PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870411}

Bielmo

The Pale Blue Eye
2022
6,4 38 tys. ocen
6,4 10 1 37646
5,8 34 krytyków
Bielmo
powrót do forum filmu Bielmo

Przecież Edgara chcieli zabić Artemus z Patsy, mieli noże w rękach i gotowi byli Edgara zaciumkać. Do tej pory napotykali ofiary, które zabił Augustus i wycinali im serca bo akurat sie trafiło ciało ale jednak Edgara byli gotowi "wysercowić". Zepsuło mi to sens całości. Bez sensu. Nie uważacie?

ocenił(a) film na 5
bofee

Grubymi nićmi szyte, ale jakiś sens ma. Co prawda nie wyłapałem czemu akurat Poe został uznany za właściwą osobę do rytuału, być może po prostu chodziło o to, że Lea czuła z nim wyjątkową więź. W każdym razie, moje rozumienie jest takie, że w przekonaniu rodziny, które wynikło z lektury tej czarnej księgi, ofiara Poe może być tą, która wyleczy Leę z jej przypadłości. Aby dodać logiki, Poe wypowiada zdanie, że "zrobi dla niej wszystko". Więc mając zgodę samej ofiary i wierząc w swoiste przeznaczenie, postaci mają w miarę sensowną motywację do czynu, którego wcześniej nie popełniły - rytualnego morderstwa.

Żeby nie było, dla mnie ogółem ten wątek okultystyczny jest beznadziejny, jakkolwiek zgodny z fascynacjami i aurą wokół samego poety, jak mi się zdaje. Ale jakoś tam kupy się trzyma.