PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Pomijając nawet fakt, że te nagrody wielkie g... znaczą, ten film mimo wszystko
rozczarowuje.

Po pierwsze : jego główny motyw - schizy głównej bohaterki - ile razy wałkowany był już
ten temat w kinie? Może już wystarczy bo żenujące to się robi?
Z punktu widza wszystko jest na początku super, wow, ale klimat, jakieś dziwne rzeczy
się dzieją, spisek, intryga, niezły thriller, ciekawe o co naprawdę chodzi?
I nagle okazuje się że co? to tylko schizy głównej bohaterki, czyli tak naprawdę nic się nie
działo naprawdę... No to super, nie ma to jak pójść na łatwiznę i w ten sposób rozwiązać
problem.
Żeby to jeszcze było coś świerzego to ok, ale ten temat jest już na ekranach od lat!!!
wymienię może kilka filmów z takim głównym motywem: Drabina Jakubowa, Szósty
zmysł, Inni, Mechanik, a ostatanio np. Shutter Island.
Wszystko opiera się na tym, że to co widzimy jest wymysłem bohatera i pod koniec filmu
następuje tego faktu wyjaśnienie.

Po drugie: co wynika z pierwszego, przez schizy bohaterki trudno jest tak ze 100%
pewnością stwierdzić co w tym filmie było NAPRAWDĘ a co było ILUZJĄ. oczywiście są
sprawy pewne i wyjaśnione , aczkolwiek skoro dziewczyna aż tak schizowała to można w
wątpliwość podać również jej relacje z matką i trenerem, może większość tego co
widzieliśmy była po prostu jej chorą psychiką?
W takim wypadku sypie się właściwie cały sens traktowania tego filmu jako dramatu
psychologicznego, bo nie mamy żadnych tak naprawdę pewnych punktów oparcia, a taki
film powinien jednkak racjonalnie przedstawiać problem, np. również z punktu widzenia
innej postaci, a tak mamy tutaj tylko "sen wariata".

I kwestia gwałcenia przez matkę, która się przewijała tu i tam: ja pier..., ludzie,
nadgorliwość gorsza od faszyzmu, równie dobrze można powiedzieć że Bolek i Lolek byli
gejami, a bajdy Disney'a mają satanistyczne podteksty (polecam zgłębić ten temat,
można się uśmiać)

użytkownik usunięty
Vintage_2

To się z tym wiąże, ale lepiej nie drążyć tej kwestii...

ocenił(a) film na 10

i tak nie widzę żadnego podobieństwa i między innymi ta scena mnie obrzydziłą była po prostu ohydna .

użytkownik usunięty
Vintage_2

Fakt, była naciągana, ale nie najgorsza. Tak chciało im się razem uprawiać seks jak mi być życzliwym w stosunku do innych.

PS. Rzeszów to urocze miasto.

ocenił(a) film na 10

GDYBY NIE TA SCENA TEN FILM BYŁ BY DUŻO LEPSZY I MYŚLE ŻE WPADŁ BY W MÓJ GUST . PS : wiem , wiem .

użytkownik usunięty
Vintage_2

GDYBY NIE TA SCENA TEN FILM BYŁBY DUŻO GORSZY I MYŚLĘ ŻE NIE WPADŁBY W MÓJ GUST.

PS. Co Cię urzeka w nim najbardziej?

ocenił(a) film na 10

kużwa po prostu obrzydza mnie ta scena -,- nic mnie nie urzeka .

ocenił(a) film na 10
Vintage_2

oo sorry myślałąm że piszesz co mnie urzeka w tym filmie a nie w rzeszowie .

użytkownik usunięty
Vintage_2

Nie zapytałbym nigdy osoby nieznoszącej danego filmu o to co najbardziej jej się podobało...

ocenił(a) film na 10

no przepraszam żle zrozumiałam i tyle XD