PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375459
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

zrozumienie relacji pomiędzy matką a córką; wpływu matki (nie jest to odkrywcze, ale jestem pewny, że wielu z was sie nad tym nie zastanawiało za bardzo - ot jest matka i chora córka - i co?). Ta rodzina była tak spaczona, że 'mój boże'. Jak zobaczyłem matkę po raz pierwszy, to pomyślem - no to ładnie. Później różowe króliczki i prosiaczki na parapecie, cały pokój w lalkach, i ta nieszczęsna baletnica - zabawka.
To czym się ludzie tutaj podniecają, albo i nie, że główna bohaterka była chora psychicznie - przecież to było widać, ale czemu była. W każdym razie wszystko co było przedsawione to skutki. Aronofsky nie pokazał, no bo niby w jaki sposób, jak życie w tej rodzinie przebiegało wcześniej. Nie mógł tego zrobić z prostej przyczyny - film stałby się tasiemcem. Jak matka musiała być toksyczna i silnie negatywnie oddziałowująca na córkę. Aż się przykro mi zrobiło.
Film, moim zdaniem, z rodzaju tych 'suchych', 'odcedzonych z uczuć'. Taka jest bohaterka: "Czy byś ją przeleciał?" - "nie". I tu jest wszystko. Piękna kobieta, niestety wewnątrz dziecko, w dodatku spaczone - totalnie aseksualna. I tu jest pytanie: czy Aronofsky nam pozostawia doprawienie filmu 'naszymi uczuciami' czy nakręcił film, nie biorąc tego pod uwagę. Stawiam na to drugie, chociaż by ze wzgędu na jego poprzednie filmy, jak i to, że sam na pewno jest inteligenty.
Nie wiem jak wam, czytając te pierdoły, które sporo z was pisze, ale mi się po seansie ten film wkręcił w głowę jak wiertło z "Pi". Fajnie to Aronofsy skumulował na sam koniec, mniam mniam :)
btw.
Lepiej tutaj nie wchodzić przed seasami bo wyrobicie sobie czyiś pogląd. A lepiej go wyrobić sobie samemu i później go ewentualnie skonfrontować.

ocenił(a) film na 8
amarzec

Odkopałem ten temat bo mysle że warto,a więc relacja matka-córka?Dlaczego Nina miała zwidy że z koleżanką uprawia sex(a nie z mężczyzną)pózniej jest jeszcze scena gdy matka daje swój palec umazany w torcie do polizania córce...można przypuszczać że wchodziło cos wiecej niz nadopiekuńczość matczyna i moze to by tłumaczyło oziębłość sexualną Niny?

ocenił(a) film na 8
aronn

laska byla wydaje mi i uspiona i skrzywiona sexsualnie i to pewno przez matke, palec, akcja jak stara siedziala u niej w pokoju jak ta sie brandzlowala, no i jeszcze byl jakis tekst matki do niej, ale tego nie pamietam dokladnie, ale to byly takie oznaki jakby stara mogla ja molestowac - stad mogla byc akcja ze snil jej sie sex kobieta - wogole ona miala wielki zal do tej matki co zaowocowalo wybuchem zlosci i nienawisci do starej ... do tego relacje z jej instruktorem, gosc ja centralnie molestowal za role, ciekawe bo podobno Vincenta Cassel oparl role tego instruktora o jakiegos prawdziwego znanego w branzy, pewno to miala byc taka aluzja, no ale niewazne ... sam motyw przemiany w czarnego labedzia mial doslownie oznaczac wejscie laski w swiat sexu, obudzenie go w sobie odkrycie, laska miala wizje ze mienia jej sie cialo - moze tak wlasnie reagowala na odkrywanie sexu, a to ze byla chora psychicznie to nie ulega zadnej watpliwosci, jakis tam odlam schizofrenii ,... ale tutaj sie nie ma czemu dziwic, bo w tej branzy, kiedy kazda laska ma max kilka sezonow dla siebie, plus mega mocne trenningi i wszelakie wyzeczenia, to chyba norma ... znaczy gosc mocno podkreslil jej paniczny lek przed utrata tej roli, ktory zamienil sie w obled, pokazal "kruchosc" tego zawodu - i zrobil ostro porypane kino, i tutaj naleza sie ;P ... wielu ludzi moze sie pomylic, ze ida na kino o balecie, a tutaj taki shizzzzz .. brawo

p.s ... zalatywal momentami Lynchem,

ocenił(a) film na 8
mieszkoxxx

"do tego relacje z jej instruktorem, gosc ja centralnie molestowal za role"
A moze nie,tylko chciał w niej obudzić namietnosć do tańca takie niekonwencjonalne metody (była oziębła)bo przeciez jak była u niego to mógł z nią figo fago...

ocenił(a) film na 8
aronn

wiesz nie mozna w ten sposob tlumaczyc takiego postepowania, tak sie pewo tlumaczy kazdzy ksiadz pedofil przed swoim przelozonym arcybiskupem ... przypomina mi sie wiesz tekst z Uspionych, gdzie po latach molestowani spotykaja swojego oprawce, i ten do nich mowi - chcialem z was zrobic mezczyzn, po czym dostaje kilka kulek w jaja nogi i w ryj :D ...
wiadome w branzy gdzie chcesz zrobic kariere 'dawanie dupy za awans, posade, za dobra opinie krytyka, ze to na poczatku dziennym, to sie nazywa kure*stwo :) ... tutaj laska miala swiadomosc, ze tak sie dzieje, zreszta nie byla chyba zdziwiona zbytnio, ta jej kolezanka rywalka zdaje sie pytala sie jej, czy mu obciagala czy cos takiego, wiec zdaje sie ze to norma, cos jak u nas dawanie lapowki policjantowi z drogowki ;)

wiec film pod tym wzgledem film jest dobry, bo ujawnia co sie tam dzieje za kulisami, jak te relacje sa budowane, na jakim szantazu, jak wyglada to napiecie, i jak ludzie pekaja - zzdaje sie ta eks gwiazda Winona Ryder byla takim przykladem - zlamania takiej osoby.