PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 94 171
ocen
7,9 10 1 94171
8,1 29
ocen krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca
  • Alicjoza ocenił(a) ten film na: 10

Rick. Na zewnątrz chłodny i cyniczny, a w środku wrażliwy i niezwykle czuły dla ukochaej kobiety. Zawsze zaradny i trzeźwo myślący. Współcześni wymalowani chłoptasie w rajtuzkach powinni się od niego uczyć, co to znaczy być facetem.
    Poza tym- film jest dziełem doskonałym. Pięknie nakręcona historia o prawdziwej, zdolnej do poświęceń miłości. Jeden z najpiękniejszych filmów w historii kina.

• bunnylune ocenił(a) ten film na: 7

Alicjoza Współcześni chłoptasie powinni się uczyć odwagi od prawdziwego mężczyzny - Laszlo, bo jeśli przypadkiem znów rozpęta się u nas wojna, to biedaki będą strzelać, ale z gumki od stringów. :(

• bunnylune Bo piechota ma jakieś znaczenie dzisiaj:)

• bunnylune ocenił(a) ten film na: 7

Aleo Naprawdę? A kto służy w Afganistanie? Pytam z ciekawości, bo nie jestem ekspertem w dziedzinie.

• aplauz ocenił(a) ten film na: 8

Alicjoza Większość ról tego aktora to przede wszystkim granie mężczyzn z zasadami i wartościami. Zdecydowanie filmy w których grał są idealnym przykładem na to jak powinni zachowywać się mężczyźni.

• aplauz A mi on wygląda na geja a nie na macho

• michalrichert ocenił(a) ten film na: 8

mitemite Może być gej i do tego macho. Chwała prąciom.

• Basix3 ocenił(a) ten film na: 9

aplauz "Teraz już takich mężczyzn nie ma..." ;)

• Alicjoza Oj tak! Dokładnie moje odczucia na widok Bogarta na ekranie. Właściwie trudno powiedzieć, czy to zasługa aktora, czy też scenarzystów i nakreślonej przez nich postaci. Ale chyba jednak tego pierwszego - w końcu bez odpowiedniego oszlifowania, nawet diament pozostaje bezkształtny.

Być może to tylko typowa melancholia za epoką i idealizowanie jej, ale chyba jednak jest coś w tym, że dawniej mężczyźni byli bardziej męscy, a kobiety bardziej kobiece. Co oczywiście miało dobre, jak i złe strony - zależy od perspektywy. Jeżeli jednak chodzi o ogólny przekrój męskiej części społeczeństwa, bezapelacyjnie wygrywa ten sprzed kilku dekad. Przynajmniej w moim przypadku. Czasy były ciężkie i kształtowały charaktery - męskość, szlachetność, odwaga. Dziś jest łatwo, więc te najważniejsze cechy stają się, paradoksalnie, bezużyteczne. Trochę smutne.

• eoste Ponieważ feminizm zabija męskość. Narzekacie na brak męskości ale naprawdę to wy, kobiety ją zabijacie. Dla mnie powinnyście brać przykład od Ilsy. Śliczna, niezbyt inteligentna, pasywna i nie żyjąca wiecznymi problemami. Takie właśnie powinny być kobiety.

• Szymon_Poszwinski Trochę zmądrzałam przez pięć lat i już nie narzekam :)

Poza tym sprytny bait, może się ktoś nabierze.

• pliseq ocenił(a) ten film na: 8

eoste Żaden bait, ma rację. Kobiety chcą być takie jak mężczyźni, jednocześnie zachowując przywileje. A później marudzą jak autorka posta: "łojej teraz to nima prawdziwych mężczyzn hurrdurr".

• Azizi114 ocenił(a) ten film na: 7

eoste Porównywanie facetów w tamtych czasach i obecnych nie ma sensu. Tak samo można powiedzieć o kobietach - gdzie kobiety z tamtych lat? Inne czasy - inni ludzie. To tak jak dla znawców piłki nożnej porównywać Pele i Messi'ego - niby obaj legendy, ale nikt by nie był pewny, czy z ówczesnymi umiejętnościami Pele byłby dzisiaj gwiazdą. Nie dajmy się zwariować.
    PS. Tak, feminizm sieka obie płcie.

• Azizi114 Nie ma to jak odkopanie komentarza sprzed 6 lat i uczepienie się go jak rzep psiego ogona, mimo że autorka (czyt. ja) przyznała, że jej światopogląd w międzyczasie nieco ewoluował.

Dokładnie, inne czasy - inni ludzie. I tak, nie dajmy się zwariować. Więc nie generalizujmy "Wy, mężczyźni, to..." albo "Wy, kobiety, to..." jak jegomoście powyżej.

• użytkownik usunięty

Szymon_Poszwinski naprawdę mężczyźni są tacy słabi że sądzą że walka o równość i brak dyskryminacji ich zabija... biedni jesteście

• użytkownik usunięty

Szymon_Poszwinski poza tym kim ty w ogóle jesteś żeby mówić jakie powinny być kobiety? ciężko ci znieść że kobiety w dzisiejszych czasach częściej są lepiej wykształcone niż faceci? naprawdę musisz nakręcać walkę płci w xxi wieku

• Alicjoza HAHAHAH UWIELBIAM jak kobieta opisuje "prawdziwy mężczyna" XD
    Nie wiesz co czuje i kim jest prawdziwy mężczyzna BO NIE JESTEŚ MĘŻCZYZNĄ. Nie czujesz męskiej duszy i psychiki XD
    I ogólnie często kobiety używają terminu "prawdziwy mężczyzna" by manipulować mężczyznami by robili co one zechcą XD

• AutorAutor ocenił(a) ten film na: 8

Alicjoza -Po co przyjechał Pan do tego miasta?
    -Do wód.
    -Do jakich wód? Przecież jesteśmy na pustyni!
    -Musiałem zostać błędnie poinformowany.

:-)