Po przeczytaniu opisu filmu nie spodziewałam się cudów.. Ale film jest cudowny!!! polecam wszystkim;)
O czym to właściwie jest? Fajne toto? Co w tym filmie fajnego? Nie jest jakiś dołujący? Można coś z niego wynieść? Trzyma w napięciu? Wzrusza? Jak tak to czemu? Może znowu "film o sportowcu" który wygrywa mistrzostwa po wielu przeciwnościach? Co w tym filmie jest wyjątkowego? Nie nabijam się. Serio pytam bo nie widziałem, a jestem ciekaw...
Jak dla mnie film o balerinie, chcącej zatańczyć w "Jeziorze Łabędzim" wydawał sie właśnie mało fascynujący, ale stwierdziłam, że obejrzę..;) Co jest w filmie fajnego? Mi podobało sie ukazanie wszystkich emocji głównej bohaterki.. Ukazanie tego, jak spełnianie marzeń może działać destrukcyjnie na człowieka, który wydawałoby się powinien byc najszczęśliwszy na świecie... Osiągnięcie celu upragnionego od dawna może wbrew pozorom niszczyć.. i nie, nie jest to "film o sportowcu" wg mnie nie jest to właśnie kolejny z banałów z oczywistym zakończeniem.. Mnie film strasznie wciągnął i podobał sie bardzo..;)
Zadziwia mnie to jak ten film tak szybko zyskał popularność na filmwebie zajmując już po kilku tygodniach 61 miejsce w rankingu!!!
I jeżeli film okaże się na tyle dobry to gdy będzie możliwy do obejrzenia dla każdego to awansuje o kilkanaście miejsc w górę .
Aska29 - gdzie oglądałaś ten film bo mnie bardzo ciekawi i chciałbym obejrzeć . Byłbym bardzo wdzięczny jak byś dała link do ściągnięcia lub obejrzenia :) Z góry dziękuję
przykładowy link: cienamcyty/multikino/kino
nie polecam oglądać tego filmu na kompie po zaśniesz, muzyka gra dużą rolę w tym filmie warto wydać te 20 zł na bilet i zobaczyć na wielkim ekranie z porządnym nagłośnieniem
Widzę, że potrzebna już nie jestem ;), ale mimo wszystko wrzucam link:
http://www.ekino.tv/film,Czarny-labedz-Black-Swan-2010-Napisy-PL,19073.html
A co do oglądania, to jak kto woli... Ja mimo, że na komputerze go widziałam, to abslutnie sie nie zanudziłam i nie zasnęłam.. wydaje mi się, że przy tym filmie trudno..:)
Zgadzam się, film warty polecenia. Pięknie pokazana walka emocji, cierpienie i poświęcenie dla sukcesu. Sceny, w których widać zniszczenie ciała - stopy, wychudzenie - naprawdę robią wrażenie.
Jeden wątek filmu wywarł na mnie szczególne wrażenie - związany z matką Niny. Przerażające piętno niespełnionego marzenia przekazane córce, podporządkowanie życia NIny zaspokajaniu swoich pragnień i próba zdefiniowania swojego miejsca w życiu przez poprowadzenie dziecka do triumfu; dziecka, które stało się przeszkodą i jednocześnie wytłumaczeniem na drodze kariery baletnicy. Do tego bezradność, kiedy widzi krzywdy wyrządzone córce, ale jest za późno, by zmienić bieg rzeczy.
Obsesja, która rodzi doskonałość.
Jestem zafascynowana filmami Aronofkiego, które w połączeniu z genialną muzyką Mansella dłuuugo pozostają w myslach. Czerny Łabędź jest jednym z mocniejszych jego filmów i w niezwykły sposób ukazuje jak można się zatracić w dążeniu do spełnienia "marzeń", które tak naprawdę niszczą nas jako ludzi izolując nas od prawdziwego życia. Jest to gatunek filmu, który można obejrzeć kilka razy i za każdym inaczej go odebrać.Film naprawdę warto obejżeć w kinie jak napisał/a karypno. jednakże nie polecam go osobom, które do kina chodzą jedynie na przygodówki, dinsneyowskie bajki czy romantyczne komedie. W rankingu filmów Aronofskiego nadal pierwsze miejsce u mnie zajmuje "Źródło".