Człowiek, który płakał

The Man Who Cried
2000
7,2 15 tys. ocen
7,2 10 1 15039
5,9 9 krytyków
Człowiek, który płakał
powrót do forum filmu Człowiek, który płakał

8/10

ocenił(a) film na 8

Cate Blanchett jak zwykle genialna, ten rosyjski akcent!!! Przepiekna muzyka!!!

ocenił(a) film na 6
duda_julita

To prawda. Ona jest najbardziej wzruszająca w tym filmie. Nie spodziewałam się takiej dawki uczuć, skrywanych tęsknot, dumy pomieszanej z upokorzeniem, prostoty ducha i jego hartu - podanych w tak urokliwej, niezapomnianej kobiecości tej aktorki. Nieśmiertelny romantyzm + szorstka dawka realizmu - piękna kobieta, która marzy jak każda o miłości i szczęściu- trochę zepsuta błyskotkami i pachnącą perspektywą luksusu - ale przecież także szlachetna, wrażliwa i - co urzekło mnie najbardziej- niepozbawiona tej swoistej zadziorności, przekory wobec niezbyt " idealnych" realiów ;-) . Pamiętasz tą scenę na statku? " ehh- może facet jest trochę starszy niż CI, którzy zwykle mi się podobają, ale wiesz- on nas zaprowadzi do Hollywood. ;-) Chyba chcesz spotkać ojca? " A potem niby beztrosko odwraca twarz ku morzu- i widać - że nie ma złudzeń. Naiwne? Owszem, czemu nie- ale weźmy poprawkę na czasy, na moment i filmu, i historii.
Szkoda mi tylko, że przypisana Blanchett rola nie oddała w pełni jej możliwości. Pozdrawiam! :-)

ocenił(a) film na 8
Alabe

W pelni podzielam Twoja opinie-;)) w dzisiejszym swiecie komedii i blahych filmow, tak trudno znalezc ludzi, ktorzy az lakna takich obrazow jakim jest ,,Czlowiek, ktory plakal". Cate Blanchet jest jedyna w swoim rodzaju, w kazdym filmie i inna, tak idealnie dobrana do roli. Pamietam ta scene ze statku, zagrala ja fenomenalnie, zreszta jak caly film. Uwielbiam ja za to-;)) Pozrawiam-;)

ocenił(a) film na 5
duda_julita

Moim zdaniem film był dość przeciętny, ale Cate faktycznie zagrała świetnie. Rewelacyjny akcent. No i jej postać była taka życiowa. Żadna tam nawiedzona niunia która żyje złudzeniami i ideałami, tylko prawdziwa kobieta.

Sighma

Obejrzałam ten film wyłącznie dla Cate Blanchett — i szczerze mówiąc, tylko dla niej warto. Cała reszta fabuły nie ma większego sensu, ale jej gra aktorska absolutnie to rekompensuje. Jeśli nie masz nic do roboty podczas scen bez Cate, spokojnie możesz przewijać — na końcu i tak będziesz wiedzieć tyle samo, co na początku. Za to każda sekunda z nią na ekranie jest tego warta.

ocenił(a) film na 5
duda_julita

Wg mnie Cate ratuje cały mierny film. Jedynie jej rola jest dopieszczona, dobrze zagrana. Niestety zarówno Deep jak i Ricci są totalnie nijacy, słabe postacie, dla mnie wyblakłe i puste...

ocenił(a) film na 7
yarek

Deep? Masz na myśli J. Depp? Uważam, że zarówno Depp i Ricci zagrali po prostu (b. dobrze) swoje postacie. Były skrajnie inne niż postać Cate Blanchett.

ocenił(a) film na 7
duda_julita

Zgoda! Cate świetnie poradziła sobie z rosyjskim akcentem, świetna rola. Waham się między 7 a 8. Zakończenie moim zdaniem kompletnie 'skopane', więc 7. Ale za 8 przemawiają dobrze zagrane role głównych bohaterów, muzyka, zdjęcia, fabuła, konie i.... oczy Johny Deppa ;)

ocenił(a) film na 3
duda_julita

Zgoda, Blanchett świetna, ale to i tak nie ratuje filmu. Nudna fabuła, bohaterowie nijacy, rozczarowujące zakończenie, fatalne dialogi.. 3/10

ocenił(a) film na 7
duda_julita

Popieram