PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375476
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Filmy Aronofskiego zawsze poruszają pewien rodzaj obsesji. Tym razem reżyser "wszedł" głębiej niż sam zamierzał. Dotknął tak delikatnej sfery, jaką jest piękno, jego poczucie, oswojenie się z nim, obsesję ideału.

Nigdy nie sądziłam, że Portman poradzi sobie z tak trudną rolą. Rewelacyjnie oddała zniszczenie, zdewastowanie własnej psychiki. Czarny łabędź ją pożarł. Ona pożarła jego. Motyw wyrastania piór i skrzydeł to najmocniejszy moment filmu. Samogwałt na własnych ideałach. Samogwałt na uczuciach. Wcieliła się w rolę wcielania do roli. Kompozycja szkatułkowa, powinny posypać się Oscary.

Nie mam słów, jestem po prostu wstrząśnięta. Aronofsky szarpał odczuciami jak szalony gitarzysta strunami. Grał na naszych emocjach, pozwalał współodczuwać i współciepieć. Pokazał, że ideałem można stać się tylko na chwilę, że to zaszczyt najwyższy z najwyższych. Po nim pozostaje wyłącznie śmierć. To finał. Standing ovation.

ocenił(a) film na 9
tinteczka

a co sądzisz o interpretacji że nina była molestowana przez matkę? (nie neguję jej jeszcze)