PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97081
8,3 66 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Średniak

ocenił(a) film na 5

8 to zdecydowanie zawyżona ocena.

ocenił(a) film na 10
Szaju

Zawyżona ??? Ten film to klasyk jest. Ocena raczej jest za niska. :D

ocenił(a) film na 5
kelly39

To że jest klasykiem nie znaczy że należy się wysoka ocena:P

ocenił(a) film na 10
Szaju

Drogi Szaju ten film ma świetną obsadę, dobry scenariusz , ten film mimo faktu że był filmem propagandowym stał się filmem, który łączy w sobie wiele gatunków i stał się kultowy dla pokoleń. Wiem można się czepiać że sama historia dosyć prosta w założeniu ale została sprawnie przedstawiona co powoduję że widz nie czuję się znudzony i zatraca się w historii przedstawionej. Innym minusem może być brak chemii między Humphrey'em Bogart'em i Ingrid Bergman ( ale to było trudne jeśli Humphrey non stop walił Whisky między zdjęciami i waliło mu z paszczy). Ale mimo tych nie dociągnięć film jest stał filmem do którego się wraca i ludzie filmu powołują się na niego. Dlatego ocena jest za niska :D

ocenił(a) film na 5
kelly39

Filmu nie oceniam po obsadzie bo już nie jedną kaszanę z dobrą obsadą widziałem. Scenariusz najgorszy nie jest ale też nie o to mi chodzi. Zmusiłem się żeby jeszcze raz obejrzeć ten film i nadal nic nadzwyczajnego w nim nie widzę. Oczywiście wiem że jest to tylko moja opinia. Może po prostu takie kino do mnie nie przemawia nie wiem tak czy inaczej ode mnie więcej niż 5 nie dostanie:P

ocenił(a) film na 10
Szaju

ok każdy ma prawo do własnego zdania :P

ocenił(a) film na 6
Szaju

Podzielam Twoje zdanie. Rozumiem że dobrze zrobiony, ale do obejrzenia zachęciły mnie takie opinie znajomych jakby ten film wykształcił ich światopoglądy i inne ochy i achy, ja sama nic dla siebie w nim nie znalazłam.

użytkownik usunięty
kelly39

"widz nie czuję się znudzony" - kompletnie się z tym nie zgadzam, ja wynudziłam się jak nigdy.

ocenił(a) film na 5
Szaju

No też mnie osobiście jakoś nie przypadł do gustu, a bardzo lubię kino z tych lat - niekoniecznie melodramaty , ale akurat czegoś tu zabrakło według mnie, może rozwiniętej fabuły, jakiegoś zwrotu akcji, nie wiem, owszem gra super, ale jak to się mówi nie było u mnie tak, że nie mogłem się oderwać od ekranu.

ocenił(a) film na 6
Szaju

Jacy wspaniali są ci Francuzi, jacy bitni i odważni, i Rosjanin „do serca przyłóż” i Czech z ruchu oporu!! He, he he, ach ci Amerykanie…

mozgokop

I jeszcze ta dziwaczna mapa Europy z początku filmu, z jeszcze bardziej dziwacznymi granicami Polski położonej gdzieś w hen nad czarnomorskimi stepami ;/ i to w 1941

ocenił(a) film na 10
beldert

Dla Amerykanow, tak jak dla duzej czesci swiata Polska wtedy byla panstwem-efemeryda, oczywisice to nie tlumaczy nieznajomosci podstaw geografii:) Niemniej nie bede obnizal oceny filmowi tylko za takie cos, bo w wielu innych filmach pojawiaja sie tez, ze tak powiem antypolskie akcenty.

użytkownik usunięty
Szaju

Wybitne arcydzieła jak Prometeusz i inne Aronofskie mają z pewnością zaniżone.

ocenił(a) film na 5

Nie napisałem czegoś takiego. A to że te pozycje dostały ode mnie taką a nie inną ocenę nie ma nic wspólnego z Casablancą. Chcesz pisać o Prometeuszu to załóż tam temat to samo tyczy się dzieł Aronofskiego.

Szaju

Wiesz, ja też widziałam ten film i .... nie rozumiem fenomenu, a fenomenu oczekiwałam zgodnie z obietnicami jako, że to klasyk. Nudne to było :)

ocenił(a) film na 9
klaudia0

Nudna to byla "Maria Antonina"