PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32508}
7,1 9,6 tys. ocen
7,1 10 1 9590
6,0 2 krytyków
Cud purymowy
powrót do forum filmu Cud purymowy

Nieudolna próba pokazania stereotypu Polaka, zaściankowego kołka i oczywiście antysemity, który dla kasy gotów jest się obrzezać. Widać na czyje potrzeby powstało to filmidło. Ten film to dzieło na miarę "Kiepskich". Jeśli to komedia, to dosyć irytująca, a mnie jako Polaka upokarzająca. Jeśli pani reżyser Cywińska chciała tą niby satyrą sięgnąć do polskich sumień ( jak zresztą nie tylko ona ) i według siebie w sprytny sposób karykaturować obraz Polaków, to chyba się zagalopowała...nawet jak na taką groteskę.
Uprzedzam swoich oponentów...tak, jestem przeczulony, nie mniej niż Żydzi na punkcie Polaków. Wszystkim reżyserom pragnącym robić "dobrą robotę" swoim starszym w wierze braciom, proponuję nie spłycać w tak prostacki sposób tematu wszelakich uprzedzeń do Żydów. Dla przeciętnie inteligentnego Polaka, odrobinę zorientowanego w historii i co dzieje się obecnie na świecie i w kraju, ten film będzie naiwną próbą narzucenia nam samym świadomości jacy to jesteśmy zacofani i przyniesie zgoła odmienny efekt od zamierzonego.
Nierozumiem jak ktoś, kto czuje się Polakiem, może pisać w superlatywach opinie o tym filmie.
W polskiej telewizji oglądam film który ma utrwalać stereotyp Polaka antysemity, który zresztą z niemałym wysiłkiem starają się utrwalać i upowszechniać na całym świecie nasi starsi w wierze "sąsiedzi"...to jakaś paranoja.
Właśnie takie, a nie inne działania są przyczyną, że ten obłęd bedzie trwał wiecznie. Wszystko przez chęć ukazywaania nas, Polaków w takim świetle. Dlaczego Żyd, nie nakręci filmu o tym co nas może łączyć, a nie dzielić. Dlaczego sami nie potrafią przyznać sie do ludobójstwa którego się dopuszczają i dopuszczali na Palestyńczykach, jak i podczas drugiej wojny św. na obywatelach naszego kraju ( zbrojne bandy, które grabiły i mordowały po wsiach ), do zbrodniarzy takich jak pani Wolińska, czy Salomon Morell i wreszcie do swoich uprzedzeń do Polaków, które wpajają młodym obywatelom Izraela.
...A może to w tym szkopuł, żeby nie szukać żdżbła w czyimś oku, jeśli się belki w swoim nie widzi.
Nie tędy droga, jeśli chce się coś dobrego osiągnąć...chyba że miało się inny zamiar...ale to już wie tylko pani reżyser i ten kto dał pieniążki na ten film.

ocenił(a) film na 7
pimpolo

Mylisz się jeśli myślisz, że ten film ma utrwalać stereotyp Polaka-antysemity. Jest odwrotnie, film pokazuje jak absurdalne i bezsensowne jest bazgranie "Widzew Żydy" na jednym bloku i "ŁKS Żydy" na innym 200 metrów dalej...
"- To naprawdę sami żydzi są w tej drużynie?
- Bo ja wiem? Chyba nie, ale tak do rymu jest..." czy coś w ten deseń chyba właśnie śmieje się z tego stereotypu a nie utrwala go.

Moim zdaniem jako osoba uczulona (co sam przyznałeś) za szeroko interpretujesz film, którego przesłanie jest proste jak drut (jak i sam film). Film nie jest jakoś zakręcony żeby wyciągać tyle wniosków.
Film jest nie najwyższej klasy więc podchodzę do niego z większym dystansem niż Ty, jest to właściwie niby spektakl teatralny bardziej niż poważny film i moim zdaniem całkiem dowcipny...

sten44

Dzięki za ustosunkowanie sie do mojej wypowiedzi, aczkolwiek moje wrażenie po obejzeniu filmu raczej się nie zmieni. A to dlatego, że nie mogę odnależć dystansu do tej drażliwej tematyki. Za dużo różnych zajść w tym kraju miało miejsce ostatnimi czasy, które stawiają Polaków w złym świetle. Propaganda Polaków-antysemitów kwitnie na całym świecie, dzięki Żydom dbającym o taką renomę naszego kraju. Jeżeli Żydzi będą potrafili sami sobie zrobić rachunek sumienia i nie odwracać sie od zbrodni które sami popełnili, wtedy ja będę mógł obejżeć taki film bez żadnych uprzedzeń i podejżeń. Jak narazie takie produkcje,jak i niektórzy "pisarze", będą tylko bardziej we mnie pogłębiać obraż Żyda-Polonofoba. Uważam, że za mało dbamy o własny, dobry wizerunek na świecie, a dolewają oliwy do ognia ci, którzy od setek lat mieli u nas schronienie, bo nikt w starej Europie nie chciał ich u siebie, ci których Polacy ratowali podczas okupacji...szkoda gadać.
Niestety, ale nie do wszystkiego można mieć dystans, jeśli ma się czegoś świadomość...nawet do tak "postych jak drut filmów".
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pimpolo

Moim zdaniem pimpolo sam utrwalasz obraz Polaka antysemity pisząc choćby o tym, że "widać na czyje potrzeby powstał ten film". Piszesz, że znaleźli u nas schronienie a tak naprawdę mieszkali tu od blisko 1000 lat! Starasz się powiedzieć, że walczysz o honor Polaków i walczysz z żydowskim zakłamaniem a w głębi serca bije z Ciebie taka sama odraza do żydów jak wśród bohaterów tego filmu. Chcesz żeby mówiono o zbrodniach żydowskich jednak to nie jest tematem Cudu Purymowego. Jego tematem jest antysemityzm zakorzeniony głęboko w wielu Polakach. Nie jesteś jedyny w antysemickich poglądach bo zdaje mi się, że ponad połowa mojej rodziny też jest. Twoja wypowiedź tylko potwierdza prawdziwość tego filmu i problem antysemityzmu w Polsce.

kaciak_2

Kaciak, naiwność przez Ciebie przemawia, a być moze niechęć do przyjęcia pewnych faktów do swojej wiadomości. Nie muszę nikogo kochać, ani lubić i nikt mi tego nie może nakazać. Jeśli kogoś nie lubię, to mam ku temu konkretne powody, ale nazwanie mnie antysemitą jest z twojej strony nadużyciem. Ja nie mam uprzedzeń do Żydów, jako obywateli państwa Izrael, nacji itp...nie wmawiaj mi tego. Są jednak ludzie tego pochodzenia, którym wybitnie zależy na takim, a nie innym wizerunku mojego kraju i to jest faktem. Ty swoją wypowiedzią w solidarny z nimi sposób chcesz się chyba do tej nagonki przyłączyć, a przynajmniej temu przyklaskiwać. To też taka nasza przypadłość narodowa, że tak jak Ty, Polak Polakowi dowali, byle być poprawnym politycznie i nie wyrażać swoich poglądów, które takich jak Ty wręcz gorszą. Być może to w Tobie jest jakis podświadomy antysemityzm, skoro tak na siłę chcesz otrzymywać tego typu katharsis i uważasz że stawianie Polaków w tym świetle jest uzasadnione. Ja się pod tym nie podpisuję, bo swoje poglądy potrafię uzasadnić i nie muszę się czuć czymś obciążonym. Czy nie rozumiesz, że takie działania w praktyce ograniczają swobodę wypowiedzi, publicznej kryrtyki itd., a wszystko dlatego, żeby nie narazić się na miano takie, jakim mnie nazwałeś...antysemity. Nie mam ochoty czuć się ograniczonym w swych wypowiedziach, tym bardziej jeśli nikogo w nich nie obrażam, a chcę mówić o prawdzie, która Ciebie zresztą nie interesuje, a wygodniejszy jest obraz głupiego Polaka, który ma pianę na gębie jak mówi słowo "Żyd"...i niech już tak zostanie, prawda ???
A propos tego co napisałeś, że Żydzi mieszkają z nami od tysiąca lat. To fakt, ale zadaj sobie pytanie dlaczego przez tyle lat z nami mieszkali. Czy dlatego że mieli za sąsiadów antysemitów...chyba nie ???
Jak poszukasz to znajdziesz w historii zapisy, że Polska była najbardziej tolerancyjnym krajem Europy....a nazywali ją rajem dla Żydów !!! Czy wiesz gdzie urodził się pierwszy premier Izraela, uważany przez wielu Żydów za Ojca Narodu Zydowskiego ???.....w Płońsku !!!
Dalej chcesz wierzyć w to, jacy jesteśmy nietolerancyjni ???
Czasem czyjaś chęć mówienia o prawdziwej historii postrzegana jest przez takich jak Ty, jako atak na kogoś...naucz się to odróżniać, bo jesteś być może bardziej zacietrzewiony w swoich poglądach niż filmowy "Jan Kochanowski".
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pimpolo

W żadnym wypadku nie jestem zacietrzewiony. Poprostu nie lubię tzw. "Polaczków" czyli prostaków, którzy w głupi sposób próbują usprawiedliwić swoją życiową nieudolność rzekomą ingerencją Żydów, Masonów, Niemców, bogaczy, gejów, liberałów etc. Ten film w pełni ukazuję bezsens takiego postępowania. Ja nie neguję tego co robili w okresie stalinizmu Wolińska z Morellem i innymi komunistami pochodzenia żydowskiego. Nie neguję również tego, że w czasie wojny Żegota uratowała wielu Żydów. Też staram się w życiu dochodzić do prawdy. Ale pisanie o tym, że autor nie przedstawił drugiej strony traktuję niepoważnie. Intencją autora nie było skonfrontowanie Polskiego antysemityzmu z Izrealskim ludobójstwem nad Palestyńczykami tylko ukazanie niczym nie sprowokowanej nienawiści.
Nikt Ci nie może nakazać nikogo lubić i szanować, ale podchodzenie do całej grupy społecznej z nieufnością świadczy o Twojej naiwności i płytkim sposobie myślenia. Tu nie chodzi tylko o Żydów ale o uogólnianie , które zawsze budzi u mnie zażenowanie. Kreujesz sie na mentora i znawcę historii ale nie wyciągasz z niej żadnych wniosków. Antysemityzm w Polsce był (przykładem jest choćby Dmowski i prawica przedwojenna), jest i prawdopodobnie będzie, i dlatego trzeba piętnować podobne zachowania.
I powiem Ci, że w pełni czuję się Polakiem i jestem z tego dumny a mimo to oceniam ten film w samych superlatywach. I wcale nie chcę Ci dowalić tylko uzmysłowić, że Twój sposób widzenia nie prowadzi do niczego. No bo jak niby mamy pogodzić się z Niemcami i Rosjanami jak oni na nas napadli w 1939? Jak mamy pogodzić się z Czechami, którzy dalej zajmują Zaolzie? Jak pogodzić się z Mongolią skoro ich hordy w 1241 roku zabiły Henryka Pobożnego pod Legnicą?

PS.
Odnośnie rzekomo niesłusznego nazwania Ciebie antysemitą jest takie powiedzenie, że "Na złodzieju czapka gore".

kaciak_2

Kaciak. Napisałeś tak :"Nikt Ci nie może nakazać nikogo lubić i szanować, ale podchodzenie do całej grupy społecznej z nieufnością świadczy o Twojej naiwności i płytkim sposobie myślenia".
We wcześniejszym poście wyrażnie napisałem :
"Ja nie mam uprzedzeń do Żydów, jako obywateli państwa Izrael, nacji itp...nie wmawiaj mi tego. Są jednak ludzie tego pochodzenia, którym wybitnie zależy na takim, a nie innym wizerunku mojego kraju i to jest faktem"...Czytaj proszę uważniej to co napisałem, chyba że nie widzisz różnicy...
Z mojej strony to byłoby na tyle. Podyskutowaliśmy sobie i chyba wystarczy. Każdy z nas ogarnia temat po swojemu, własną percepcją.
Pozdrawiam

pimpolo

Boże człowieku ogarnij się! Teksty typu "widać na czyje zamówienie", "są pewne grupy", czy "są jednak ludzie tego pochodzenia, którym wybitnie zależy" najdobitniej świadczy o Tobie i Twoich uprzedzeniach! Zaprzeczasz i ośmieszasz się! Jak ktoś mówi, że Polak=złodziej czy alkoholik to pewnie się obruszasz i protestujesz! Film pokazuje dokładnie takich jak Ty, którzy za sąsiada woleli by mieć alkoholika robiącego burdy, niż żyda, Murzyna czy innego "obcego". Wiadomo przecież, że lepszy swój, nawet najgorszy, niż obcy najlepszy! Wiesz antysemityzm i rasizm to nie tylko malowanie na murach
"Żydzi won!" czy ciągnięcie ich za pejsy! Swoją drogą ciekawi mnie fakt, czy choć jednego poznałeś i zamieniłeś z nim zdanie!?

apogeum2

Chyba sam powinieneś się ogarnąć naiwny człowieku... choć nie wiem czy to naiwność, czy może taki dziwny, ale modny ostatnio sposób na krytykę, wrzask i opluwanie wszędzie tam, gdzie broni się własnego honoru, jako Polaka, a już nie daj Boże katolika .
Nie jestem ślepy. Widzę i słyszę co mówią niektórzy Żydzi, jeśli Ty nie dostrzegasz propagandy pt. "Polak - antysemita", którą sieją po świecie, to nie mamy o czym gadać ! Jeśli ktoś chce rozliczać sumienia Polaków, niech rozliczy najpierw swoje !
Nie pisz mi o moich uprzedzeniach, bo ja tylko bronię siebie jako Polaka, przed uprzedzeniami jakie propagują wobec nas nasi niektórzy "sąsiedzi".
Mam gdzieś słuchania i czytania o historii Polaków i Żydów jedynie na płaszczyznie antysemityzmu, o niegodnych postawach Polaków itd.
Twoje bazgranie o tym że wolę za sąsiada pijaka niż Żyda....Nie sil się więcej, bo mnie to rozbraja. To w Tobie jest więcej kompleksów i nienawiści chyba do samego siebie ! Mogę mieć za sąsiada Żyda i "pedała" w jednym, może być nawet alkoholikiem, byleby mi nie zakłócał ciszy nocnej !

pimpolo

Przeczytałeś co napisałeś!? Czy poprostu plujesz jadem jak się patrzy!? Jestem Polakiem, katolikiem, ale i człowiekiem rozumnym! Nie patrzę przez pryzmat pochodzenia czy wiary ja Ty! Mówisz o antysemityzmie wśród Polaków, zaprzeczasz jemu, a sam piszesz, że "są pewne grupy", czy "są jednak ludzie tego pochodzenia, którym wybitnie zależy".. czy to są uprzedzenia!? Ty nie bronisz własnego honoru tylko debilizmu i tego, że niektórzy widzą w nas tylko antysemitów i rasistów! A kogo powiedz mi mają widzieć, jak częściej w świat lecą informacje o tym, że tu pobili Żyda, tam toczy się rozprawa za treście antysemickie, albo skończyła się cywilizaja białego człowieka, niż to, że był jakiś festiwal kultury żydowskiej, spotkanie religii czy inna pozytywna rzecz!

Gdzie ty widzisz, że ci żydzi tak na Polskę najeżdzają!? Jeśli to robią, są to przeważnie ci amerykańscy, od których Izrael się zupełnie odżegnuje, a często nawet potępia! Czy może chodzi Ci o polskiech żydów w zastraszającej liczbie 1055??? A co najlepsze, że jakbyś miał kontakt z Żydami z Izraela, to byś wiedział, że w porównaniu do innych krajów Europy uważają nas świetnych i otwartych ludzi, szczególnie po spędzeniu tu kilku dni!

apogeum2

No to żeż pojechał ! Chyba sam musisz czytać, to co piszesz, nie mówiąc, że nie czytasz moich postów ze zrozumieniem, tylko z założoną z góry negacją wszystkiego co może stać naprzeciw tej propagandy której jesteś gorącym orędownikiem.
Napisałeś:" Mówisz o antysemityzmie wśród Polaków, zaprzeczasz jemu, a sam piszesz, że "są pewne grupy", czy "są jednak ludzie tego pochodzenia, którym wybitnie zależy".. czy to są uprzedzenia!? "
Odpowiadam: tak to są uprzedzenia i mam je TYLKO do tych którzy szkodzą mojemu krajowi, a że są wśród nich Żydzi, to nie znaczy że jestem antysemitą.
Jak będę ci pisał że mam dwóch kolegów TEGO POCHODZENIA i że w mojej rodzinie, w czasie okupacji byli ukrywani Żydzi, to ty i tak tego nie załapiesz, bo stoisz w blokach startowych gotowy do zaatakowania każdego, kto ośmieli się skrytykować cokolwiek co żydowskie i z Żydami związane.
Nie masz pojęcia o czym piszesz. Widocznie nie znasz nikogo, kto był przez dłuższy czas w Izraelu i nie wiesz co tam myślą o Polakach, z jakim nastawieniem przyjeżdżają do Polski młodzi ludzie z Izraela i jak są zastraszani przez swoich mentorów, co tutaj ich może niby spotkać ( zazwyczaj dopiero tutaj są mile rozczarowani ).
Nie tylko amerykańscy Żydzi robią nam taki piar. Może za mało oglądasz publicystyki i nie słuchasz co mają do powiedzenia polscy Żydzi jak np. Szewach Weiss, były ambasador Izraela w Polsce. Nie słyszałem nigdy, by skrytykował oszczerstwa i opluwanie Polaków przez amerykańskich Żydów, np. Tomasza Grossa ( skądinąd urodzonego w Polsce ). Nigdy nie słyszałem by zajął jakieś krytyczne stanowisko wobec plugastw którymi NIEKTÓRZY Żydzi nas szkalują. Jedyne co słyszę, to to, że Polacy powinni uderzać się w pierś ( w ogólnym skrócie ) i odnalezć w sobie i tępić antysemityzm.... Ta właśnie schiza dopadła i ciebie...paranoja.
Upatrujesz we mnie z uporem maniaka, z jakąś zaciętością i agresją antysemitę, bez względu na kierunek mojej krytyki, którą jak za każdym razem podkreślam, kieruję do TYCH NIEKTÓRYCH, a nie do ogółu !!!
Rozumnym człowiekiem będziesz, jeśli wykażesz się czymś więcej niż tylko własną interpretacją niedokładnie przeczytanego tekstu, w dodatku z góry zakładając jedno !!!
Może zapisz się do jakiś bojówek, będziesz ścigał takie krytyczne opinie o NIEKTÓRYCH....aż boję się napisać....Żydach i wrzucał wszystkich do jednego wora...za to że się ośmielają cokolwiek powiedzieć, czy napisać !

pimpolo

Chcesz być mądry, ale ci nie wychodzi! Oszczercy jak Gross, to żeś pojechał! Człowieku, Gross, po piersze jest Polakiem, po drugie wybitnym socjologiem i historykiem, i w jego pracach nie ma żadnych oszczerstw czy kłamstw!!! Nie masz pojęcia o czym piszesz w tym temacie! Naukowo zajmuję się sprawami polsko-żydowskimi i to co pisze Gross to są fakty, podparte niezbitymi dowodami! W niektórych przypadkach naciąga je z uporem maniaka, ale tezy, które głosi są niestety prawdziwe! Napiszę nazwiska jak Szarota, Machcewicz, Szaynok - pewnie Ci one nic nie mówią, ale poczytaj coś tych autorow, może czegoś się nauczysz! Co do Weissa to uwierz mi nie tylko nie raz stawał w obronie Polski, ale ostro krytykował takich co pisali o 'polskich obozach' czy obwiniali Polaków za holocaust!
Powiedziałbym, że właśnie u Ciebie wystąpiła ta paranoja. A objawia się ina tym, że każdy kto powie/napisze coś innego niż to, że Polacy to wielki i szlachetny naród, który ratował żydów, jest od razu oszczercą i kłamcą!
Nie napisałem nigdzie, że jesteś antysemitą, napisałem, że jesteś do nich uprzedzony, a to zupełnie inna sprawa! Jeśli jak sam mówisz kierujesz je do konkretnych osób('tych niektórych') to to rób, a nie do całej grupy! Bo to zasadnicza różnica powiedzieć, że Mietek jest pijakiem, a Polak to pijak!
Co do młodych żydów, to ja nie mówie tutaj o tych co przyjeżdzają na obowiązkowe wycieczki przed wstapieniem do armii, przed którymi są tak przesiąknięci propadandą i indoktrynacją, że szkoda mówić! Mówię tutaj o młodych Żydach, którzy z własnej woli przyjechali by zobaczyć Polskę! Miałem z nimi kilkukrotny kontakt i za każdym razem się nas pytali, gdzie jest ten cały polski antysemityzm!

A film niestety pokazuje polską, łódzką rzeczywistość, gdzie na każdym kroku spotkasz napisy żydzi do gazy, żydzew, dwiazdy dawida itp. I może powiesz, że to zrobili sami żydzi, albo kosmici!? Niestety Polacy, tacy jak Ty czy ja, tylko z "bardzo małym rozumkiem"!

apogeum2

No przykro mi, ale jeśli uważasz Grossa za autorytet to wystawiasz sobie tym samym świadectwo, nazywając tego polonofoba "wybitnym historykiem" !!!
To właśnie twój idol którego tak bronisz jest naczelnym piewcą nienawiści do Polaków. Zajmując się tym jak mówisz "naukowo" jesteś więc świadom, że to właśnie on stawia OGÓŁ Polaków podczas wojny jako obojętnych, albo wrogich w stosunku do Żydów. W swoich tezach sięga tak daleko, że właściwie można by przyjąć, że Polacy stali na równi z niemieckimi zbrodniarzami. Gross nie wspomina nic o cierpieniach Polaków, lub choćby innych nacji. Cała wojna według niego sprowadzała się jedynie do holocaustu. Zapomniał wspomnieć o zbrodniach żydowskich band, które grabiły i mordowały po polskich wsiach, za przyzwoleniem sowietów. Czy twój ulubiony autor zechciał równie gorliwie policzyć ofiary zbrodni po stronie polskiej jakich się dopuścili jego przodkowie ???!!! Przecież tak zacny historyk i socjolog opisujący stosunki sąsiedzkie, polsko- żydowskie, chyba powinien był o tym wspomnieć. Zapomniał napisać też o zbrodniach popełnionych po wojnie przez wielu Żydów na wybitnych Polakach. Nie wspomina o ich zbrodniczej działalności w stalinowskim systemie....a było tych osób mnóstwo.
Czy napisał o sadyście Salomonie Morelu ( komendancie obozu w Świętochłowicach i Jaworznie ) który mordował polskie dzieci, Wolińskiej, Humerze, Bermanie...i innych bydlakach !!!??? Wiesz dobrze o czym piszę i Gross też to wie !!!
Stwierdzeniem że Gross jest wybitnym historykiem kompromitujesz się. Twoja "wiedza" opiera się chyba wyłącznie na źródłach autorstwa takich "autorytetów" jak nieszczęsny Gross. Przyklaskując takim wieszczom, opluwasz tych którzy za ten kraj walczyli, jak również przyczyniali się do ratowania Żydów ( Żegota i tysiące anonimowych często osób ), a o których nic nie wspomina. Poczytaj trochę wspomnień żołnierzy AK, o ich "przygodach" z żydowskimi bandami, a po wojnie oprawcami w rangach prokuratorów i sędziów, to może nabierzesz więcej szacunku do samego siebie i swojego kraju, bo na razie swoją postawą udowadniasz że sam jesteś polonofobem !!!

pimpolo

Chyba chłopcze nie wiesz o czym piszesz! Człowieku nie masz wiedzy historycznej, nie masz pojęcia o badaczach stosunków pol-żyd i historii powojennej! Dokładnie tak, Gross jest historykiem i socjologiem, doskonale znającym się na temacie! I widzisz piszesz a nie wiesz, oczywiście, że pisze również o polskich ofiarach, w "kultowej książce" jednej z najważniejszych jakie napisał - "W czterdziestym nas matko na Sybir zesłali", ale ty pewnie o niej nawet nie słyszałej - dla Ciebie Gross to tylko Sąsiedzi i Strach, których pewnie nawet nie przeczytałeś! Tezy zawarte w obu tych książkach są prawdziwe, podparte dokumentami i źródłami! To, że w Sąsiadach liczba ofiar po ekshumacji okazała się inna, to nie jest kwestia pomyłki, a tego co było dostępnych dokumentach! Teza Grossa została potwierdzona przez prokuraturę i badania IPN-u! I nie wymuszaj, żeby Gross pisał o staliniźmie, skoro nie znajmuj się on tym okresem, ani tą tematyką!
Poczytaj kolego trochę o Powstaniu Warszawskim, np Michała Cichego - Polacy-Żydzi. Czarne karty Powstania! Zobaczysz co dzielni Polacy z SN robili! Poczytaj trochę o szalcownictwie w okupowanej Warszawie, a szczęka Ci opadnie! To, że Polacy ratowali żydów, narażając swoje życie to jest fakt niepodważalny! Ale to, że najnowsze badania pokazują, że liczba szmalcowników była tak ogromna, że np. zbliżona w Warszawie do tych co ratowali, o tym już nie usłyszysz, bo to wstyd tak mówić i od razu badacz staje się polonofobem! Ale niestety prawdy historycznej nie da się ukryć i prędzej czy później będziemy musieli się z nią pogodzić!
Wypowiadasz się w kwestiach, o których nie masz pojęcia, nie znasz podstawowych faktów, nazwisk i książek!
Co to okresu stalinowskiego, o którym piszesz to robisz ten sam błąd co Gross. Mianowicie, on uważa, że każdy kto zabił żyda robił to z nienawiści i antysemityzmu, a nie z innych powodów. Robił to bo nienawidził żydów. Oni robili to, Wolińska, Brystygierowa, dlatego, że byli cholernymi stalinowcami i skończoną chołotą nie mająca nic wspólnego z religią przodków! Jeśli chcesz patrzeć przez ten pryzmat, to mieszkańcy dawnego ZSRR muszą szczerze nienawidzić Polaków i katolików, bo przecież najwięcej z nich wymordował polski szlachcić z katolickiej rodziny Dzierżyński!
Tak jestem polonofobem! Nie lubię sam siebie, ani reszty moich bliskich i przyjaciół! Puk, Puk!? To, że jestem dumny z tego co dobre i szlachetne, a wstyd mi za to co bylo karygodne czyni ze mnie polonofoba!? Argumentacja godna RM i ND!!!

apogeum2

Po raz wtóry wystawiasz sobie świadectwo broniąc tego wroga Polaków !
Jak ktoś kto pisze o stosunkach polsko-żydowskich ( a kogo uważasz za rzetelnego historyka ), może pominąć fakt istnienia żydowskich band mordujących Polaków, szantażowanie w niektórych przypadkach ukrywających ich Polaków i wiele innych niegodnych człowieka postaw ?! Dlaczego nie przeprosi w imieniu swoich braci, tak jak oczekuje od nas bicia się w pierś ?! Czy nie rachunku sumienia głośno domagają się za każdym razem Żydzi przy różnych okazjach ( również i ty ) ?!
Czy nie dostrzegasz swojej ślepoty ? Bronisz z uporem maniaka gościa, który nie raczył nawet wspomnieć o żadnej z wielu zbrodni popełnionych przez Żydów na Polakach, bo jak piszesz TĄ TEMATYKĄ SIĘ NIE ZAJMUJE !!!
Może jednak rzetelność historyka by tego wymagała, by uczciwie pokazać jak żyli w okresie wojny ze sobą "sąsiedzi" ?!
Żal mi ciebie chłopaczku. Żyjesz z jakąś fobią do wszystkich którzy nie poczuwają się do winy za holocaust i mają czelność krytykować człowieka, który swoimi publikacjami chce uzyskać tylko rozgłos i zależy mu jedynie na podtrzymywaniu stereotypu nienawiści !!! On nie chce, podobnie jak ty, by zwyciężyło pojednanie ! Świat musi dalej żyć polskim antysemityzmem i holocaustem, który jest dla Grossa i dla ciebie nierozerwalnie związany !!!
Takie wybiórcze uczenie się "historii" uczyniło chyba z ciebie kalekę intelektualnego, który jest głuchy na temat zbrodni żydowskich na Polakach.
Nigdy nie wyjdziemy z tego gówna przez takich pseudo historyków jak ty !
Nienawiść stale będzie podsycana, a historia fałszowana przez takich Grossów dostrzegających jedynie własne krzywdy !!!
Tkwij w tym dalej, ale mi już nie wmawiaj że czegoś nie rozumiem, albo nie mam pojęcia ! Wystarczy mi to co wiem i to co napisałeś, by dostrzec jakich prawd bronisz i komu się wysługujesz pisząc te brednie !

Pora kończyć tą farsę !

ocenił(a) film na 8
pimpolo

Hehe, wyszło, że jesteśmy sługusami Izraela i tajnymi agentami żydokomuny i syjonizmu w Polsce.
Gross nie musi bić się w piersi. Postanowił odkryć te karty historii, które przez lata były ukrywane. Są historycy, którzy zajmują się zbrodniami stalinowskimi zrobionymi w dużym udziale przez ludzi pochodzenia żydowskiego. I chwała im wszystkim za to. Odkrycie i głoszenie prawdy zawsze czyni dobro nawet jeżeli wielu się tego boi.
A antysemityzm był, jest i istnieje bo choćby pimpolo jest antysemitą, choć chyba bardziej zakompleksionym przeciętnym Polakiem. Takim jak bohaterowie Cudu Purymowymowego.

kaciak_2

Zastanów się biedny Kaciaku co piszesz.
To, że zachowujecie się jak trybiki w tej propagandowej maszynce do siania nienawiści do Polaków...to fakt. Ty to nazywasz byciem sługusem, lub agentem syjonizmu. Jeśli tak dla ciebie to ładniej brzmi, to może właśnie w takiej roli występujecie, a to czy z własnej głupoty, czy niechęci do pełnej obiektywnej wiedzy...to tylko wy sami wiecie.
Powiedz jacy historycy polscy zajmują się tylko i wyłącznie zbrodniami popełnionymi przez Żydów na Polakach, a następnie publikują takie treści ?
Chcesz mi powiedzieć, że taka pozycja książkowa miała by szanse zostać wydana w Polsce, nie mówiąc na świecie...hehe. W tym kraju ktoś taki został by skazany na banicję, a jego wiarygodność i rzetelność dożywotnio przekreślona, nie mówiąc o etykietce jaką by komuś takiemu przyczepili.
Napisz mi proszę, jakie dobro uczynił Gross z tej "wiedzy" i "prawdy" którą jak piszesz odkrył !? Co dobrego się stało ? Czy ta książka miała otworzyć jakiś dialog, dialog o wspólnie wyrządzanych sobie krzywdach ? Czy raczej pokazać światu i nam jakimi jesteśmy barbarzyńcami ? Mam ci tu cytować fragmenty "Strachu", które przesiąknięte są uogólnieniami i obrazem nienawiści jaką mają w sobie wszyscy Polacy do Żydów. Jak miesza z błotem wielkich Polaków, stawiając ich w tym samym szeregu co hitlerowców. Ta książka jest pełna takich kłamstw i oszczerstw, że chyba tylko ludzie waszego pokroju mogą ją uznać za wartościową !

Zgadzam się Kaciak z tobą. Antysemityzm w Polsce będzie istniał. Będzie istniał jedynie w świadomości ludzi na świecie ( po prostu że istnieje ), przez takich jak Gross, ty i twój poprzednik. I właśnie tak się ma ta wasza "prawda" do czynienia dobra !

pimpolo

Pimpuś, proszę:
K. Szwagrzyk - Aparat bezpieczeństwa w Polsce. Kadra kierownicza.
K. Szwagrzyk - Zbrodnie w majestacie prawa 1944-1955
A. Paczkowski - Żydzi w UB
M.J. Chodakiewicz - Żydzi i Polacy 1918-1955: współistnienie, zagłada, komunizm

Starczy czy mało!? Nie masz chłopcze pojęcia o czym piszesz i się wypowiadasz! Mówisz, że Strach jest przesiąknięty obrazem nienawiści itp. TAKI WŁAŚNIE OBRAZ W WIELKIEJ CZĘŚCI SPOŁECZEŃSTWA BYŁ PO II WŚ!!! Taka jest smutna prawda! Jeśli uważasz, że jest ona pełna kłamstw to leć do prokuratury i podawaj Grossa do sądu o "szkalowanie państwa polskiego"! Proste! Tylko jedno, ale... trzeba mieć dowody i pokazać na podstawie źródeł, że autor kłamie. A to nie jest takie proste!
Ty wolisz wyzywać i oczerniać, nie mając żadnych podstaw do tego! Umiesz tylko powiedzieć, że on jest polonofobem i kłamcą!

pimpolo

zdejmij berecik, wyłącz radyjko i nie czytaj już ND i Nowaka! Zastanawiam się tylko czy ty jesteś taki głupi, naiwny czy poprostu lubisz robić z siebie idiotę!? Wymień mi te zbrodnie żydowksie, wymień udowodnij mi, że Gross nie pisze prawdy! NIE MASZ POJĘCIA O HISTORII!!! Jesteś kaleką intelektualnym i naukowym, który nie ma pojęcia o temacie, a będzie bronił swojego, nawet wtedy gdy ktoś pokaże mu źróła, badania itp!
Wynień mi proszę te zbrodnie żydów, tylko nie pisz mi o Wolińskiej, Morelu czy Brystrygierowej, bo poza pochodzeniem to nie mieli nic z żydostwem wspólnego! Jeśli chcesz rozpatrywać takimi kategoriami, to już ci pisałem, że szlachcic, Polak z katolickiej rodziny z tradycjami, niejaki Feliks D. wymordował więcej ludzi! Dlatego się pytam podaj konkretne zbrodnie, przykłady i źródła do tego! Znajdziesz coś na przykład Jedwabnego czy Kielc!?
Nie mówię, że żydzi byli święci podczas wojny, bo współpracowali z NKWD i AC do 1941 donosząc na tych sąsiadów, którzy im "nie pasowali" czy uprzykrzali zycie przed wojną! Ale znajdz mi jakiś pogrom żydowski, albo mord na tle rasowym!!!
Wiesz co jest najśmieszniejsze w Tobie i Twoich pseudowywodach o Grossie? To, że ma on renomę na całym świecie wśród naukowców i badaczy, ale pewnie powiesz, że to też kryptożydzi. Nigdy ten kraj się nie zmieni i będziemy tkwili w gównie przez takich jak ty, którzy nie potrafią przyjąć do wiadomości, że Polacy nie zawsze byli święci! Trzeba podkreślać to co dobre i się tym chwalić, ale unikanie odpowiedzialności i wymazywanie czarnych plam nigdy nie wyszło nikomu na dobre!
Jeśli piszesz, że Gross kłamie to wymień te kłamstwa! Ale pewnie będzie ciężko, bo nawet znanych Ci jego książek - Sąsiedzi i Strach - nie czytałeś!

A farsą to ja bym nazwał Twoją "wiedzę" w tym zakresie!

apogeum2

To może zacznę jak ty. Zdejmij myckę, odłóż Grossa i nie czytaj więcej wyborczej. Ten styl ci chyba pasuje !?
Zastanawiające jest, czy to twoja indolencja umysłowa, czy świadoma niechęć dociekania prawdy, nie pozwoliły ci na poznanie faktów które zaraz wymienię. Choć sądząc po twoim zacietrzewieniu w temacie, to raczej prowadzisz podobną działalność, co twój guru.
Wymienię ci parę przykładów zbrodni Żydowskich o które zabiegasz:
- Naliboki 1943, banda Bielskiego morduje 130 Polaków. IPN od 2001 prowadzi w tej sprawie śledztwo, są świadkowie. Mimo tego powstaje film o tych śmieciach, czyniący z nich bohaterów ( "Opór" ).
-Koniuchy 1944, sowieccy partyzanci i 50 Żydów dowodzonych przez Jakuba Prenera morduje około 300 osób. Jak wspomina chwalebną według siebie akcję jeden ze zbrodniarzy w swej książce wydanej w USA w 1985r, Chaim Lazar, "wymordowali wszystko co się rusza...kobiety, dzieci, a nawet zwierzęta". Trwa śledztwo IPN-u.
-Banda Fiodora Markowa 1943, z tym watażką wojował UWAGA, kto ?! Icchak Arad, wieloletni szef Yad Vashem, wybitny ( jak reszta twoich idoli ) autor wielu książek historycznych, znawca holocaustu itd. Okazuje się że ten szacowny dziś dziadziuś, był niegdyś uwikłany w zbrodnie na polskich żołnierzach AK (między innymi "Kmicicu") i cywilach. Brał udział w morderstwach i grabieżach na terenie Litwy, w związku z czym Litwini chcieli go przesłuchać. Chyba nie muszę wspominać, że tacy jak on są nie do ruszenia.
-Bandy Hersza Szebesa, czy niejakich braci Grudów 1944, morderstwa cywilów i regularne grabieże

Fakt jest faktem! Były to POGROMY, zbrodnie popełnione przez Żydów na polskich obywatelach. Jeśli temu zaprzeczasz i dalej będziesz próbował uciekać się do motywacji jaką kierowali się zbrodniarze, czy były to mordy na tle rasowym, czy innym, to zrobisz z siebie idiotę bawiącego się w jakieś dziwne, tylko tobie znane kryteria wartości tych zbrodni !!
Jesteś gotów odrzucić te przykłady, gdyż pewnie nie spełniają tych kryteriów, gdyż nie ma świadka który by słyszał jak mordujący Polaka Żyd, wyraża się przy tym pogardliwie o jego nacji, czy wierze !!! Nie obchodzi mnie to, w imię czego ci psychopaci urządzali te rzezie, najistotniejsze jest to, że popełniali zbrodnie na niewinnych ludziach.
Negujesz to wszystko, nie miałeś niby pojęcia o tych zbrodniach, kim więc jesteś ? !!!
Bronisz się głupimi, pustymi sloganami, że ten lub tamten autor jest jakimś autorytetem uznawanym na całym świecie. Masz więc przykład choćby Icchaka Arada !!!
Nie dochodzi do ciebie argument, że są tacy, którzy fałszują historię, by tym samym wybielać swoje winy i ciężar zbrodni jaki spoczywa na nich kiedyś i obecnie !!!
Bierzesz za to moralną odpowiedzialność ty pseudo historyku !!!

pimpolo

Świetne przykłady! Znałem kilka z nich!
1. Braci Bilscy i cały film to nawet nie chce komentować bo to bajka jakich mało. Działali oni jak partyzanci i mordowali kogo się dało. Zarowno Polaków, Białorusinów, Ruskich - kogo się dało by zdobyć żywność i wszystko co było potrzebne! Ale jedno, ale NIE MORDOWALI TYCH LUDZI BO BYLI ONI POLAKAMI, KATOLIKAMI, RUSKIMI itp. To raz! Co do Naliboków to niestety... IPN DOWIÓDŁ, ŻE TO NIE ONI! Na stronie IPN-u masz ustalenia. Ale zgadza się fakt, że brali w tym udział żydzi co potwierdzają świadkowie! Tak więc, pierwsza zbrodnie nietrafiona! Choć Bilscy święci nie byli!
2. Koniuchy - http://www.ipn.gov.pl/wai/pl/245/114/Informacja_o_sledztwie_dotyczacym_zbrodni_p opelnionej_w_Koniuchach.html oto ustalenia IPN. Oddział partyzantów sowieckich, w którym byli żydzi. Nijak nie ma 300 ofiar!
3. Banda Fiodora podobnie jak w Koniuchach, oddzial SOWIETÓW, z żydami w składzie! Kiedyś czytałem opis tego wydarzenia na jakiejś stronie o AK - polecam poszukać, napisane z sensem, bez ideologii! Szczegółów nie pamiętam, bo wschód mnie nie interesuje za bardzo!
O ostatniej zbrodni nie słyszałem, więc nie będę się wypowiadał.

A co najważniejsze. Zobacz jakie to są lata 1943-1944, czyli w momencie kiedy jest już po wszystkich pogromach ludności żydowskiej, w której brali Polacy. Nikogo tutaj nie bronię, bo zbrodnia jest zbrodnią, ale motyw zemsty na Polakach bardzo często pojawia się w tym kontekście. Tak samo jak Polacy mówią o zemście na żydach, za pozytywny stosunek do okupacji radzieckiej!
Nie są to jednak kolego pogromy, bo nie mordowano tutaj dlatego, że ktoś był katolikiem, Polakiem itp. Przeczytaj sobie definicję pogromu, potem używaj tego terminu. Kolejna sprawa drogi pseudoznawco, nie porównuj kogoś kto jest szawany z jakiś powodów, do zasług w dziedzinie nauki, które czy być tego chciał czy nie Gross ma!
Twoj argument o wybielaniu winy i zrzucaniu ich na innych jest nietrafiony! GROSS JEST POLAKIEM!!!! Z żydowstwem ma tyle wspólnego, że jego jego ojciec był PÓŁ-ŻYDEM, a cała rodzina zasymilowana od dawna! Swoje zaslugi na polu socjologii i historii, miał na kilknaście lat przed wydaniem Sąsiadów! W czterdziestym nas matko... czy Społeczeństwo Polskie pod niemiecką okupacją to są książki z końca lat 70. początku 80.! Przeczytaj, którąś z tych książek, a może choć trochę zrozumiesz dlaczego Gross jest specjalistą w tym temacie!
Choć pewnie i to ciebie nie przekona. Dla ciebie on zawsze będzie polakożercą i polonofob! Szkoda tylko, że Polakiem, co wszędzie podkreśla!
I nie oskarżaj mnie o fałszowanie historii, bo wszystko co piszę jest oparte na faktach i źródłach. Do każdej informacji jestem w stanie podać ci namiary na autorów(naukowców, którzy wykładają na najważniejszych uczelniach Polski i Świata), książki czy dokumenty, które o tym poświadczają! Potrafisz zrobić to samo!?

ocenił(a) film na 7
pimpolo

Powinniśmy tu abstrahować od kwestii ewidentnie niezwiązanych z filmem. Bo dyskusja będzie zupełnie jałowa o ile już taka nie jest.
Kwestia nie jest zapewne błahostką, ale to też nie aż tak poważny problem jak to zaczyna wyglądać. Ustalmy, że jest margines osób, którzy chcą kreować zły obraz Polski jako antysemickiej, margines i ustalmy, że niewielka część Polaków jest absurdalnie antysemicka w swoich poglądach, niewielka.

Reszta jest nie do rozstrzygnięcia, więc szkoda czasu i nerwów. Polacy pomagali Żydom z narażeniem życia, inni za to cieszyli się, że w ich mieście nie będzie już po wojnie niektórych 'sąsiadów'(niekiedy ćwierć ludności miasta). Dla niektórych Żydów II RP ewidentnie nie byłą tym czego chcieli i w różny sposób szkodzili jej, inni zaś żydzi kochali s.w.ó.j kraj w którym mieszkali od wielu pokoleń i którego byli obywatelami.

Film sam jak widać tak naprawdę nie wzbudza większych kontrowersji bo dyskusja nie wiele na nim się koncentruje. Jest też film o Polakach pomagających Żydom podczas wojny, nawet nie jeden. "Boże skrawki" Bogajewicza, "Europa, Europa" Holland czy przecież i "Pianista" Polańskiego. Nie ma sensu oczywiście o tych filmach dyskutować w tym miejscu. Ale skoro powstały one, to czemu nie miał powstać "Cud purymowy" - film, który tak naprawdę nie pokazuje fałszywego obrazu, a widz nie jest na tyle głupi by odbierać go jako odbicie całego społeczeństwa, bo przecież wyraźnie widać tu przenośnię i satyrę. Druga rzecz, że jest on adresowany do samych Polaków, i dobrze bo antysemityzm to też wewnętrzny problem Polski (choć jak pisałem wcale nie taki poważny). To film telewizyjny wyświetlany na 99% tylko w Polskiej telewizji, nie ma też zapewne wydania DVD z angielskimi napisami.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
sten44

Cieszę się, że rozmawialiśmy merytorycznie. Cieszę się, że każda ze stron zaprezentowała swoje poglądy. Cieszę się, że była to rozmowa na poziomie. Zapewne nie przekonamy się do swoich poglądów ale porozmawiać zawsze warto.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
pimpolo

Sam jesteś gniot straszliwy. Nie masz w ogóle pojęcia o czym jest ten film. Bo to jest film o takich, jak ty. I to przez takich jak ty istnieje na świecie stereotyp Polaka antysemity. Przeszłoby ci chyba dopiero, gdyby cię jakiś "bojownik" arabski wysadził w autobusie pełnym kobiet i dzieci, albo poderżnął gardło i filmik z egzekucji puścił w internecie.

roxana33

Biedna dziecinko ! Tobie arabski bojownik wyciął pół mózgu, ale nie zdążył cię wysadzić...współczuję, bo musisz z tym żyć i teraz tak mało rzeczy potrafisz czytać ze zrozumieniem. Wszechogarniająca cię agresja, tupanie nóżkami pod stolikiem swojego komputerka i plwociny wypluwane litrami na monitor, to niestety u ciebie codzienność.
Może tobie by zadziałała ta jedna, szwankująca połówka garnka na szyi, gdybyś zobaczyła to getto które stworzyli Żydzi swoim sąsiadom na wzór hitlerowców i tak ich traktując, jakbyś straciła dom i mieszkała w ruinach, jakbyś była odcięta od świata i nie miała możliwości wyjścia za mur, jakby tobie zbombardowali całą rodzinę, "bo gdzieś tam obok mieszkał terrorysta- zamachowiec"...zresztą, co ja do pustej połowy garnka będę gadał...

ocenił(a) film na 8
pimpolo

Przeczytałem tylko część tej rozmowy bo po prostu nie pojmuję jak można nie rozumieć prostej argumentacji człowieka zakładającego temat. W skrócie może tak zrozumiecie. Co zrobi Francuz kiedy powie mu się, że jest głupi? Może odpowie sam jesteś głupi, może walnie w pysk, ale potem zastanowi się, może coś faktycznie jest nie tak? i tak z każdym narodem na świecie oprócz Żydów, jeśli jest głupi Żyd (a takich jak w każdym narodzie jest wielu) i powie się mu, że jest głupi wyzwie Cię od Antysemity nie dopuszczając do siebie myśli, że jest głupi. Autor tematu słusznie zauważył, że jest wielu chamów, ludzi niszczących dobre relacje z innymi narodami gdy to powiedział głośno nazwaliście go antysemitą nie dopuszczając do siebie myśli, że takich ludzi naprawdę jest wielu. To jest najlepszy dowód na to, że Żydom udaje się wpajać ten tok myślenia nawet innym narodom. Chodzi o to żeby z góry założyć, że każdy Żyd jest dobry a każdy goj, który temu przeczy jest antysemitą. Przykład autora postu jest najlepszym dowodem na to. Nigdzie nie napisał, że cały naród jest zły a jedynie część i miał rację a już został okrzyknięty antysemitą

Charlie_M_

Charlie M...Przywróciłeś mi wiarę w normalność i zdrowy rozsądek
Dziękuję :)

ocenił(a) film na 8
pimpolo

Nie jestem żadną dziecinką (mam ponad 30 lat) i współczuj raczej sam
sobie. Chory z nienawiści człowieku; Palestyńczycy mieszkający w Izraelu
mają swoich przedstawicieli w tamtejszym parlamencie (Kneset), mają swoje
szkoły, mają w Jerozolimie jeden z największych meczetów na świecie (Al
Aksa). Żyd w tzw. Strefie Gazy zostałby zamordowany natychmiast i nie ma
tam śladu po żadnej synagodze, chociaż kiedyś i tam mieszkali Żydzi razem
z Palestyńczykami. Wcale nie neguję, że wojsko izraelskie również nie
jest święte. To jest wojna, w czasie II Wojny Światowej nawet polskim
żołnierzom zdarzały się haniebne czyny. Wojna prowokuje do zbrodni, rodzi
bestialstwo. Ale gdyby jakiś Izraelczyk np. wysadził w powietrze autobus
z palestyńskimi kobietami i dziećmi, to trafiłby w Izraelu do pierdla, a
zamachowiec Palestyńczyk staje się bohaterem narodowym. Nigdy nie
zapomnę, jak 11 września 2001 po zamachu na World Trade Center
Palestyńczycy skakali z radości na ulicach. Co im byli winni ludzie,
którzy tam zginęli? Większość z 3 tysięcy ofiar, to nie byli nawet
Amerykanie (zginęło też 5 Polaków). Twierdzisz, że w akcjach odwetowych
giną palestyńscy cywile? Tak, zgadza się, bo muzułmańscy terroryści
celowo zasłaniają się cywilami. Można było obejrzeć w TVP, jak
palestyński "bojownik" zasłaniał się palestyńskim dzieckiem i strzelał
zza niego z kałasznikowa. A ulubionym miejscem na magazyny broni są
przedszkola, albo meczety. W czasie Powstania Warszawskiego zdarzało się,
że Niemcy zasłaniali się polskimi cywilami. A teraz wyobraż sobie, że AK
zasłania się polskimi kobietami i dziećmi, tak jak zasłaniają się swoimi
cywilami ci muzułmańscy "bojownicy". Niemcy rozchorowaliby się chyba ze
śmiechu, po czym zastrzeliliby jednych i drugich. Albo, że AK podkłada
bomby na polskich targowiskach, albo w polskich kościołach i zabija
Polaków. A islamscy terroryści to robią (Irak, Afganistan), zabijają
własnych rodaków na targowiskach i w meczetach, tylko po to, żeby
wprowadzić zamęt. Obok hitlerowców i komunistów, islamscy terroryści są
największymi zbrodniarzami, jakich zna historia. To wszystko nie znaczy,
że jestem przeciwna walce Palestyńczyków o własne państwo, czy też że mam
coś przeciw religii muzułmańskiej. Wręcz przeciwnie; interesuję się
Islamem i dlatego wiem, że to nie religia ma wpływ na takie zachowania,
ale cechy narodowe, na które wpływ ma m.in. historia. Można to zauważyć
np. jeśli chodzi o pozycję kobiety, chociażby w Afganistanie i Turcji.
Albo u polskich Tatarów, gdzie kobieta ma taką pozycję jak każda inna
Polka. PS. Pozdrowienia dla polskich Tatarów, których historią bardzo się
interesuję. A jeszcze; gdybyś chciał mnie za to wszystko nazwać
"Żydówką", to przykro mi, bo chociaż jestem z pochodzenia
"wielonarodowa":) to nie mam ani kropli krwi żydowskiej (ani arabskiej).
Ani tatarskiej. Chociaż na to ostatnie chętnie bym się zgodziła :)

roxana33

O czym ty piszesz dziewczynko ? Jesteś chyba całkiem ogłupiona przez anty palestyńską propagandę rozsiewaną po całym świecie, jako anty terrorystyczną.
Jesteś głucha, czy ślepa ?! Nie widziałaś nigdy widocznie w tv dziesiątków pomordowanych, palestyńskich dzieci, niesionych na rękach swych ojców. Informacji o ostrzelaniu cywilnej ludności, a potem strzelaniu w kierunku ambulansów, które przyjechały im na pomoc. Choćby na początku tego roku, atak na meczet Beit Lahiya, 12 ofiar ( w tym 6 dzieci ). Ileż to razy słychać jak mordowani są niewinni cywile, chyba tylko za to, że są Palestyńczykami. Akurat o palestyńskim dziecku przymocowanym do izraelskiego wozu bojowego słyszałem kilka lat temu, właśnie w ten sposób bohaterskie wojsko zabezpieczało swój pancerz. Jeszcze raz ci powtarzam, Palestyńczycy są zamknięci w getcie i Żydzi traktują ich w ten sam sposób, jak byli sami traktowani w warszawskim getcie przez Niemców !!! Wstyd i hańba to to, co wyprawia teraz Izrael !
Pytam się więc, co Żydom zrobiły te dzieci i ci cywile ?! To są takie same zbrodnicze akcje, czyli uliczne egzekucje, jakie prowadzili Niemcy podczas drugiej wojny.
Z czego mają się cieszyć ci ludzie i jaki może mieć sens ich życie, kiedy w każdej rodzinie są ofiary tej żydowskiej ofensywy, samobójcze ataki będą miały miejsce dopóki Żydzi nie będą ich traktować jak ludzi i nie oddadzą im nie swojej ziemi. ONZ kompromituje się swoją postawą, ograniczając się jedynie do swoich rezolucji. Telewizja pokaże czasem dokument paru odważnych reporterów narażających się na ostrzał ze strony Izraelskiego wojska...ale pokaże go w zwykły dzień, grubo po północy...
Czego się spodziewałaś po atakach z 11 września, że będą z tobą płakać, w momencie kiedy na co dzień mieszkają w ruinach i w każdej chwili mogą zginąć od kuli izraelskiego snajpera ? Jasne że się cieszyli, bo dla nich runął kawałek tego świata, który sprzymierzył się z ich oprawcą.
USA dawała i daje Izraelowi zielone światło dla swoich zbrodniczych działań, czasami tylko delikatnie upominając publicznie, by samemu mieć czyste łapki.
I nie pisz mi bzdur o jakiejś odpowiedzialności karnej dotyczącej żołnierzy izraelskich, którzy na co dzień walą do wszystkiego co się rusza, byle tylko zabić jak najwięcej ludności ( by dokonać eksterminacji na Palestyńczykach ) i zniszczyć jak najwięcej domostw pod pretekstem walki z terroryzmem. Takich spraw typu Nangar Khel mieli by u siebie setki, lub tysiące.
Uważasz że ja kogoś nienawidzę,...twoja sprawa. Ja po prostu nie lubię kłamstwa, obłudy i wszechobecnej, agresywnej propagandy, która wszystkich oponentów oskarża o antysemityzm. Która ma zaślepić świat przed zbrodniami kraju, uważanego za cywilizowany, a który sam ( paradoksalnie ) dotknięty był niemieckimi zbrodniami i najlepiej wiedzieć powinien czym jest krzywda ludzka, strata bliskich, godność, czy choćby możliwość posiadania własnego suwerennego kraju i tożsamości narodowej bez ryzyka napiętnowań i prześladowania.

ocenił(a) film na 8
pimpolo

O czym ty ględzisz chłopaczku? Izraelczycy mają oddać "nieswoją" ziemię?
Może Jerozolimę? Czy ty znasz choć trochę historię i wiesz, gdzie przez
wieki mieszkali Palestyńczycy? Mieszkali nad morzem, a osiedlali się na
terenie obecnego państwa Izrael dopiero pod panowaniem tureckim. Ja
mieszkam w takim miejscu, że w czasie II Wojny Niemcy zrobili granicę
kilkanaście kilometrów od mojego domu. Dziadkowie niektórych moich
znajomych mieszkali wtedy w Niemczech. To co, mam teraz zgodzić się na
oddanie tych terenów Niemcom, bo inaczej będą podkładać bomby w
autobusach, co? Słyszałeś o palestyńskim dziecku przymocowanym do
izraelskiego wozu bojowego? Ja słyszałam, że Ziemia jest płaska. A
widziałeś to? Natomiast na własne oczy mogłeś obejrzeć, jak palestyński
"bojownik" strzela zza palestyńskiego dziecka. Jakie "uliczne egzekucje"?
Podaj jeden przykład. O jakim ty ostrzale, czy snajperach bredzisz?
Przecież dzieli ich granica. Co dzień próbują się nią przedostać
palestyńscy terroryści samobójcy. Prawda, że przekroczyło ją też kilka
razy izraelskie wojsko w odpowiedzi na ciągły ostrzał rakietami
izraelskich miast. Ale ciekawe, jak byś zareagował, gdyby np. nie
przymierzając Czesi ostrzeliwali na okrągło rakietami Cieszyn, czy
Katowice. Wcale nie spodziewałam się, że Palestyńczycy będą płakać po
zbrodni z 11 września, ale nie spodziewałam się, że będą skakać z radości
po ulicach. Mnie Rosjanie i Niemcy wymordowali połowę rodziny, nienawidzę
ich za to i przyznaję, że odczuwam satysfakcję na wieść, że gdzieś
dostają w d ... . Ale nigdy nie cieszyłam się na wiadomość, że np. gdzieś
tam zginęło kilku, czy kilkudziesięciu Rosjan. Bo to niewinni ludzie, nie
mogą odpowiadać za to, co zrobił ktoś inny. Czy tak trudno to zrozumieć?
A gdyby to co piszesz było prawdą, to palestyński terroryzm zniknąłby po
miesiącu. Wystarczyłoby tam Niemców, tych z II Wojny i byłaby tam cisza i
spokój. Bo to nieprawda, że np. z Afganistanem nikt nie dał sobie rady.
Dał sobie świetnie radę Aleksander Wielki i do tej pory uważają go tam za
bohatera, czy nawet boga. Dał sobie radę, bo zastosował ich metody. A
Palestyńczyków to Izrael (tak, Izrael!) częściowo żywi, dostarcza tam
energię elektryczną i wodę. A mięczaki z Unii Europejskiej i USA
dostarczają tam pomoc w setkach milionów dolarów rocznie. A gdyby tak
zamknąć ten kranik z forsą, to zamiast latać po ulicach z bombami, czy
kałachami, zajęli by się zwykłą pracą, żeby utrzymać się przy życiu. A
jak już dawać pomoc, to może od razu w bombach? Polska ma problemy z
zakładami zbrojeniowymi, moglibyśmy te bomby produkować.

ocenił(a) film na 8
pimpolo

PS. O jakiej to "żydowskiej ofensywie" piszesz? Może masz na myśli próbę
odgrodzenia się od palestyńskich terrorystów betonowym płotem, przeciwko
czemu tak głośno protestowali Palestyńczycy i tacy jak ty? Pewnie dlatego,
że utrudniałoby to zabijanie, tylko KOGO i PRZEZ KOGO? I jak śmiesz
porównywać to wszystko z sytuacją w Warszawskim Getto, gdzie ludzie
umierali z głodu na ulicach i wywożono ich do komór gazowych?! Pisałam już,
że Palestyńczycy mają swoich posłów w izraelskim parlamencie (Knesecie),
czy może Żydzi z Warszawskiego Getta mieli posłów w hitlerowskim
Reichstagu? To jest mój ostatni komentarz w tym miejscu, bo nie można
dyskutować z kimś ślepym, głuchym i nie uznającym faktów.

roxana33

Mi też nie chcę się gadać z kimś tak tępym i ograniczonym, kto widzi tylko to co chce widzieć. Jakim prawem nazywasz terrorystami zamkniętych w getcie, odizolowanych od świata ludzi. Nie widzisz krzywdy tych ludzi i cierpienia jakie zgotowali im ich żydowscy ciemiężyciele, dlatego dla mnie jesteś moralnym zerem. Dla ciebie pewnie i te dzieci , często osierocone, to mali terroryści. Twoja pogarda do ludzi, którym zabrano WSZYSTKO jest czymś niepojętym, świadczącym o totalnym braku empatii do krzywdy ludzkiej. Co za pierdoły wypisujesz o jakiejś pomocy izraelskiej, chyba że w postaci dostaw ołowiu, lub w wystrzelonych pociskach czołgowych !!! Sama poczytaj sobie trochę historii obu tych narodów, choćby 1947, w którym to roku Palestyna zostaje podzielona przez ONZ na dwie strefy, żydowską i arabską, po czym od 67 roku Żydzi zajmują całą Palestynę. Dalej nie wiesz o jakiej "nie swojej ziemi" piszę, lub jakiej "ofensywie". Zbrodnie Żydów na Palestyńczykach też nie są ci znane, bo takowych nawet nie dopuszczasz do informacji. Mogły by burzyć twój już poukładany porządeczek tego świata, gdzie w jednej szufladce są Żydzi, a do drugiej wrzuciłaś terrorystów i takich jak ja, którzy nie chcą się podporządkować takiej chorej i kłamliwej propagandzie którą uskuteczniasz.
Proszę, oto parę przykładów mordów na niewinnych, przez cywilizowanych Żydów ( nie terrorystów ),:
- Masakra w obozach Sabra i Szatila - 15-18.09.1982 - wymordowanie przez marionetkową Falangę Libańską i żydowskich żołnierzy przebranych za Libańczyków ponad 3000 Palestyńczyków. Żydowska armia dostarczyła buldożerów i reflektorów oświetlających w nocy teren obozów. Liban znajdował się pod okupacją Izraela. Operacja zaplanowana i kierowana przez ministra obrony Szarona i Menachema Begina.
- Masakra w Ojon Qara - 20.05.1990 - żydowski żołnierz ustawił w szeregu ponad 20 ludzi i zastrzelił 7. 13 osób zginęło podczas protestów przeciw zbrodni na innych terenach.
- Masakra w meczecie Al-Aqsa w Jerozolimie - 8.10.1990 - policja otworzyła ogień do modlących się, zabijając 22 wiernych.
- Masakra w meczecie Ibrahima - 25.02.1994 - żydowski terrorysta z Kiriat Arba wymordował 61 osób w meczecie hebrońskim, ranił 200. Póżniejsze manifestacje krwawo zgniecione przez Żydów. 23 ofiary i setki rannych.
- Masakra w Jabalii - 28.03.1994 - żydowski ekstremista otwiera ogień zabijając 6 i raniąc 49 palestyńskich aktywistów. Ranni byli wyciągani z samochodów i zabijani strzałem w głowę.
- Masakra na punkcie kontrolnym Erec - 17.07.1994 - 11 Palestyńczyków zbitych, 200 rannych.
- "Żydowska egzekucja" - październik 2000 - jeden z tysięcy, lecz wyjątkowo tragiczny i charakterystyczny obrazek. Żydowscy snajperzy namierzają 12-letniego chłopca Muhhamada al.-Durraha. Bawią się swoją ofiarą przez 45 minut!! Chłopca swym ciałem chroni ojciec Dżamal, obaj chowają się przy jakiejś kamiennej bryle. Dżamal błaga po hebrajsku izraelskich bandytów, by wstrzymali ogień. Chłopiec umiera na rękach ojca po trafieniu 4 kulami, ten zostaje ciężko ranny. Snajper izraelski zastrzelił także kierowcę ambulansu chcącego uratować ojca i syna

...ale kogoś takiego jak ty, to nawet nie wzruszy, dla ciebie ci wszyscy to byli przecież terroryści. Według ciebie to Żydzi są na swojej ziemi, nie ma żadnej okupacji, nie ma i nie było egzekucji, a filmy i zdjęcia ukazujące ich cierpienia to bzdura, lub fotomontaże ...

Jesteś moralna i światopoglądowa bida z nędzą.

ocenił(a) film na 1
pimpolo

no wreszcie jakiś sensowny post...niedługo pewnie polaczki na filmach zaczną jeść Żydów, z czosnkiem, by dodatkowo pokazać swa pogardę, pozdrawiam tych którzy dali tej kupie filmowej jedyną normalną ocenę tj. 1 bo zera nie ma

pimpolo

pimpolo. ty nie jestes zły. jesteś ofiarą. ofiarą internetu i dziesiątek "internetowych historyków". bo watpie zebys przeczytał jakies rozsądne ksiązaki na ten temat- stosunków polsko-żydowskich(polecam np nagrodzona mianem "najlepszej ksiązki historycznej 2008r." ksiązke Gunnara Paulsonna-"utajone miasto"powinno Cie to nauczyc troche merytorycznego, rozsądnego podejscia do historii,bez zacietrzewienia ). wątpie dlatego, ze piszesz w sposób mało merytoryczny, rzucasz jakimiś "myckami" i antysemickimi sloganami. chcesz pokazac historie biało - czarną. tak nie wypowiada sie człowiek wykształcony , po przeczytaniu wielu pozycji ksiązkowych. Jakbys troche pomyslał, doszedłbyś do wniosku, ze patriotyzm nie polega na emocjonalnym bronieniu i wybielaniu na siłe Polaków , którzy jak kazdy naród, mają swoje wady i zalety. wielu POlaków pomagało Żydom wielu im zaszkodziło. wielu pozostało obojętnymi. Polacy pomogli Żydom,czasem bezinteresownie (np. Bartoszewski)czy interesownie(Z. Kossak-Szczucka-w celu żeby zmienili wiare).ale niestety to co napisał Gross to jest prawda. Dlatego jest duzo kontrowersji,bo Gross napisał o częsci społeczeństwa, która Zydom szkodziła, a nie zrównoważył tego słowami ze Polacy takze pomagali.
Tak abstrahując,niestety historię mozna wyginac jak plasteline.Mozna uwypuklic jedne rzeczy,zmarginalizowac inne.Mozna o czyms wspomniec a o czymś "zapomniec".Mozna komuś przypisac złe intencje.Ale inna osoba moze odczytac te intencje zupełnie inaczej.
co ciekawe mamy tu tez w dyskusji uprowca i typową dla nich infantylna anegdotke na chłopski rozum:).tym razem o francuzie:)fajni są Ci uprowcy:)

kozi_gliwice

"kozi gliwice". Jeśli coś czytasz, to czytaj ze zrozumieniem całość moich wypowiedzi w tej dyskusji i dopiero wypowiadaj się na temat merytorycznej ich jakości, bo po pierwsze nie rzucam żadnymi antysemickimi sloganami, jak się wyraziłeś, tylko jednemu ze swoich adwersarzy który napisał: "zdejmij berecik, wyłącz radyjko i nie czytaj już ND i Nowaka!", odpowiedziałem w ten sam sposób,( tyle że cyniczny ) by pokazać jakim językiem prowadzi dyskusję. Jesteś więc następnym przeczulonym...rączki opadają...
Nie chcę mi się takim jak ty, udowadniać za każdym razem, że nie jestem tym, za kogo mnie chcecie uważać...bo to już wasza sprawa.
W swojej jakże "merytorycznej" wypowiedzi dajesz mi do zrozumienia, iż jestem bałwanem, który na pewno nie słyszał o żadnych ciemnych kartach naszej historii, nie wiem co to jest patriotyzm i zapewne uważam że Polska to Naród samych cnót i wybrańców Boga, w którym każdy powinien kroczyć z dumą i podniesionym czołem, nie zważając na innych...bośmy lepsi i bez wad...aaaaaaa, no i zapomniałem myśmy biali, reszta czarna...bo w końcu wszystko postrzegam jedynie w takich barwach.

I na koniec jakże mądry cytat z twojej wypowiedzi:
"Tak abstrahując,niestety historię mozna wyginac jak plasteline.Mozna uwypuklic jedne rzeczy,zmarginalizowac inne.Mozna o czyms wspomniec a o czymś "zapomniec".Mozna komuś przypisac złe intencje.Ale inna osoba moze odczytac te intencje zupełnie inaczej."

I prośba. Wyślij tę myśl do swojego zacnego historyka Grossa, może przypomni ją sobie na sądzie ostatecznym.

Ofiara internetu ( ale nie zły )....:)