PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=812176}
5,6 19 tys. ocen
5,6 10 1 19273
4,7 43 krytyków
Broad Peak
powrót do forum filmu Broad Peak

Czekałam na ten film, jak na mało który. Gratulacje dla aktorów, którzy wykonali fantastyczną pracę. Brawo za wspaniałe zdjęcia, naprawdę czapki z głów! Zabrakło mi opowieści. Jako osoba, która zaczytuje się w historiach polskiego himalaizmu i zna je dość dobrze oglądając ten film miałam wrażenie, że został zilustrowany jakiś artykuł prasowy, taki nie za długi. Główny ciężar akcji filmu położony został (nie wiem dlaczego) na wydarzeniach z 1988 roku, tymczasem wydarzenia z 2013 roku przedstawione zostały dotkliwie skrótowo. Postacie, takie jak Adam Bielecki czy Tomek Kowalski pojawiają się bez żadnego wyjaśnienia, dosłownie znikąd i w ten sam sposób z tego filmu znikają. Nie ma jednego słowa o Adamie Hajzerze, twórcy projektu Polski Himalaizm Zimowy, w ramach którego wyprawa została zorganizowana i który sprawował nad nią nadzór. No dobra, jest widoczna marka HiMountain... Co smutne - w ogóle nie przedstawiono tego, co się wydarzyło później a co w mojej ocenie mogłoby okazać się istotną wartością tego filmu - mam na myśli ogromną falę hejtu, jaka spadła na organizatorów jak również uczestników wyprawy. Do samego końca miałam cichą nadzieję, że w scenariuszu znalazło się miejsce na próbę podjęcia dyskusji o tym, czym jest wyprawa w wysokie góry. Czy człowiek w tak ekstremalnych warunkach powinien za wszelką cenę narażać własne życie by ratować życie kolegów, czy zostawienie kolegów na ścianie jest w ogóle moralne. Boleśnie zmarnowany potencjał, oceniam jako "niezłe" wyłącznie za aktorów i zdjęcia. Szkoda, szkoda, wielka szkoda....