PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=905}
7,9 97 tys. ocen
7,9 10 1 97085
8,3 55 krytyków
Casablanca
powrót do forum filmu Casablanca

Jestem przeciwnikiem takich zabiegów. I co z tego, że jest kolor skoro wygląda on bardzo sztucznie a kolory są wyblakłe. Tak to jest jak ktoś na siłę robi z filmu czarno-białego film kolorowy. Filmy czarno-białe powinny pozostać czarno-białe bo w tym tkwi ich cały urok.
"Casablancę" w kolorze można obejrzeć tylko wtedy, gdy wcześniej widziało się oryginalną, czarno-białą wersję.

ocenił(a) film na 10
La_Pier

Można se kolor w teleizorze zredukować do zera. Spróbuj!

Bonnald

Ale ja chciałem po raz pierwszy obejrzeć "Casablancę" w kolorze. Niestety wrażenia nie najlepsze.

ocenił(a) film na 10
La_Pier

ja tam widziałem Casablancę w kolorze i mnie nie zraziła tak bardzo. Moim zdaniem tylko Casablancę można bez bólu obejrzeć w kolorze. Resztę nie.

ocenił(a) film na 10
P_L_

Klimat Casablanki opierał się głównie na braku barw, więc nawet z ciekawoście nie spojrzę na to kultowe dzieło w kolorze.

użytkownik usunięty
opoz

Bardzo ciekawa infomacja. Chyba jednak się NIE skuszę na obejrzenie wersji kolorowej, podobnie jak opoz. W wersji czarno-białej film ma niepowtarzalny klimat i uważam, że przez dodanie kolorów film po prostu wiele traci. Lepiej oglądać go bez kolorów.

ocenił(a) film na 9
La_Pier

zgroza przeciez wtedy film straci swoj pierwotny urok... wiec łapy precz od dodawania kolorow w takim filmie.... Film jest czarno-biały i niech taki zostanie ................