PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 96613
8,3 59 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Pytania dotyczące rozmowy Ricka z Bułgarką oraz wygranej w ruletkę;

1. Czy w ruletkę da się jakoś oszukać (pytam bo nigdy nie grałem) ? Czy Można wpłynąć na kulkę aby zatrzymała się w ustalonym numerze, w tym wypadku dwukrotnie w 22 ?

2. Bułgarka rozmawiając z Rickiem pyta go czy "gdyby jakaś kobieta, która bardzo by go kochała, zrobiła coś bardzo złego i zataiła to przed nim, czy byłoby to w porządku?" - o co jej chodziło ?

olafwen

Nie wiem jak z ruletką w prawdziwym świecie, ale według filmu ewidentnie gra jest ustawiona. Bułgarka w desperacji z braku pieniędzy na karty wyjazdowe rozważała zapłacenie Reanultowi inną walutą- swoim ciałem. Jest to paskudny element tej historii, który łatwo przeoczyć, jednak Renault nie tylko był skorumpowany i grał na dwa fronty, ale także otwarcie wykorzystywał swoją pozycję, a raczej niższą pozycję zdesperowanych kobiet, które nie miały pieniędzy, by zapłacić. W pewnym momencie (jakoś bliżej początku niż końca filmu) mówi nawet, że szkoda, że jednej Pani udało się nie stracić w kasynie, bo będzie w stanie mu zapłacić pieniędzmi. Z dzisiejszej perspektywy zdaje się to nieprawdopodobnie podłe, zwłaszcza u pozytywnej postaci, ale pamiętać też należy, że Renault też przechodzi przemianę i żeby móc się odkupić i stać lepszym na koniec musiał zacząć jako zły.