PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375459
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Czarny Łabędź ma już 50 miejsce w rankingu światowym. O ile się nie mylę jest to przeskok o kilkanaście miejsc w ciągu jednego dnia.
Sądzicie, że zasługuje na tak wysoką pozycję?
Mnie osobiście film bardzo się podobał. Gra aktorska Natalie Portman, muzyka, scenografia, charakteryzacja- wszystko było na bardzo wysokim poziomie. Podobał mi się również sposób kręcenia. To, że kamera podążała za główną bohaterką, śledziła każdy jej krok z bardzo bliskiej perspektywy. Miałem wrażanie tak jakbym sam chodził za Niną, stał obok niej w windzie czy oglądał próbę jako inny członek szkoły baletowej.
Jeżeli chodzi o samą fabułę, to lubię filmy gdzie nie wszystko jest do zrozumienia, nie wszystko jest wprost pokazane. Tutaj tak naprawdę nie wiemy, czy dziura w brzuchu albo zabójstwo Lily nie były tylko wytworem wyobraźni ( a raczej paranoi, która nią zawładnęła) Niny. Ale to moje skromne odczucia, a tego czy zasługuje na tę pozycję oceniać nie będę, bo nie oglądałem każdego z filmów w rankingu i nie wiem czy jest od nich lepszy- czy też gorszy.

ocenił(a) film na 9
DontTouch

Potwierdzam, gra aktorska Natalie w tym filmie jest świetna. Na początku byłam średnio zafascynowana filmem, wiedziałam, że pewnie dostanie tę rolę, lecz w środku filmu wszystko nabrało kształtów, sytuacja życiowa głównej bohaterki zmienia się irracjonalnie i z ciekawością i ogromnym zainteresowaniem śledziłam dalsze kroki Niny. Najbardziej podobała mi się jej przemiana wewnętrzna, świetnie ukazana, mimo tego, iż niszczyła ją z każdą chwilą coraz mocniej, z każdym dniem zbliżającym ją do wielkiego finału. W końcu jej psychika zniszczyła ją całkowicie- głowa człowieka jest najniebezpieczniejszą bronią dla niego samego. I ta jej determinacja, gdy tańczy ostatni akt z krwawiącą raną w brzuchu...

DontTouch

Niedlugo wypadnie z top 100