PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Mam ten film na DVD

użytkownik usunięty

Wreszcie udało mi się zdobyć ten film na oryginalnej płycie DVD. W Empiku można go kupić za 49 złotych. Nie jest to zbyt wysoka cena, jak na Empik.Jaką frajdę miałem, gdy zobaczyłem ten film, a dookoła były same komercyjne i nowsze produkcje (głównie wyprodukowane po 2002 roku). Bez wahania kupiłem ten film. Kilka metrów dalej zobaczyłem na półce między innymi takie filmy jak : wielka trójka z Jamesem Deanem w roli głównej ("Na wschód od Edenu", "Olbrzym" i "Buntownik..."), "Przeminęło z wiatrem", czy "Łowcę Jeleni". Wypatrywałem też "Serpico", ale nie zobaczyłem :(

To dziwne, że jeszcze nie wpisałem się na Forum pod tym filmem. Film widziałem sześć razy (z czego dwa razy pod rząd wczoraj, a czterokrotnie na TCM). To jest jeden z niewielu filmów, które można oglądać bez końca. Moim zdaniem to jeden z największych filmów w historii kina. Wspaniała muzyka, gra aktorska Humphrey'a Bogarta i Ingrid Bergman, scenografia, oraz klimat nadają temu arcydziełu wspaniały, niepowtarzalny klimat. Na pewno na tych sześciu razach się nie skończy. Daję filmowi ocenę 10/10

ocenił(a) film na 10

Będę musiał zacisnąć pas i polecieć do empika - 49 zł. nie jest to wysoka cena ale nie jest też mała - dla klasyki zawsze można trochę poprzymierać głodem :)