PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870411}

Bielmo

The Pale Blue Eye
2022
6,4 38 tys. ocen
6,4 10 1 37655
5,8 34 krytyków
Bielmo
powrót do forum filmu Bielmo

Z całym szacunkiem, ale ktoś kto ma do swojej inteligencji choć odrobine szacunku niech nie ogląda tego filmu.

Fajna ciekawa zagadka, która co jakiś czas jest dodatkowo rozbudowywana, dodaje fajnego smaczku i to z plusów byłoby na tyle:

Detektyw średnio co 5 min natrafia na niesamowite zbiegi okoliczności, które posuwają jego śledztwo na przód. W połowie filmu miałem wrażenie, że gdyby usiadł na tyłku w jakiejś karczmie to i tak by rozwikłał tą „zagadkę”.

Serio zachodzę w głowę jak ten film może mieć ocenę 6,5.

Dialogi i ogólnie tematy na jakie rozmawiają bohaterowie drugoplanowi wprawiało mnie (i nie tylko mnie) w zażenowanie. Nie wiem czy to normalne na tamte czasy, ale jeśli tak, to sorry, ale cieszę się ze nie przyszło mi w nich żyć.

ocenił(a) film na 8
MinisterLG

..."Detektyw średnio co 5 min natrafia na niesamowite zbiegi okoliczności, które posuwają jego śledztwo na przód."... hehe :---------) może dlatego że na końcu to on okazał się być mordercą ;)

ocenił(a) film na 5
kgibas666

Scena w której Bale udał się pod drzewo wisielca i cudowne przybycie akurat w tym samym momencie żołnierza, ktory mówi tajemniczym głosem: „ ty stary, mam swoją teorie na to morderstwo, szukaj poety”, odwraca się na pięcie i odchodzi jak gdyby nigdy nic, No litości ;)

A to jeden z wielu przykładów…

Ale tu masz racje, mój argument trochę poległ w tej sytuacji, jednak jak na mój gust to mimo wszystko nie polecam tego dzieła ;)

ocenił(a) film na 8
MinisterLG

...można by faktycznie czepiać się szczegółów fabuły... no ale, czy to pierwszy film z niesamowitymi zbiegami okoliczności? poza tym... jest jeszcze sam klimat filmu, muzyka, zdjęcia, kostiumy, dialogi, gra aktorska itd. dla mnie te elementy są na spory plus... na tyle że kilka mankamentów naiwnej fabuły nie jest w stanie ich przekreślić. pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
kgibas666

Dokladnie ale niektorzy maja bielmo na oczach.