Połowa tematów przy tym filmie to pytania skąd i jak pobrać ten film z sieci. Dlaczego nikt tego nie pilnuje? Moim zdaniem powinno to być natychmiast usuwane bo trochę wstyd. Nie powiem czy jestem zwolennikiem czy przeciwnikiem piractwa bo to nie o to tu chodzi, po prostu jest to oficjalna strona tego filmu na najpopularniejszym portalu filmowym i trochę nieładnie wygląda reklamowanie torrentów i wszechobecne chwalenie się o łamaniu prawa. To tak samo jakbyście pod reportażem o narkotykach na gazecie, pisali gdzie, za ile i jaki towar można dostać. Ogarnijcie się ludzie. Tyle ode mnie, dziękuję, dobranoc.
Lepiej idź człowieku do roboty !! Mam wrażenie jakby połowa ludzi którzy się negatywnie wypowiadaj na temat ścigania z sieci należy do organizacji Jehowy !
Torrenty nie sa nielegalne. Piratem jest osoba wypuszczajaca film w obieg przed premiera dvd, i nie prawda ze nie mozna tego dopilnowac. Natomiast zainteresowanie p2p akurat tym filmem moze mu tylko pomoc
kolego mozna legalnie przechowywac np film przez 24h, wiec nie kazdy kto obejrzal film jest piratem
I tak właśnie wszyscy robimy! Ściągamy np. z chomikuj i usuwamy przed upłynięciem doby. Jeżeli już jakieś filmy są u nas na dysku to oznacza tylko, że oryginały są dobrze schowane w piwnicy, żeby się nie zniszczyły.
gaclav3 Prawy Ciemny na prezydenta!
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
"Art. 23. 1. Bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego. Przepis ten nie upoważnia do budowania według cudzego utworu architektonicznego i architektoniczno-urbanistycznego.
2. Zakres własnego użytku osobistego obejmuje krąg osób pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego."
Ściągać i korzystać na własny użytek można jak najbardziej (nie dotyczy to programów komputerowych: "Art. 77. Do programów komputerowych nie stosuje się przepisów art. 16 pkt 3-5, art. 20, 23, 27, 28, 30, 49 ust. 2 oraz art. 56, 60 i 62."). Gorzej już z rozpowszechnianiem - to przestępstwo. Dlatego ściągając coś z torrentów dobrze wyłączyć udostępnianie ;) A z tymi 24 h, to jakaś bujda.
dodam tylko ze to nie tylko w Polsce:
一、确定市场主体之间竞争关系的存在,不以二者属同一行业或服务类别为限,如果二者在市场竞争中存在一定联系或者一方的行为不正当地妨碍了另一方的正当经营活动并损害其 合法权益,则应肯定二者之间存在竞争关系。提供互联网接入服务与提供搜索服务,两者属于不同的网络服务,但是网络接入服务提供者利用其提供互联网接入服务的条件,单独或者 与其他网络服务提供者共同对服务对象的搜索请求进行了人为干预,在搜索结果出现之前强行弹出其投放的与搜索的关键词及内容有紧密关系的广告页面,该干预行为系利用搜索服务 提供者的服务行为为自己牟利,易使网络用户误认为该强制弹出的广告页面为搜索服务提供者发布,并影响了搜索服务提供者的服务质量,损害了其合法权益,违反了诚信原则和公认 的商业道德,根据反不正当竞争法第二条的原则性规定,应当认定其构成不正当竞争。
二、在确定网络侵权案件的侵权主体时,查明网络技术事实是进行法律判断的前提。在此过程中,应特别注意充分发挥网络技术专家证人的作用和合理运用证明责任规则来确定侵 权主体。
原告:北京百度网讯科技有限公司,住所地:北京市海淀区北四环西路。
法定代表人:梁志祥,该公司总经理。
被告:青岛奥商网络技术有限公司,住所地:山东省青岛市市南区宁夏路。
法定代表人:关武,该公司经理。
被告:中国联合网络通信有限公司青岛市分公司,住所地:山东省青岛市市南区延安三路。
代表人:刘德海,该公司总经理。
被告:中国联合网络通信有限公司山东省分公司,住所地:山东省济南市经三路。
代表人:霍海峰,该公司总经理。
第三人:青岛鹏飞国际航空旅游服务有限公司,住所地:山东省青岛市市南区宁夏路。
法定代表人:李宗室,该公司总经理。
sponsoruj mi wypady do kina na co bardziej ciekawie zapowiadające się filmy, a nic więcej nie ściągnę. Chodzę do kina w miarę możliwości, pozatym jak mi się spodoba bardzo jakiś film, ściągam, aby z przyjemnością obejrzeć jeszcze raz. Jeżeli dożyję czasów kiedy będę mogła kupić na dvd film który pojawił się rok temu za 20-30 zł a nie 50-100 to zacznę kupować. Dopóki studiuję nie stać mnie na wszystko, a jakby były tańsze bilety i płyty, kupowałabym i sądzę, że nie tylko ja...
Już teraz filmy na dvd kosztują grosze, tylko nie w Polsce (ale od czego jest internet) ;)
Kilka przykładów moich ostatnich zakupów:
The Book Of Eli [Blu-ray] £4.99
The Dark Knight + Batman Begins (Double Pack) [Blu-ray] £14.99
Inception Limited Blu-ray Edition £24.99
Matrix 1,2,3, Animatrix [6x Blu-ray] $39.99
Resident Evil - Trilogy [Blu-ray] $19.99
Southland Tales [DVD] £3.99
A Scanner Darkly [DVD ]£3.99
Awake [DVD] £2.99
Fragments [DVD] £3.99
The Air I Breathe [DVD] £3.99
The Ten [DVD] £3.99
Przesyłka kurierem DHL z Anglii - GRATIS :)
Średni koszt filmu na DVD ~ 20zł
Średni koszt filmu na Blu-ray ~ 30 - 40 zł
Tak więc argument o drogich filmach jest troszeczkę nietrafiony ;)
Rozumiem, że jeśli nie obejrzysz jakiegos filmu to umierasz z głodu tak? Potrzebujesz tego do przetrwania bardziej niż wody?
Nie dziwię się zapytaniom na forum filmwebu, gdzie można obejrzeć bądź skąd można ściągnąć dany film.
Eden Log http://www.filmweb.pl/film/Eden+Log-2007-457369. Film jest z 2007 roku, bardzo mi zależało by go obejrzeć i.. obejrzałam . Czy ukazał się on w Polsce - Nie. Czy ukaże się on w Polsce - Nie wiadomo. Jeśli ktoś się orientuje w kinomatografii to zapewne wie ile filmów w Polsce w ogóle się nie ukazało, albo jakie są niekiedy olbrzymie kilku-kilkunastoletnie letnie opóźnienia premiera światowa - wydanie w POlsce. Jeśli ktoś lubi azjatyckie kino to ... ma w Polsce przesrane, albo... pobierze - obejrzy film z sieci.
Bardzo zależy mi na obejrzeniu filmu Carriers http://www.filmweb.pl/film/Carriers-2009-337366. Premiera: 18 sierpnia 2009 (Świat). Do "kur**y nędzy", ile mam jeszcze czekać!!. To pytanie skierowane do @gaclav3
Zdaję sobie sprawę z tego, że ściąganie filmów z internetu jest - nie wiem, czy to najlepsze słowo - wstrętne. Bo jednak chęć obejrzenia jakiejś produkcji najczęściej motywuje sympatia do aktora czy reżysera, a skoro mianujemy się czyimiś fanami, to powinniśmy dążyć do korzyści tych osób - w tym i materialnych. I wątpię, czy ktokolwiek, kto korzysta z torrentów czy innych źródeł, robi to na przekór tej myśli - przecież nikt CELOWO nie zamierza odbierać tym osobom należnych im pieniędzy.
Z drugiej strony, jestem pewna, że gdyby zarobki przeciętnego Kowalskiego wynosiły tyle, ile przeciętnej aktorki czy reżysera, to raczej pokusiłby się o zakup płyty czy chociażby pójście do kina.
Odwołując całą sprawę do Czarnego łabędzia - czekam na ten film bardzo długo, odliczając dni do premiery. Niestety - oficjalnie ma ona miejsce za ponad trzy tygodnie (wersja dvd filmu pojawiła się w internecie 20-ego grudnia...), dlaczego więc miałam nie skorzystać z okazji i nie zobaczyć filmu, na którym mi bardzo zależało? Do kina pójdę bardzo chętnie - za miesiąc. Niestety - współczesne realia - internet okazuje się jedynym źródłem...
Chryste co za hipokrytka... właśnie zabrałaś Natalii Portman kromkę chleba, lepiej pójdź na premierę to wtedy będziesz tylko pół-złodziejem
Najpierw rozwiąż problem głodujących ludzi na świecie,a potem zajmij się zwalczaniem piractwa m'key?
Ale właśnie o to mi przecież chodzi! Walczę tylko i wyłącznie o dobro głodujących ludzi na świecie! Ściągając filmy z internetu, obcinacie zarobki hollywoodzkich gwiazd, a te wtedy mniej pieniędzy przeznaczają na swoje fundacje pomagające chorym, biednym i głodnym!
Ja stosuje prostą zasadę. Jeżeli oglądam film z nielegalnego źródła i ten mi się spodoba, to idę na niego do kina (o ile jest wyświetlany) . W ten sposób doceniam finansowo tylko filmy które na to zasłużyły w moim odczuciu. W ten sposób również unikam sytuacji w której idę do kina i wychodzę zawiedziony bo zapłaciłem za beznadziejną produkcję w dodatku napychając kieszeń twórcy i motywując go do tworzenia następnych.
Jeśli chodzi o "Black Swan" to chwała piratom za to że umieścili ten film tak szybko. Opóźnienia w dystrybucji są za długie, a mój głód kina Aronofskyego nie do powstrzymania. Oczywiście kiedy tylko wejdzie do kin z całą pewnością się na niego wybiorę.
jeah w moim miescie stolicy wojewodztwa film nie bedzie puszczany w kinach wtf ! wiec prosta i meska decyzja ide na peb