PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97084
8,3 66 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Zauważyłem, że wiele osób zarzuca filmowi brak polskiego akcentu, np. przy wymienianiu europejskich stolic kolaborujących z Hitlerem nie ma nic o Warszawie. Dużo osób przez to daję mniejszą ocenę temu filmowi. Ja jednak chcę go trochę usprawiedliwić. Po pierwsze jest to wątek poboczny, który ma mały wpływ na fabułę całego filmu, a po drugie jak już gdzieś na tym forum czytałem jednym ze scenarzystów był człowiek, który nie był przychylny Polsce. Stąd też być może nie było ani słowa o Polsce. Myślę, że to jeden z głównym powodów braku tego filmu w pierwszej setce. Moim osobistym zdaniem film zasługuję nawet na pierwszą 50-tkę, mimo że oceniłem go na 8(długo myślałem nad 9). Mało jest tak starych filmów, które mogą się spodobać współczesnym widzom, a ten taki jest.

użytkownik usunięty
jareczekck90

Mam zdecydowanie dosyć wątków polskich. Nasi rodzimi reżyserzy już się dosyć nad nami napłakali. Praktycznie, niewiele więcej obecnie robią.

ocenił(a) film na 8

kolego obejrzyj 90 sekundę filmu tam gdzie jest globus i miejsce polski (gdzieś pomiędzy Mołdawią i Ukrainą)

użytkownik usunięty
gucio47

Po cóż?

ocenił(a) film na 10
jareczekck90

Od kiedy to Warszawa kolaborowała z Hitlerem???

ocenił(a) film na 9
Vinc

Jemu chodziło o stolice, w których działał ruch oporu, podziemna gazetka itp.
Tak mi się wydaje, z tego co słyszałem w filmie o tych stolicach.

ocenił(a) film na 10
Warborn

Kolaborować- współpracować z władzą narzuconą społeczeństwu, z okupantem. Pewnie chodziło mu o ruch oporu, ale użył nieprawidłowego sformułowania. Bo kolaboracja oznacza coś zupełnie odwrotnego do ruchu oporu.

ocenił(a) film na 9
Vinc

Ja o tym wiem. On niekoniecznie.

Warborn

Tak, tak oczywiście przepraszam za błąd, oczywiście chodziło mi o zupełnie coś odwrotnego, czyli jak Warborn powiedział ruch oporu:) Także w tym względzie Warszawę niesprawiedliwie pominięto.

ocenił(a) film na 9
jareczekck90

Wszyscy powyżsi dżentelmeni raczycie żartować. Obie tezy są nieprawdziwe. Zarówno ta o kolaboracji z Hitlerem (powstała na skutek nieznajomości znaczeń wyrazów), jak i ta o ruchu oporu. W Polsce działało Państwo Podziemne. Warto pamiętać, że to nie był żaden 'ruch oporu' tylko regularna Armia Krajowa, z legalnymi władzami, strukturami i rządem w Londynie. Jest to różnica jakościowa i ewenement na skalę międzynarodową w stosunku do wszelkich 'ruchów oporu'.

ocenił(a) film na 9
jareczekck90

Brak polskiego akcentu? Pierwsza scena przy barze, gdy barman podaje drinka gościowi i mówi: "Na zdrowie. Pij do dna!". Oczywiście można się spierać, czy nie jest to język rosyjski (nie wiem, nie znam), w końcu barman jest Rosjaninem. Jednakże w tym momencie filmu nie znamy jeszcze narodowości Saszy.