PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=847}

Blair Witch Project

The Blair Witch Project
1999
6,3 127 tys. ocen
6,3 10 1 126765
6,4 34 krytyków
Blair Witch Project
powrót do forum filmu Blair Witch Project

Dobry, inne niż wszystkie

użytkownik usunięty

Jednym z bardziej wartych uwagi elementów w tym filmie jest to, że zło nie jest do końca
zdefiniowane, nie widzimy ani twarzy, ani wyglądu, ani narzędzi, ani zamiarów ani niczego co
mogłoby nam pokazać obraz prześladowcy.

Zło działa tutaj inaczej. Nie ujawnia się, działa subtelnie, powoli, cicho, małymi krokami
wykańczając bohaterów. Zło działa tutaj delikatnie i z ukrycia, nawet na zakończenie nie
poznajemy jego prawdziwej twarzy, min to wyróżnia ten film.

Co do bohaterów to nie są oni wyraziści, do żadnego z nich (może oprócz tej dziewczyny) nie
czujemy sympatii a ich los bywa nam obojętny. Bohaterowie są tacy, jacyś nijacy. xD

ocenił(a) film na 9

zgadzam się z tobą w 100 % te głupie gimbusy ci dały 1 nie zrozumiały tego filmu :)

użytkownik usunięty
kuba0916

Dzięki, a kto mi dał 1? Film jest bardzo dobry i nie rozumiem ludzi którzy twierdzą, że jest inaczej. Ale nie wszyscy mają zadatki do myślenia.

ocenił(a) film na 9

sorki za błąd chodziło mi kto dał ocenę filmu jako 1

użytkownik usunięty
kuba0916

Ok ziom. Pozdro

kuba0916

A co tu jest do rozumienia , dzieciaczku?
Tak się składa , że sam dałem 1 i IMO to jeden z najgorszych "horrorów" jakie widziałem i jeden z najbardziej przereklamowanych.

ocenił(a) film na 9
GarvinSitho

hahaha nawet nie chce mi się wypowiadać na temat twojej opinii bo jest żałosna widać , że niski poziom intelektualny reprezentujesz

kuba0916

Mówi to mały gówniarz , który obraża innych tylko dlatego , że ocenili to filmidło na tyle ile zasługiwało.
To jaki ty reprezentujesz poziom widać po 7 dla Obcego ( najlepszy horror świata ) i 9 dla bwp.
Obejrzysz najpierw klasykę gatunku a później wygłaszaj swoje śmieszne opinie uwidaczniające twój niski poziom IQ.

ocenił(a) film na 1

Postawić takiemu talerz rosołu na stole, to się w nim będzie filozofii doszukiwał.
Jednym z najbardziej wartościowych elementów tego filmu, według Ciebie, jest to, że zła nie widać? Chłopie tam nic nie widać. Amatorskie wygłupy studentów, którzy się zamiast wziąć do roboty, to wiedźmy po lasach szukają. Ile to takich samych idiotycznych fabuł mieliśmy? Setki. I to większość b klasowych filmideł, z podobną fabułą, chociaż kiczowate to miewały chociaż jakąś akcję. Piszesz, że bohaterowie są nie wyraziści? Powodem jest brak jakichkolwiek zdolności aktorskich.
Nie rozumiesz ludzi , którym się ten film nie podobał? Ano widocznie mało jeszcze filmów w życiu widziałeś.

użytkownik usunięty
jeti

Gościu, nie wnerwiaj mnie. Masz jakiś problem ze sobą? Może nie potrafisz myśleć i zazdrościsz tego innym? Jednym z najbardziej wartościowych elementów tego filmu, jest to że zło ukazane jest w innym niż standardy przewidują świetle. To jest tak ciężko zrozumieć czy co??? Co do wygłupów, to masz trochę racji, bo niektóre teksty są naprawdę debilne, żenujące i w ogóle nie mają prawa bytu w porządnym scenariuszu. Film, był kręcony przez amatorów, więc chyba logiczne, że ujęcia kamery będą amatorskie.

"wygłupy studentów, którzy się zamiast wziąć do roboty(...)" TO może nakręć jakiś horror o takiej tematyce, zaręczam ci, że będzie cudny.
"le to takich samych idiotycznych fabuł mieliśmy?" Gościu, raz lepiej a raz gorzej, tu od lat nic się nie zmienia. Ten film, miał kilka postojów i nudnych fragmentów, ale za to posiadał ten pewien klimat i to w nim lubię.
"jakichkolwiek zdolności aktorskich" To amatorzy więc trudno się spodziewać Van Dama, Seagala, Brosmana, Jackman, Reawsa, i wielu innych (może trochę pokręciłem pisownie)
"Nie rozumiesz ludzi , którym się ten film nie podobał? Ano widocznie mało jeszcze filmów w życiu widziałeś." Kolego, każdy ma inny gust, a ja już trochę w życiu widziałem.

ocenił(a) film na 1

Nie unoś się tak chłopie, bo Ci się rączki zaczną trząść. Nie mam problemu ze sobą, ale jak czytam takie ,,przemyślenia'' jak te Twoje, to zaczynam żałować, że potrafię myśleć. Chciało Ci się pisać temat o tym, że ten film jest ,,inny niż wszystkie'', a potem obrażony dopisujesz, że scenarzysta tego filmu odstawił taką szopkę, że,,niektóre teksty są naprawdę debilne, żenujące i w ogóle nie mają prawa bytu''. Potem usprawiedliwiasz to dziełko, że niby amatorskie to trzeba oko przymrużyć. Jak chcesz, to sobie mruż twoje ślipia, oglądając tandetę za parę groszy i stawiaj sobie nawet i 11/10. Ale najważniejsze, sprawa Twojej ,,Tezy'' o złu. Prawda jest taka, że to zło z Kosmosu się nie bierze, tym bardziej z głupkowatego filmu. Nawet jeśli twórcy chcieli zabawić się w fantastykę, to ich dziełko nie ma w sobie za grosz fantazji. Weźmy na przykład scenę z ,,Omenu''. Gdy ksiądz ucieka przed nawałnicą. Też zła nie widać, ale chociaż mamy kapitalną scenę. W ,,Blair..'' dziewczyna smarka w stronę kamery, udając przerażenie...zaczynasz mi zazdrościć mi myślenia?. Proponujesz mi nakręcenie ,,horroru'' ( jak ten gatunek podupadł)? Nie ma sprawy! Zaraz wezmę telefon komórkowy i będę smarkał. W horrorze od lat nic się nie zmienia? Fakt, ale to nie znaczy, że trzeba przyklaskiwać dennym produkcją. Trudno się spodziewać, jako dobrych aktorów Seagala? Chociaż udało się Ci, mnie rozbawić :-D
Kolego, albo się gust ma, albo się go nie ma.

użytkownik usunięty
jeti

Gust to niby mają ci wielcy krytycy filmowi a sprawa ma się tak, że filmy, które się krytyką nie podobają, bardzo podobają się zwykłym ludziom. To nie są przemyślenia, tylko stwierdzenie suchych faktów. Piszę, to co widzę.
Fakt, film ma parę słabych stron, ale ma również wiele pozytywnych.

"zło z Kosmosu się nie bierze, tym bardziej z głupkowatego filmu." no raczej nie inaczej, więc Ameryki teraz nie odkryłeś.
".zaczynasz mi zazdrościć mi myślenia?" nie muszę... ;D
Dziewczyna smarka w stronę kamery, no co? Scena jak każda inna. Jak jest się na skraju załamania nerwowego i ma się przed sobą, czarną przyszłość, to chyba można sobie posmarkać nie?

"Nie ma sprawy! Zaraz wezmę telefon komórkowy i będę smarkał" A gdzie tutaj sceny grozy??? :DDD
Ta produkcja nie jest denna min: z tego powodu, że twórcą i machinie propagandowej udało się wmówić społeczeństwu przed premierą, że wiedźma Blair naprawdę istniała, ludzie w to uwierzyli i film zarobił mega kasę na świecie. A co do pokazywania emocji, to wydaje mi się, że oni nie robią tego najgorzej.

"Kolego, albo się gust ma, albo się go nie ma" Każdy ma jakiś gust, jeden taki drugi inny, na tym polega różnorodność organizmów na ziemii

ocenił(a) film na 7

Ale wymieniając Van Damme'a i Seagala jako dobrych aktorów, to naprawdę ostro przesadziłeś :D

użytkownik usunięty
yossarian84

Ale przecież to światowa czołówka :)