Spodziewałem się czegoś niesamowitego. Wydaje się, że film miał oburzyć, a mnie obrzydził i odpychał.
Dziewczyna spełniająca ambicje matki, tylko dlatego, że matka zrezygnowała dla niej z kariery gdy była w ciąży.
Gotowa jest zapomnieć o godności tylko po to, by dostać najlepszą rolę. Nie stawia oporu a nawet sprawia jej to przyjemność, dać się obmacywać, niszczyć zdrowie tylko po co ?
Gdy poznaje tą "szaloną" - jej przeciwieństwo, zamienia się w wielkie "ścierwo" tylko po to, by pokazać matce, że może robić to, na co ma ochotę, choć sama tak naprawdę tego nie chce. Nie wie tego, że nie tędy droga. Dziewczyna nie wie czego chce od życia, a była pewna, że gdy dostanie rolę to jej życie osiągnie spełnienie.
Aczkolwiek wątek obmacywania dziewczyny, całowania, masturbacji i tego co z sobą robiła budził we mnie obrzydzenie.
Skutkiem tego wszystkiego jest to, że dziewczyna jest nieszczęśliwa, nie jest pewna siebie a seks (intymność) traktuje jako coś co sprawi jej przyjemność i puste szczęście.
Oczywiście na koniec ma tą rolę, i co się z nią staje to już wiecie.
Jest nawet morał. Rób to na co masz ochotę a będziesz szczęśliwy.
Witam. Mam kilka uwag względem filmu.
W balet zapewne wkręciła Lene matka jednak widzimy że z czasem stał się on jej własną obsesją. Jest to dość częste że dzieci kontynuują niespełnione ambicje rodziców.
Jednak motywacja Leny nie sprowadzała się tylko do tego że "miała na coś ochotę" albo że ambicjonalnie chciała dostać główną rolę. Miała obsesja na punkcie bycia doskonałą. Biały i czarny łabędź są swoimi przeciwnościami. Lena miała na początku życie pod kontrolą. Była ułożona i posłuszna jednak nie potrafiła wczuć się w rolę swojego przeciwieństwa. Żeby być doskonałą musiała zaakceptować obie strony. A co jest przeciwieństwem ułożonej, cnotliwej, posłusznej dziewczynki? Właśnie pewna siebie, wyuzdana, buntownicza kobieta.
Dążąc do doskonałości Lena doprowadziła do rozwinięcia swojego szaleństwa które już na początku filmu po cichu się przebijało (poruszające się oczy na jednym z rysunków przyklejonych do ściany).