PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=568957}

Czarnobyl - powrót natury

Chernobyl Reclaimed: An Animal Takeover
2007
6,8 454  oceny
6,8 10 1 454
Czarnobyl - powrót natury
powrót do forum filmu Czarnobyl - powrót natury

ciekawy

ocenił(a) film na 6

Nawet ciekawy film nie przypuszczałem że natura tak szybko przystosuje się do radioaktywności i że nie ma mutacji na wielką skale

TOMASUSMAGNUS

Z tego co się orientuję naukowcy doszli do tego, że promieniowanie w Czarnobylu nie wpłynęło na liczbę mutacji u człowieka i zwierząt także. Okazuję się, że liczba mutacji wśród dzieci na terenie skażonym jest taka sama, a nawet czasami mniejsza niż w innych nieskażonych miejscach na świecie. Mało tego okazuję się, że na chorobę popromienną zachorowało i zmarło dużo mniej osób niż przypuszczano. O wiele gorsza była sytuacja Japonii po zrzuceniu bomb atomowych, choć czasami można usłyszeć, że Czarnobyl był większą katastrofą. Ja osobiście nie mam wątpliwości co do tego, że Hiroszima i Nagasaki były zdecydowanie poważniejsze, niż awaria elektrowni. Skutki w Japonii są dużo bardziej odczuwalne, niż w Czarnobylu. Mutacje na wielką skalę i inne przerażające nas rzeczy związane z wszelkimi katastrofami nuklearnymi są skutkiem siania plotek w czasach kiedy energia jądrowa była nowo odkrytą technologią.