W najbliższą niedzielę (25.02) o godz. 0:25 na TVP1 będzie można obejrzeć to oto kultowe dzieło. TVP1 jak zwykle w dzień oscarów nie zawiodło. Jedyny dzień w roku w którym wybaczam późną godzinę emisji TAKICH filmów, bo i tak całą noc zamierzam spędzić w pozycji siedzącej ;]
Z tego co widziałem w krótkim fragmencie reklamującym dzisiejszy film, w którym dominował "Lot nad kukułczym gniazdem", to Casablanca będzie wyświetlana w odnowionej wersji w kolorze! Toż to bluźnierstwo! Boję się, że cały klimat tego wspaniałego dzieła noir zostanie utracony :(
heh w kolorze nie da się oglądać..dlatego wyłączyłem kolor w TV i oglądam klaszycznie na czarno-biało..hehe
Ano tak, na naszym wspaniałym filmwebie tak pisze :) Tutaj nagminne są różnorakie mądrości.
Jak dla mnie ten film co najwyżej czerpie w swym wizualnym stylu z kina noir, ale opowiada o czymś zupełnie innym niż ten typ kina.
Tu nie chodzi o to co jest napisane na FilmWebie. Nie jest tajemnicą, że do filmu noir są zaliczane także mroczne romanse jak Casablanca czy Rebeka Hitchcocka. Poza tym Bogart jest niekwestionowaną gwiazdą tego gatunku.
A mi się podobało to że był kolorowy :) chociaz jak by byl czarno biały to pewnie tak samo by mi sie podobał. I tak daje 10/10 zawsze chciałem obejrzeć ten film, w koncu mi się udało :) jeden z najbardziej poruszających filmów jakie ogladałem. Mam tylko nadzieje że nie bedzie Remak'u...
Zależy przez kogo zaliczany, bo w gruncie rzeczy "Casablanca" nie ma elementów typowych dla gatunku, może poza specyficzną grą świateł i cieni.