PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

W najbliższą niedzielę (25.02) o godz. 0:25 na TVP1 będzie można obejrzeć to oto kultowe dzieło. TVP1 jak zwykle w dzień oscarów nie zawiodło. Jedyny dzień w roku w którym wybaczam późną godzinę emisji TAKICH filmów, bo i tak całą noc zamierzam spędzić w pozycji siedzącej ;]

ocenił(a) film na 10
Wookie88

Z tego co widziałem w krótkim fragmencie reklamującym dzisiejszy film, w którym dominował "Lot nad kukułczym gniazdem", to Casablanca będzie wyświetlana w odnowionej wersji w kolorze! Toż to bluźnierstwo! Boję się, że cały klimat tego wspaniałego dzieła noir zostanie utracony :(

Wookie88

no to fanom filmu ładnie pojechali, kolrowa wersja na tvp :/

Wookie88

Wystarczy czarno/biały telewizor na chodzie ... ;) U mnie wszystko gra !!

ocenił(a) film na 10
Wookie88

heh w kolorze nie da się oglądać..dlatego wyłączyłem kolor w TV i oglądam klaszycznie na czarno-biało..hehe

wombatant

Meca, przecież to nie jest noir.
Jeszcze by tego brakowało żeby się za filmy noir zabrali, phew.

Albertino

Ano tak, na naszym wspaniałym filmwebie tak pisze :) Tutaj nagminne są różnorakie mądrości.
Jak dla mnie ten film co najwyżej czerpie w swym wizualnym stylu z kina noir, ale opowiada o czymś zupełnie innym niż ten typ kina.

ocenił(a) film na 10
Albertino

Tu nie chodzi o to co jest napisane na FilmWebie. Nie jest tajemnicą, że do filmu noir są zaliczane także mroczne romanse jak Casablanca czy Rebeka Hitchcocka. Poza tym Bogart jest niekwestionowaną gwiazdą tego gatunku.

ocenił(a) film na 10
Meca

A mi się podobało to że był kolorowy :) chociaz jak by byl czarno biały to pewnie tak samo by mi sie podobał. I tak daje 10/10 zawsze chciałem obejrzeć ten film, w koncu mi się udało :) jeden z najbardziej poruszających filmów jakie ogladałem. Mam tylko nadzieje że nie bedzie Remak'u...

Meca

Zależy przez kogo zaliczany, bo w gruncie rzeczy "Casablanca" nie ma elementów typowych dla gatunku, może poza specyficzną grą świateł i cieni.

ocenił(a) film na 10
Albertino

a może sin city też puszczą w kolorze? :D :P

Marian_12

:O
A może od razu "Liste Schindlera" też :|