PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=262204}

Chmura

Die Wolke
2006
6,8 4,1 tys. ocen
6,8 10 1 4068
Chmura
powrót do forum filmu Chmura

Wydawałoby się, że tematu katastrofy nuklearnej nie da się zepsuć. Tymczasem twórcom filmu udało się. Przede wszystkim nie udało się wykreować atmosfery zagrożenia. Naprawdę nie mamy poczucia, że komukolwiek w tym filmie cokolwiek zagraża. Druga sprawa, to płaskie, irytujące postacie. Ciężko przejąć się losem tępej jak obuch siekiery nastolatki i denerwującego gówniarza, czyli jej brata. Do tego stopnia miałem go dosyć, że kiedy ten wpadł pod samochód (scena równie niespodziewana jak ból brzucha po niedojrzałych gruszkach) z ust wyrwało mi się "nareszcie". Teoretycznie śmierć dziecka powinna wstrząsać, a nie wywoływać uczucie ulgi. Poza tym miałem uczucie, że rzecz dzieje sie w jakiejś alternatywnej rzeczywistości, gdzie Niemcy to izolowany, zbankrutowany kraj pogrążony w chaosie bo tylko tak daje się wytłumaczyć niemal zupełny brak działania struktur państwowych. W filmie nie ma ani jednego śmigłowca, praktycznie brak komunikatów o zagrożeniu, przecież radio i telewizja powinny non stop podawać komunikaty o rozwoju sytuacji, punktach ewakuacji, drogach ucieczki, powinno być gęsto od policji. Tymczasem nikt nie ewakuuje szkoły, nikt nie kontroluje przepływu ludzi na drogach. samotny patrol w miasteczku i ewakuacja pociągiem nie zmieniają ogólnego wrażenia. Do tego warunki w szpitalu i ogólnie w Hamburgu przypominaja raczej te po wojnie niż pojedynczej katastrofie. Mam uwierzyć, że największa ekonomiczna potęga Europy całymi miesiacami nie jest w stanie poradzić sobie z organizacją i zaopatrzeniem szpitali? reszta świata też siedzi i się przygląda? Później strefy skażonej nikt nie pilnuje. Absurd kwadratowy. Za to twórcy raczą nas obficie antyatomowymi hasłami podawanymi w tak drewniano-deklaratywny sposób, ze zacząłem podejrzewać, że film powstał na zlecenie lobby atomowego i miał za zadanie ośmieszyć przeciwników energii atomowej jako idiotów. W sumie jeśli ktoś jest bardzo spragniony takiej tematyki to na własna odpowiedzialność może obejrzeć. reszta niech omija z daleka.

bombacy

Dokładnie. Ze względu na Toma Wlaschihę chciałam dać więcej niż 3, ale niestety jego rola w tym filmiku była za mała, żeby mu pomóc ;> Generalnie ciężko nawet zakwalifikować ten film do jakiegoś gatunku - ni to katastroficzny, ni to obyczajowy, a zrobiony w konwencji komedii romantycznej (choć w tym przypadku oczywiście to nie komedia...) Twórcy chwycili się za trudny, jak by nie było, temat i przerobili go w niewiarygodnie naiwny i dłużący się film dla młodzieży... Dałam się zwieść wysokiej ocenie.

ocenił(a) film na 7
bombacy

Też dałem 7 ale właśnie za takie smaczki. Nastolatka z małym chłopakiem w środku strefy radioaktywnej i nikt ich nie zauważa nikt im nie pomaga. Tak jak pisałeś Niemcy w tym filmie wyglądają jak jakieś zadupie otoczone 10 metrowym murem przez który niczego nie można się dowiedzieć a służby ratunkowe piją kawę i czytają gazetę w dupie mając ludzi. Warunki w szpitalu bardziej przypominają jakiś lazaret na froncie niż szpital. Tak to byłaby 9.