PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375431
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Momentami miałem wrażenie, że Aronofsky nakręcił drugą część „Zapaśnika”. I choć nowe dzieło tonie w odmętach przerażającego, miejscami wręcz odrzucającego oniryzmu, to wciąż zachował się schemat, w którym dążenie do doskonałości, presja otoczenia i dążeniu do wygranej, niezależnej od ceny jaką trzeba za to zapłacić, jest równoznaczne z szaleństwem.

Czy w świecie dążącym za wszelką cenę do doskonałości można go jeszcze uniknąć? Czy możliwe jest, próbując dokonać czegoś co nas przerasta, nie popaść w obłęd?

Tu nie ma złudzeń. Końcowe sceny to „piękny koszmar”. Zmysłowy finał rewelacyjnie odegrany przez Portman, potęgowany świetnymi zdjęciami, wygrany muzycznie przez Mansella, staje się krańcowym stadium szaleństwa, ale i geniuszu.

Nigdy w kinie geniusz nie obcował tak blisko z obłędem. Idealna symbioza psychiki prowadząca w otchłań. Kurtyna opada. Słychać brawa. Nie mam wątpliwości - to wszystko nie było tego warte…

Moja ocena - 9/10
GRIFTER POLECA !!

ocenił(a) film na 4
Kocipies

Faust także w kinie studyjnym? Cóż, seans w multipleksie niestety przegapiłam... A z tym, że "Czarny łabędź" to "dbrze zrobiona i spuentowana opowieść o dzieciach trudnych rodziców" całkowicie się zgadzam. Ale raczej nie jest to "genialne studium szaleństwa":)

ocenił(a) film na 7
littlelotte52996

Ale raczej nie jest to "genialne studium szaleństwa"

w żadnym wypadku :)

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Dzięki... czytam właśnie Rebekę i zepsułaś mi książkę.

ocenił(a) film na 4
jurata

Gdybyś konkretnie przeczytała mój post, wiedziałabyś, że nie zepsułam:) Zresztą, czy ja napisałam, kto ginie?

ocenił(a) film na 4
littlelotte52996

Errata: dokładnie przeczytała:)

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

No Bogu dzieki ze nie napisałas!! Nie czytałam dalej bo sie bałam :P

ocenił(a) film na 4
jurata

Raczej staram się w moich postach nie spojlerować, jeśli tak wyszło, to przepraszam.

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Nic się nie stało, w końcu nie pisałaś o filmie z tematu :) Więc ciężko się też nie odwoływać do niczego innego :)

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Aronofsky taki już jest. Tyle, że on krzykliwe, tandetne chwyty zamienia w wielkie kino. Ale domyślam się, o co Ci chodziło i czego w tym spektaklu szaleństwa nie trawisz.
A porównania niekoniecznie na miejscu - Deneuve była świetna, Portman także - każda znakomita, na inny sposób. Carol to obraz zagubienia w swej samotności i paraliżu kontaktów interpersonalnych, Nina to chorobliwe dążenie do doskonałości, do wpasowania się w świat, do którego chce należeć. I tak dalej…Gnębiące je psychozy są tylko kreatorem ich działań. Celowo zresztą pisałem o łabędzim „dążeniu do doskonałości”. Whatever. Nie mam zbytnio czasu by coś więcej napisać, zresztą i tak pewnie masz to gdzieś :)

BTW, z ciekawości zerknąłem na Twój profil (podaruj mi taki tani chwyt) – i co widzę? „Pająk” Cronenberga. Jeśli dyskutujemy o tym, jaki film najlepiej portretuje chorobę psychiczną to doskonale znasz odpowiedź. Tutaj zgodzimy się w 100%

Trzymaj się !

ocenił(a) film na 10
Grifter

Całkowicie popieram. Niesamowita gra Portman. Film wywał na mnie wrażenie jak żaden innny (co prawda nie widziałem Lokatora ale nadrobie to jak najszybciej). Szczególnie ostatnie sceny gdy tocząca sie akcja aż drżała od emocji głównej bohaterki. Genialny - to za mało powiedziane.

ocenił(a) film na 4
Grifter

Nie mam tego gdzieś:) Dla mnie zestawienie paru tandetnych i zużytych chwytów, przykrytych świetnymi zdjęciami i dobrą muzyką, fabuła, która do kina nic nie wnosi, ani nie jest porządnie zrealizowana nie jest wielkim kinem. Raczej lekką bajeczką.
A "Pająk" jest genialny;)

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Jest, jest...

Łabędź jest piekielnie porządnie zrealizowany...

ocenił(a) film na 4
Grifter

Niech Ci będzie, tu się raczej nie zgodzimy:) I dziękuję za miłą dyskusję:D

ocenił(a) film na 9
littlelotte52996

Zawsze do usług :)

ocenił(a) film na 10
Grifter

Niesamowite kino :)

użytkownik usunięty
BigDadddy

Owszem.

Szczerze mówiąc zaskakuje mnie fakt, że i Ciebie tu zastałem. To dużo cieplejsze, że tak powiem forum niż INNE. To miłe zdumienie.

Joker

ocenił(a) film na 10

Świat nie kończy się na innych :D Pozdrówka!

użytkownik usunięty
BigDadddy

Na tym forum, z wiadomych powodów, powstało dosyć spore skupisko społeczne userów z niegdysiejszego Inne. Jesteś emigrantem czy przybyłeś tu tylko na chwilowy pobyt w poszukiwaniu mocnych przeżyć?

ocenił(a) film na 10

Dla chwil ulotnych wpadłem zobaczyć, co na forum najlepszego filmu 2010 roku ;)

użytkownik usunięty
BigDadddy

Jako pamiątkę z pobytu w tych odległych stronach powinienem Cię obdarować uśmiechem i linkami do pewnych scen usuniętych, ale dla bezpieczeństwa i nie szkodzeniu swojemu wizerunkowi, pozwolę zamienić się w kamień ;)

ocenił(a) film na 10

Do zobaczenia na innych!

użytkownik usunięty
BigDadddy

Nie wrócę tam, Inne osiągnęło zbyt wysoki poziom zepsucia moralnego, a ja obawiam się, że mógłbym przyczynić się do jego zwiększenia.

użytkownik usunięty
BigDadddy

Cześć chłopaki!