PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129800
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Superman zrobiłby z netoperka miazgę, zanim ten zdążyłby mrugnąć okiem. Tak wiem, to komiks, SF, ale to już jednak pewna przesada.

użytkownik usunięty
PIOTREKPK19

Temat wałkowany tysiące razy na forach.

ocenił(a) film na 7

nie widziałem żeby był wałkowany, a jak widziałeś to napisz ... jaki sens ma zestawienie boga i człowieka jako równych ziomków? nie w kontekście ich walki, powiedzmy po co supermanowi batman? będzie go spowalniać, może umrzeć w każdej chwili itd itd ... wytłumacz skoro czytałeś tysiące razy ...

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Proszę oto przykład.
http://www.filmweb.pl/film/Batman+v+Superman%3A+Dawn+of+Justice-2016-687215/disc ussion/B%C4%99d%C4%85+si%C4%99+t%C5%82ukli,2430620

ocenił(a) film na 7

stary te kreskówki to se możesz wsadzic, to co odróżniało Supermana Syndera od tych syfiastych ekranizacji komiksów z Marvela to były - absolutny brak humoru, oraz wprowadzenie wątków dramatycznych, wyborów moralnych, problemów z jakimi borykał się odmieniec w tym braku akceptacji ze strony ludzi. To był właściwy kierunek, ja tak uważam.

A teraz co? mam patrzeć na tą baję? stary, powiemc i tak, tragedia, wygląda to jak dla niedorozwiniętych, zero klimatu, syfski voice acting, bardzo słaba kreska, kolorki odpustowe ... chcesz zobaczyć animację o batmanie jedyną dobrą to patrz ...
https://www.youtube.com/watch?v=S-2S2y1jmA0

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Chyba wyrwałeś się z kontekstu.
A tak w ogóle nie rozumiem co to ma wspólnego z tematem?

ocenił(a) film na 7

widziałeś np że Batman Begins był inspirowany kreskówką pełnometrażową batman mask of the phantasm? stary, to były naprawdę poważne rysunkowe historie, a jak mi pokazujesz jak może dojść do konfrontacji tych dwóch bohaterów, jak to pokazują w miarę współczesne kreskówki .. no i patrząc na to co Synder zrobił z batmobilem, boje się że wyjdzie z tego taki Batman i Robin, że będzie to jak parodia, i jest jeszcze jedna wielka niewiadoma dla mnie, nie mogę zrozumieć o co chodzi z premierą w 2016 roku? kręcą od razu kilka części? skoro już mają materiał, to na bank przed Nowym filmem Nolana pokażą trailer, ale dlaczego czekać mamy prawie 2 lata?

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Taka jest wizja Snydera. Ile w końcu można wałkować to samo? Skoro mają nakręcić film o zestawieniu "boga" ze zwykłym człowiekiem miliarderem trzeba dopuścić się do poświęceń, trochę zluzować i puścić wodzę fantazji. I tak na razie nic nie jest pewne, a wy od razu wyjeżdżacie z zażaleniami.
Z porównywaniem do kreskówek poczekajcie do premiery.

ocenił(a) film na 10
mieszkoxxx

Nolan inspirował się wieloma komiksami we wszystkich trzech Batmanach, a nawet "kopiował" wypowiedzi niektórych postaci. Chociażby słynne przesłuchanie Jokera przez Batmana. Ale o inspiracjach mask of the phantasm pierwsze słyszę no ale może chodzi o te fragmenty z zabiciem rodziców i dlaczego stał się batmanem bo na pewno nie o te akcje z mafiozami.

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Filmowe uniwersum DC to wciąż nie Marvel ani te kiczowate kreskówki. Ton musi pozostać należyty, w końcu nie mogą zaliczyć znów wpadki typu Green Lantern. Komiksami BvS będzie się co najwyżej inspirować.

mieszkoxxx

Niezaleznie od tego co chcesz ogladac w tym filmie zobaczysz pewnie Superman lekcewazacego Batmana, ktorego nie uwaza za godnego siebie przeciwnika, a potem nietoperek wyciagnie kryptonit i go zmłuci jak zboze w lato a potem powie te swoje lamerskie I want you remember me, the one man who beat you. czym da zrozumienia ze to on rzadzi, a Superek ma sie dostosowac, a ze beda walczyc o wspolna sprawe, w koncu obaj sa dobrzy, a nie zli, to Superek sie dostosuje, razem skopia dupe jakiemus złemu... a potem pojda na panienki

użytkownik usunięty
mieszkoxxx

Nie rozumiem po co mam brodzić wśród 300 tematów i n-postów w poszukiwaniu twojej odpowiedzi lub objaśniać ją po raz n-ty. Jeśliś zainteresowany to się pofatyguj.

Wystarczy zajrzeć do komiksów a przy tym dowiedzieć się co skłoniło ich do rywalizacji a także do porozumienia i współpracy.
W tym starciu kwestie fizycznej różnicy między nimi nie mają znaczenia, znalazł się niejeden sposób na spuszczenie łomotu Supkowi.

ocenił(a) film na 10

Nie ma co się sprzeczać z kimś kto nie oglądał jeszcze filmu a zna doskonale całą jego fabułe ;) i może stwierdzić że to będzie bajeczka ;)

Dopóki nie zobacze tego filmu oceniać nie będę. A co do samego Batmana on reprezentuje inteligencje i spryt to czego brakuje Supermanowi, to że jest "Bogiem" nie oznacza że nie ma wad i słabych punktów. Nie można też zapominać że to nie jest świat rzeczywisty i że filmy na podstawie komiksów nigdy nie będą poważne ;) I nawet filmy Nolana tego nie zmieniły.

PIOTREKPK19

A kto mówił że oni będą że sobą walczyli ??

PIOTREKPK19

tak to fakt, ale oni w tym filmie nie będą walczyli ze sobą, eloo

jacob_filmweb

niżej wyczytałem, ze na początku będą walczyć, a potem połączą siły przeciwko Lexowi. Już lepiej by zekranizowali komiks Superman/Batman, gdzie od początku ze sobą walczyli.

Sorry, akurat z komiksów tych 2 postaci niezbyt kojarzę i nie wiem co tam między nimi było.

PIOTREKPK19

sorry, w komiksie Batman/Superman od początku walczyli przeciwko Lexowi, który był prezydentem USA.

PIOTREKPK19

to będzie plastykowa papka w stylu Avengers (którą miło się oglądało), już samo zatrudnienie Afflecka w roli Batmana to historia podobna do tej z 97r. jak Batmana zagrał Clooney. Fajnie będzie popatrzeć i najeść się popcornu z browarem, ale szans na arcydzieło Mrocznego Rycerza nie ma. Zresztą postać Supermana jest nie ciekawa i cukierkowa, tak więc film też taki będzie... Bo jak film w którym gościu zakłada majtki na spodnie może być poważny...

getek

ale żeby nie hejtować, film na pewno obejrzę... bo ostatnich części supermana nie oglądałem i w sumie nie chce, bo nie zdzierżę kolejnego filmu z brzemieniem siły supermana i amerykańskim patosem, ale mieszanka Batmana z Supermanem jest tak irracjonalna że może wyjść ciekawie, a ja lubię zryte rzeczy :)

getek

zgadzam sie

djendriu92

właśnie oglądałem zdjęcia z ostatniego filmu o supermanie... facet nie zakłada już gaci na spodnie :) Ciekawe czy dalej zakłada okulary i go nie poznają ? :)

getek

skąd możesz wiedzieć, że film nie okaże się dobry? jeszcze się wszyscy możecie zdziwić.

jacob_filmweb

może być dobry, co najwyżej... lepsza by była ekranizacja batmana z spidermanem, supermana nikt nie lubi, powinno wykluczyć się go z towarzystwa :)

getek

spiderman? błagam.

użytkownik usunięty
jacob_filmweb

Tak to jest jak się gada z laikami i ignorantami.

już sobie wyobrażam film "BATMAN V SPIDERMAN" jebłem.

jacob_filmweb

tak sobie żartuje tylko ;)

getek

no to mnie uspokoiłeś :)

ocenił(a) film na 3
jacob_filmweb

Film z Batmanem i Spider-Manem nie za bardzo, już bardziej jakaś kreskówka tylko, że Nietoperz to DC, a Pajączek to Marvel.

PIOTREKPK19

batman rozwaliłby supermana, bruce wayne jest tak bogaty że bez trudu ogarnął by kryptonit, poza tym batman strategicznie planuje każdą akcje, w przeciwieństwie do supermana który tylko wlatuje w środek konfrontacji i zaczyna tłuc bandytów

skalik18

No nie wiem. Superman gna szybciej od światła czy tam dźwięku, więc cisnąłby laserm z oczu, kiedy gacek stawiałby klocka :D

ocenił(a) film na 6
PIOTREKPK19

Było mówione, ze Snyder nie uczynił Supka tak potężnym w jak w komiksie. Poza tym Batman jak zdążył napisać @skalik18 to strateg. Jeśli w filmach z serii Donnervse'u Lexowi udawało się porobić Supermana, to czemu gacek nie miałby go pokonać w podobny sposób w najnowszej odsłonie. Z resztą w tamtej serii Superman był o wiele potężniejszy. Widzę, że dałeś wysoka ocenę trójce "Iron Mana", zatem zapewne wiesz co nieco o zbrojach Tony'ego. W "Avengers: Age of Ultron" Tony ma używać zbroi Hulkbuster (pierwszy raz pojawiła się w komiksie 1994), w walce z Hulkiem. W "Batman v Superman: Dawn of Justice" Batman będzie mieć zbroje podobna do tej z "Batman: Powrót Mrocznego Rycerza". Obie służą do walki z potężniejszym przeciwnikiem, tak więc Gacek ma jako takie szanse... przeżyć (a jak użyje swojego intelektu + kryptonitu to będzie mógł troszkę nakopać Supermanowi).

To całe "v." (czyli versus) to nawet dla mnie jest głupota. Brzmi to jak crossover dwóch zupełnie rożnych marek jak "King Kong vs. Godzilla" (1962) lub gra "Aliens vs. Predator". Wiadomo, lepiej by było, jakby od początku ze sobą współpracowali, ale watek ich rywalizacji jest również kanoniczny, tak więc tutaj nie mam nic przeciwko.

ocenił(a) film na 7
ash_williams85

A mi się wydaje, że nie będą walczyć tylko będą rywalizować kto lepiej złapie złodzieja lub coś w tym rodzaju xDDD

PIOTREKPK19

W Batman: Powrót Mrocznego Rycerza, Batman prawie zabił Superman. Chociaż też nie rozumiem zestawienia tak nudnej postaci jak Superman z Batmanem.

ocenił(a) film na 7
Wezum

kto by uniósł trumnę z gościem ze stali? musieli by go przetopić na miejscu gdzie zginął ... nie no, ten film to będzie niezła komedia, i ta dzikuska Xena. Mam nadzieję że Synder wie co robi!

ocenił(a) film na 5
Wezum

Powrót Mrocznego Rycerza nie jest w kanonie

Hawkarooney

Wiem, ale gdy widzę jak ktoś gada, że "batman jest słaby bo nie ma żadnych supermocy" to mnie skręca ;). Oczywiście Batman jest słabszy od Supermana fizycznie (chociaż podstawimy pod nos supka kryptonit i już nie będzie z niego pożytku) ale jest o wiele sprytniejszy, jest dobrym strategiem i najlepszym dedektywem na świecie ;). Ale po co Supermanowi spryt, strategia... Przecież ma rentgenowski wzrok, "szczela" laserem z oczu i lata.