PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97081
8,3 66 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Myślcie sami!

użytkownik usunięty

Nie oceniajcie filmu przez pryzmat tego że jest uważany za klasyk. Niech będzie to najwspanialszy klasy czy inna perła kinematografii. Ocena powinna odnosić się do waszego gustu filmowego a nie wyrobionego zdania przez masy. Zwijcie jak chcecie dla mnie to dość nudny film i nie wiem na jakich podstawach dorobił się miana kultowego. Możliwe że są użytkownicy dla których wystarczy że film jest stary albo ja nie potrafię się przestawić. 6 to jest max a to i tak tylko za ciekawy pomysł no i gra aktorka była nie najgorsza. Nawet były momenty które mogły sprawić że ocena filmu byłaby nieco wyższa gdyby nie fatalna końcówka rodem z jakiegoś niskobudżetowego wyciskacza łez. Nazwa Casablanca brzmi ładni i wyniośle ale bardziej ryba rozdymka niż wybitne dzieło.

ocenił(a) film na 10

Cos tam w tym filmie jednak jest, ze po 75(!) latach mowi sie o nim co najmnej pozytywnie, jezeli nie lepiej :)

użytkownik usunięty
Qjaf

Jak już odpisałeś mógłbyś mi wyjaśnić fenomen filmu z twojego punktu widzenia. To co napisałeś już wiedziałem wcześniej.

ocenił(a) film na 10

-aktorstwo i nie chodzi tylko o 1 plan
-masa historycznych smaczkow
-wielogatunkowy mix - niby melodramat, ale sporo tutaj sarkazmu, cynizmu, cwaniactwa czy komedii
- przewodnia piosenka "As time goes by"
- specyficzny klimat, ktory sprawia, ze chce sie wracac do tego filmu
- dialogi (one-linery zwlaszcza)

użytkownik usunięty

'dopoki nie wszedlem do internetu nie wiedzialem, ze na swiecie jest tylu idiotow' (St. Lem).