PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=618821}
6,2 3,4 tys. ocen
6,2 10 1 3436
6,0 15 krytyków
Code Blue
powrót do forum filmu Code Blue

czasami ludzie próbują wypełniać lukę. Efekty widać jak na dłoni. Znakomite, choć bardzo wymagające i momentami szokujące kino. Dla cierpliwych i poszukujących prawdy o naszym zmaterializowanym, przedmiotowym, pełnym patologii i wyalienowanym świecie. Trudne, ale dające wiele do myślenia kino. Koło takich filmów nie przechodzi się obojętnie. Można w nim się przejrzeć jak w lustrze. Dokąd człowieku zmierzasz? Czy aby nie do samounicestwienia.

ocenił(a) film na 8
pessoaa

Konkretna opinia. Trafne spostrzeżenia. Film, odbieram podobnie.

ocenił(a) film na 8
puszek_pigmejski

A ja jeszcze, do całości dopełnienia filmu, polecam wywiad z Urszulą Antoniak, który ukazał się w Wysokich Obcasach (21 stycznia).

ocenił(a) film na 8
puszek_pigmejski

Dzięki za informację o wywiadzie. Przeczytałem i upewniłem się, że moje odczucia co do tego filmu jak i debiutu Antoniak są zbieżne z zamierzeniami reżyserki. Jej wypowiedzi są ciekawym uzupełnieniem dzieła, które nakręciła. Zastanawia mnie jak tak młoda dziewczyna może robić tak dojrzałe, ważne i mocne kino?
I chyba dobrze, że nie dostała się na polską uczelnię filmową. W Polsce na takie filmy kasy mogłaby nie zdobyć. I jej talent mógłby się zmarnować. I chyba ma rację, że u nas robi się ciągle to samo kino.
Poza tym jej wizja jak powinno się to robić gdzie obraz jest podstawę przekazu, wyjątkowo mi pasuje.
No i na koniec niecierpliwie czekam na trzeci jej film, tymbardziej, że w założeniu trochę nawiązuje do fimu Pasoliniego "Teoremat". Wyjątkowo przeze mnie cenionego dzieła.

ocenił(a) film na 8
pessoaa

Trzeba przyznać, ze film uderza mocno. Widzowi zaś nie pozostaje nic innego, jak tylko wydać donośne "DING!", które jeszcze długo po seansie będzie rezonować w głowie.

ocenił(a) film na 8
spanki_00

To mocne uderzenie jest jego zaletą. Ponieważ, moim zdaniem, porusza ważki problem z życia współczesnych ludzi, więc aby być słyszalnym musi walić donośnie. Inaczej nie zostałby może zauważony. Mam nadzieję, że jego wpływ zaznaczy się nie tylko w historii kina.

ocenił(a) film na 8
pessoaa

Zgadza się. Jesteśmy bombardowani na co dzień coraz większą liczbą coraz to silniejszych bodźców. Nasze zmysły siłą rzeczy ulegają przez to przytępieniu. I dobrze, inaczej dawno byśmy zwariowali. Dlatego właśnie potrzebujemy mocnego uderzenia - żeby cokolwiek poczuć.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem