7 na 1 ;p
To dlatego, że to film o Supermanie. Fani jakoś zbyt dobrze filmu nie przyjęli, a ten wynik też nie powala. Solowe filmy ze Spider-Manem, Batmanem, Iron Manem zarobiły znacznie więcej. Nawet prawie nikomu nie znani Strażnicy Galaktyki czy Deadpool osiągnęli znacznie lepszy wynik.
Przy czym ja oceniłem ten film na 7 - dobry, ale bez szału. Nie jestem żadnym hejterem DC i z niecierpliwością czekam zarówno na BvS jak i na SS.
Jeżeli kompletnie nie znani superbohaterowie, jak Ant-Man albo Strażnicy galaktyki osiągają takie same lub wyższe zarobki, a najsłynniejszy hero nie, to trudno mówić o sukcesie.
Ant-Man zarobił dużo mniej niż Man of Steel, a do tego był dziesiątym filmem z uniwersum, co też ma duże znaczenie.
Dużo mniej?
Man of Steel: 668 milionów $ przy budżecie 225 mln $
Ant-Man: 519 milionów $ przy budżecie 130 milionów $
A teraz popatrz na to, że Ant-Man był raczej mało znanym superbohaterem, a Superman jednym z najpopularniejszych w historii, jeśli nie najpopularniejszym. Solowe filmy o Batmanie, Iron Manie i Spider-Manie zarabiały znacznie więcej. Widać zatem, że MoS to jednak lekka finansowa porażka i nie ma co tego ukrywać.
To jest różnica 150 milionów, czyli 1/3 zysków Ant-Mana praktycznie, czyli dużo mniej. Tak, Superman jest popularniejszy, ale Ant-Man to 10 film z uniwersum, dlatego to tez ma znaczenie. MOS nie jest finansową porażką, 668 milionów jak na pierwszy film z uniwersum nie jest źle. Mówisz, że filmy o Iron Manie zarabiały więcej? Znów nie masz racji. Iron Man zarobił 585 milionów, a Iron Man 2 623 miliony, czyli oba filmy mniej niż MOS.
No i? Co z tego, że pierwszy film z uniwersum? Superman to marka, która nie potrzebuje uniwersum, tak jak Batman i Spider-Man.
Iron Man i Mroczny Rycerz rozpoczęły boom na filmy superhero - od premiery tych dwóch filmów rozpoczęła się era herosów ;) Gdyby Iron Man wyszedł w 2013, to zarobiłby więcej. I rzeczywiście trzecia część wyszła w tym roku. Zarobiła ponad dwa razy tyle, co MoS ;p
Nie jest to klęska finansowa, ale oczekiwania były wyższe. Podobnie jak przy "Ultronie" prognozowano wyższy przychód i nawet wynik 1,4 mld $ i 7. miejsce w historii nie są traktowane jako sukces.
PS. Spider-Man wyszedł w 2002 roku i zarobił ponad 800 milionów $, kiedy to filmy superhero przeżywały kryzys ;) Film o najpopularniejszym hero wszech czasów, który ma premierę w najlepszym okresie, zarabia mniej niż film o kompletnie nieznanych bohaterach z galaktyki. No jak to nie jest wynik poniżej oczekiwań, to zdecydowanie nie jesteś obiektywny
Chyba urodziłeś się wczoraj, skoro nie wiesz, że kontynuacje i kolejne filmy z uniwersum mają chody na starcie.
Gadałeś, że filmy Iron Mana zarobiły więcej, ja ci udowodniłem, że znów się mylisz, więc nie wiem po co gdybasz co by było gdyby wyszły w 2013. W 2013 wyszła trzecia część i kolejny film z uniwersum, jak wyjdzie Man of Steel 3 to wtedy będziemy rozmawiać, na razie takie gdybanie to głupota.
Oczekiwania były wyższe, zgoda, ale jak sam przyznałeś, myliłeś się mówiąc o klęsce finansowej. :)
Spider-Man jest najbardziej uwielbianym przez dzieci superbohaterem, więc jeżeli o filmy kinowe chodzi, to nie dziwne, że zarobił trochę więcej niż MOS. I ja nie mówiłem, że to wynik poniżej oczekiwać, tylko, że nie jest to klęska, klapa, także teraz już nie przeinaczaj wszystkiego na swoją korzyść. A film o herosach galaktyki był kolejnym filmem z uniwersum, powtarzam, skoro gdybasz, to pogdybaj sobie ile zarobili by strażnicy gdyby się ukazali przed Iron Manem pierwszym, jak Marvela uniwersum nieistniało - mało.
A ile wyszło w historii filmów o Supermanie? Dużo. O Iron Manie jedynie trzy. Sup miał więc sporą podstawę. Strażnicy i Ant-Man żadnej.
"Ten film wyszedłby dużo wcześniej, gdyby nie lekka klapa MoS" - to mój pierwszy post. Zatem pod względem finansowym i jakościowym MoS to lekka klapa/porażka, żeby uściślić.
Finansowo o Iron manie się pomyliłem, bo pamiętałem wynik tylko trzeciej części. No ale co tu dużo ukrywać. Zarówno Stark, Parker i Wayne to postacie o wiele ciekawsze niż Clark Kent. To jeden z najnudniejszych hero ever.
I co z tego, że dużo, omg. Filmów o Spider-Manie też wyszło dużo, a kontynuacja Spidera zarobiła 700 milionów, czyli minimalnie więcej od MOS. LOL, Ant-Man i Strażnicy nie mieli podstawy. xDDD Faktycznie, 10 film z uniwersum nie ma żadnej podstawy. xD Weź zaakceptuj fakty, ogarnij się.
MOS pod względem ani jakościowym, ani finansowym, nie jest klapą, ani lekką, ani dużą. Finansowo poradził sobie nieźle, jakościowo też jest niezły. I tyle, nie ma co uściślać, takie są fakty.
To jakie masz zdanie o Supku mnie nie interesuje, także nie będę tego komentował. :)
Jakościowo jedynie niezły? A mówiłeś, że to top 4-5 filmów superhero w historii xD
No, a popatrz, ile zarobił pierwszy film o Pająku, który nie miał żadnej podstawy ;)
Ale co z tego, że to to samo uniwersum? W tych filmach nie wystąpili Avengersi (no dobra, cameo Falcona, który raczej najpopularniejszym członkiem teamu nie jest). Ludzie uwielbiają Avengersów. O Ant-Manie i STrażnikach praktycznie nic nie wiedzieli.
Lekka klapa jednak jest. 668 milionów na kolana nie powala, co odbiło się na przesunięciu premiery BvS.