... w sumie dostałem to, czego się spodziewałem. Ciekawa historia w nowoczesnej wersji (wszak mitologia egipska to bardzo stare księgi), więc sam pomysł odniesienia się do tej mitologii był niewątpliwie ciekawy. Poszedłem z dziewczyną na seans 3D i wrażenia w pierwszej scenie są niewątpliwie niezłe - czułem się, jakbym szedł wśród tłumi ludzi w mieście (takie są pierwsze wrażenie trójwymiaru. Jak dotąd nie czułem takiego 3D jeszcze, poprzednie zdawały mi się gorsze). Wierne odzwierciedlenie mitologii (Set zabija swojego brata Ozyrysa, a potem oślepia po krótkiej walce jego syna Horusa), w dalszej części filmu pojawia się nawet Sfinks i ciekawa zagadka. Występują też inne postacie z mitologii, np. bóg słońca Ra, ciemność zwana Apofis, strażnik zmarłych Anubis, bogini Hathor, bóg mądrości Tot plus parę innych bóstw i bóstewek.
Jakie minusy ? Trochę za duży chaos i nadmiar efektów specjalnych. Film raczej tylko do obejrzenia, bo trudno byłoby go komuś opowiedzieć. Wersja z napisami może być "licha" dla kogoś, kto słabo zna język angielski, bo gorzej się skupić na wydarzeniach z ekranu (moja znajomość English jest dobra, ale nie na tyle, by rozumieć wszystkie dialogi, mówione nieraz szybko). Kolejnym minusem jest wysoka cena biletu (28 zł + 3 zł za najtańsze okulary daje razem 31 zł), choć podobno 2D kosztuje 16 zł... także coś za coś. Mimo wszystko 20 minut reklam przed seansem to stanowczo za dużo przy takiej cenie za bilet, ale cóż... prawo marketingu.
Zastosowałem uproszczenie słowne. Tyle się opisałem, a tu od razu sprostowanie. Zresztą na Wikipedii pisze : "w mitologii Starożytnego Egiptu olbrzymi wężowy demon ciemności i chaosu, postrzegany jako przeciwnik Słońca (boga Ra) i symbol sił ciemności.", więc określiłem jako ciemność.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Apophis_(demon)
Jak ktoś przeczyta Twoją recenzję, może tego Apopisa skojarzyć z mrokiem, takim jak np. w "Kronikach Wardstone". W wiki też jest napisane, że to demon a nie ciemność, a odniesienie do ciemności polega na tym, że jest to zła istota.
Swoją drogą tak jak demon, tak też się nazywa asteroida, która w 2029 może zniszczyć Ziemię.