PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32508}
7,1 9,6 tys. ocen
7,1 10 1 9590
6,0 2 krytyków
Cud purymowy
powrót do forum filmu Cud purymowy

Od około 10 lat tkwi mi w głowie pewna scena filmowa: 3 osoby siedzą przy stole-chyba rodzice i dorosły syn. toczy się rozmowa na temat Judaizmu, syn mówi, że nie może być Żydem, bo tę wiarę dzidziczy się po rodzicach, a zwłaszcza po matce. Wtedy matka mówi, że jest Żydówką i wszystkich zatkało. Może to nie było dokładnie tak, ale teraz już nie pamiętam, w końcu miałam jakieś 7 lat, gdy to oglądałam. Czy to może być scena z tego filmu?? Bardzo proszę o pomoc! Z góry dziękuję:D

felutka

Może to być scena z tego filmu. Tutaj sprawa rozpoczyna sie od analizy kim jest ojciec i stwierdza że syn jest chyba w połowie Żydem, na to matka stwierdza że nie w połowie a w całości, no i faktycznie konsternacja.....

Relo

a potem synek:
- wczoraj byli sami antysemici w domu, dzisiaj same żydy... KUR*A! Co ja powiem chłopakom?! xD

ocenił(a) film na 9
Relo

To bylo cos w stylu: jestes w polowie Zydem.
- A w ktorej, gornej czy dolnej?
- To se wybierz

I wtedy matka sie przyznala, ze tez jest Zydowka. I dlatego nigdy nie chodzili do jej rodzicow na cmentarz. Miala zmienione nazwisko :)

felutka

to z tego filmu, tu masz link do tej sceny:
[url]http://www.youtube.com/watch?v=QNC0QR5ZN-s[/url]

użytkownik usunięty
felutka

Tematyka związana z Żydami, judaizmem jest nieco skomplikowana - sami ją skomplikowali. Żydem można być na kilka sposobów: 1 - ze względu na przynależność rasową (semityzm); 2 - ze względu na wyznanie - judaizm, który przez trzy wieki był reformowany - reforma skończyła się w III w., owocem jest Talmud (i tutaj można być pochodzenia niesemickiego, np Żydzi chazarscy, ale Żydem wyznaniowym może być i np Chińczyk), 3 - swoista przynależność ideologiczna, o której najmniej się mówi (np loże masońskie, syjonizm) - poprzez podzielanie poglądów, ideologii.

użytkownik usunięty

http://www.jewish.org.pl/index.php/pl/opinie-komentarze-mainmenu-62/231-kto-jest -mydem-.html

ocenił(a) film na 9
felutka

Scena boska. Ale moją ulubioną jest ta, gdy pobity syn przychodzi do domu i słysząc z ust matki (na jego widok) "Jezus Maria!" pyta, czy tak się wita w porządnym, żydowskim domu :D