Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty,... czytaj dalej
Oglądać film o gotowaniu przez 2,5 godziny z fascynacją, wzruszeniem? Zaskakujące, ale tak. Bo jest tak cudowny wizualnie, tak zmysłowy, tak namacalnie pyszny. Nie usłyszymy w nim ani jednej nutki, a jest przepełniony dźwiękami. Mamy też niezwykłą relację dwójki miłośników sztuki kulinarnej, będących dla siebie...
Zacznę od tego że film piękny, kwintesencja Francji. Ale szukam cytatów z tego filmu, bo scenariusz bajeczny, a szczególnie tego tekstu który mówi Dodin do Eugenie w czasie serwowanej dla niej kolacji, o tym jak się je, przeżuwa, do czego służą zęby, ślinianki, jak działa układ trawienny. Wzruszyłam się przy tym i...
Drodzy, czy ktoś trafił na źródło wzmiankujące przepisy wykorzystane w filmie?
Większość dań jest poza zasięgiem patelni, ale kilka wydawało się rabialnych, np: śniadaniowy omlet z dodatkami :))
Dużo przytulnych ciarek dawały sceny przygotowywania omnomnom, myślę że znajdzie się jeszcze kilka osób, które bedą...