Wpisujcie swoje propozycje. Do czego moga służyć tajemnicze 3 muszelki :D
Ja właśnie się zastanawiałam do czego i nie wycyrklowałam nic , ale scena z tym jak Sylwek specjalnie przeklina by uzyskać srajtaśmie bezbłędna :D
Zawsze sobie wyobrażam, że naciskasz jedną i spłukuje, druga podmywa, a trzecia podciera (wiadoma czesc ciala). Taka mechaniczna reka wychodząca z sedesu. :D
te muszelki to żadna nowość, już gdzieś kiedyś o tym czytałem niestety nie pamiętam gdzie
tu macie wycinek z hasła ubikacje w japonii wpisanego w wiki:
Drewniane patyki nazywane chūgi (jap. 籌木?) były używane w roli papieru toaletowego[6][9]. Wcześniej do czyszczenia używano wodorostów[10], ale w epoce Edo, zostały one zastąpione przez papier toaletowy wykonany z washi (tradycyjny japoński papier)[11][12]. Na terenach górskich używano również drewnianych drapaczy[9] i dużych liści.
nawet jest zdjęcie owych drewnianych drapaczy
tak więc jak już wcześniej mówiłem czytałem że w roli tych drapaczy używano także muszli i że trzy takie muszle powinny wystarczyć aby dokładnie się podetrzeć
a i bardzo polecam przeczytać ten artykuł z wiki pod hasłem "ubikacje w japonii" dużo ciekawych rzeczy można się dowiedzieć, pamiętam że błądziłem po odnośnikach (hiperłączach) to znalazłem sporo i o europejskich toaletach jak i sporo o papierze toaletowym (ówczesnym)
http://www.wykop.pl/ramka/893579/czlowiek-demolka-po-latach-zostal-wyjasniony-mo tyw-z-muszelkami/