PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375448
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

musiałem się zmusić by dokończyć to dziwactwo

gdyby poświecono więcej czasu, sił, dynamicznych ujęć tańcowi - widowisku - a mniej dziwactwom bohaterki, byłoby dla filmu lepiej

ocenił(a) film na 9
keerraam

Zrozumiałas takie filmy jak Zapach Kobiety, Człowiek z Blizną, Iron Man, Mumia, a nie dałas rady ogarnąć Czarnego Łabędzia? Jakby twórcy chcieli poświęcić więcej czasu, sił, dynamicznych ujęć tańcowi - widowisku to film nazywałby się Taniec Czarnego Łabędzia. Po prostu nie zrozumiałaś tego filmu, ani trochę. W ogóle masz pojęcie jaki jest głowny wątek tego filmu, jakie płyną z niego refleksje? Czekam na odpowiedź, chociaż wątpie, ze dasz rade to pojąć.

ocenił(a) film na 5
pitixpl

dość nieuprzejmie piszesz - i z pogardą dla kogoś kto ma inne niż Ty zdanie - co uniemożliwia rozmowę ludzi
chyba się Ty raczej "ogarnij", bo taka postawa wskazuje na sporą niedojrzałość

"de gustibus non est disputandum" - warto to wiedzieć gdy się rozmawia o sztuce

ocenił(a) film na 7
pitixpl

Jesli oczekujesz odpowiedzi to traktuj rozmowce jak partnera ,a nie jak idiote

ocenił(a) film na 9
HRA

Fakt, te 2 ostatnie zdania mógł sobie darować. W poprzednich ma moim zdaniem dużo racji. Film nie stanowi o balecie, tylko balet jest Jego częścią. Jak ktoś chce pooglądać sobie taniec/balet to powinien swoje zainteresowanie skierować ku innemu filmowi. Ten po opisie i tytule logicznie wskazywał na treść. Swoja drogą świetny film.

keerraam

To nie jest Step up, tylko film psychologiczny. Rozumiem, że ktoś lubi taniec, ale wtedy polecam włączyć "you can dance"(czy inne tego typu programy, nie wiem, nie oglądam), a nie film Aronofskiego.

ocenił(a) film na 5
Shrew27

nie znam tego programu o którym piszesz, nie mam tv (słyszałem tytuł)
mam, prawo chcieć od filmu czego tylko zapragnę
np mniej komplikacji psychologicznej na wyrost i więcej czego innego

mam wrażenie że piszą do mnie osoby bardzo młode i jakoś od paru lat zauważam, że najbardziej zamknięci na odmienność poglądów są właśnie ludzie coraz młodsi
jakby brakowało im perspektywy czy dystansu
===

taniec w filmie to nie tylko te, bardzo nowe i bardzo popularne filmy ale wiele wiele innych w historii kina,
nie musicie daleko szukać młodzieży: http://www.filmweb.pl/Tanczac.W.Ciemnosciach

i troszkę manipulujesz bo mi chodzi w szerszy plan wizualny, a tak się składa że w tym filmie to jest jednak balet
====

na koniec jednak pozostaje sprawa dobrego wychowania; czy te wszystkie - ciekawe uwagi usprawiedliwiają niewychowanie internauty pitixpl ?

ocenił(a) film na 9
keerraam

Po prostu nie lubie rozmawiac z trollami takimi jak Ty. Zauważ, że ten film jest 69 na swiecie, a Ty prowokujesz kłótnie. Nawet nie umiesz argumentować własnego zdania, masz pretensje do mnie, że jestem niewychowany i niedojrzały, a Ty nawet nie znasz zasad polskiej interpunkcji(nie wiesz, gdzie się stawia przecinek). No, ale widzisz. Gubisz sie sama w słowach. Prosiłem, żebys powiedziała mi o co w tym filmie chodziło, a Ty mnie tylko obraziłaś. Nie wiem czemu chcesz wywołać kłótnie.

PS Ty w ogóle nie rozumiesz o co w tym filmie chodzi. To nie jest film tylko "muzyczny" i "taneczny". Głowną charakterystyką tego filmu jest to, że to jest dramat po częsci psychologiczny. Podobno jesteś taka dojrzała i dorosła.

ocenił(a) film na 5
pitixpl

wypowiadając opinię "prowokuję opinie"?
Strach chodzić po ulicy. Przecież chodząc prowokuję napaść na mnie i wyrwanie mi portfela.

Czasem warto umieć powiedzieć przepraszam.
Pozdrawiam.

Wiem że ten film nie jest "muzyczny". U co z tego? Jednak w nim tańczą i graja;-) Może im zakazać? Bedzie bezpieczniej.

ocenił(a) film na 9
keerraam

O co Ci chodzi. Nie umiesz uargumentować wlasnego zdania ! Na moje pytanie czy rozumiesz ten film, NIE UMIESZ odpowiedzieć. Spammujesz nic więcej. Rozumiem chcesz mieć własne zdanie, ale naucz się dziewczyno je uargumentować...
Jakos nie widze, żeby ktoś sie z Toba zgadzał. Zakończmy tą dyskusję, bo Ty nie zrozumiałas filmu, a ja się przez Ciebie muszę denerwować.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

A widzisz te tlumy ,ktore zgadzaja sie z Toba ????

ocenił(a) film na 9
HRA

Te tłumy, które sie ze mna zgadzaja nie wchodza w ten bezsensowny temat, zobacz sobie na głowne forum i poczytaj. Zresztą ocena widzów 63,500 ile osób musiało dać wyzej niż 8 ? Pomyśl, tak btw. bardzo mądry post, wnoszący wiele do tematu.
PS. Hra widze, ze jak zostac królem u Ciebie 6/10 Gratuluję, nastepnym razem pomysl i wróc.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

Ale ja oczywiscie przejrzalem glowne forum i nie widze tam samych zachwytow. Jednym sie podoba innym nie. Nie wszystko co podoba sie Tobie, musi sie podobac innym. Zrozum to
PS: Widze,ze u Ciebie "Transformers" 10/10.Gratuluję, nastepnym razem pomysl i wróc.

ocenił(a) film na 9
HRA

Transformers średnia 7+, więc nie wiem czemu przeszkadza Ci, że ten film jest u mnie na 10.
Co do tego, że narzucam swój gust innym, keram dalej nie odpowiedziała na temat na mojego pytanie czy rozumie ten film. A ty swoją drugą odpowiedzią nic nie wniosłaś tylko robisz spamm. Gratuluję!

użytkownik usunięty
pitixpl

"Transformers średnia 7+, więc nie wiem czemu przeszkadza Ci, że ten film jest u mnie na 10. "
Rozumiem że jak oceniasz filmy, to najpierw patrzysz na średnią filmu, żeby nie wyjść "na tego co nie rozumie"?

"Co do tego, że narzucam swój gust innym, keram dalej nie odpowiedziała na temat na mojego pytanie czy rozumie ten film."
To że rozumie się film nie znaczy że też MUSI się on spodobać.

ocenił(a) film na 9

Absolutnie nie kieruję się oceną filmwebu. Wszystkie filmy, które ogladalem, oglądałem świadomie i dla własnej przyjemnosci. Zreszta sadzac po twoim nicku nie masz wiecej niz 14 lat...
Przed "że" stawiamy przecinek... Skończysz gimnazjum, wtedy porozmawiamy.

"To że rozumie się film nie znaczy że też MUSI się on spodobać." Sądząc po jej postach, ona nie rozumie tego filmu. Poza tym Twój post też niezbyt wiele wniósł do dyskusji. Ah te dzieci :)

użytkownik usunięty
pitixpl

Znalazł się wielki "dorosły". Choć jeśli faktycznie jesteś dorosły, to poraża mnie Twój poziom dyskusji.

ocenił(a) film na 9

Znowu bezużyteczny post. Szkoda słów :)

ocenił(a) film na 7
pitixpl

Nie wnioslam,bo nie jestem dziewczynka
Powtarzasz nieustannie te same argumenty. Niezbyt madre
I nadal jestes bez powodu nieuprzejmy

ocenił(a) film na 8
HRA

ja się zgodzę z pitixpl :D

ocenił(a) film na 7
Scatebra123

I dobrze
Zgoda buduje

ocenił(a) film na 8
HRA

dokładnie ;D

keerraam

Zgadzam się z Tobą pitixpl :) więcej scen tańca, mogło by odwrócić uwagę od faktu jak marnym dramatem psychologicznym jest ten film. Gyby nie dobra gra aktorska to nie byłoby na co patrzeć... no może na kostiumy.
Nie polecam psychiatrom i innym lekarzom chyba że chcą się pośmiać z obiawów wszystkich możliwych chorób psychicznych u jednej osoby i do tego zdjęcie czerwonych oczu Portman? Objaw chyba wilkołaka...:))) A najzabawniejsza końcówka - mistrzowski taniec z raną śmiertelną jamy brzusznej. Taki dobry temat, naprawde dobry a tak zupełnie nierealnie przedstawiony. Daje dobrą ocenę ale bez przekonania...

agatkaa2

o sorry to był do keerraam...:))) pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
pitixpl

ZGADZAM SIE W 100%

ocenił(a) film na 8
CityOnilne

ja również :)

ocenił(a) film na 9
pitixpl

Po pierwsza autor tematu nie jest trollem, a kłótnie to prowokujesz Ty. Masz odmienny pogląd od kogoś i rzucasz się jak zwierzę. Chcę, abyś wiedział, że popieram Twój pogląd, bo keerraam nic nie załapała. Ale to jak się odzywasz to szkoda na to słów. Walisz tekstami jak najgorszy menel spod sklepu, który po paru głębszych nie otrzymał od przechodnia złotówki. I wybacz mi to słuszne porównanie, ale to pierwsze skojarzenie. Powinieneś popracować nad tym, jak się wypowiadasz. Bo mówisz rzeczy z sensem, ale jak nie będziesz umiał dyskutować to zawsze będziesz na przegranej pozycji w szermierkach słownych (które uwielbiasz) tak jak w tej chwili.

ocenił(a) film na 9
pitixpl

Sorry, że się wtrącę, ale to Ty pierwszy Go obraziłeś. Argument był irracjonalny, ale Twoja reakcja niedostosowana, agresywna i prowokująca.

keerraam

Ja napisałam, co sądzę o Twojej opinii, też mam prawo. To jest dyskusja.

ocenił(a) film na 5
Shrew27

ależ napisałeś w porządku
nic o osobie tylko o opinii
nie zgadzasz się ze mną i znakomicie - nie mam nic przeciwko

nic do Ciebie nie mam:-)

to inne osoby tu zaszalały

ocenił(a) film na 8
keerraam

Cóż, to masz dość płytkie myślenie. Czarny Łabędź jest naprawdę przystępny.

ocenił(a) film na 5
CityOnilne

Ty i kilka osób w tej pseudo dyskusji zachowaliście się jak rasowe trolle internetowe

napisałem opinię o filmie i chcę uczestniczyć w rozmowie o filmie

tymczasem jakaś horda maniaków tego filmu rzuciła się by pisać o... MNIE

usłyszałem, że "nie rozumiem", że "mam płytkie myślenie"

to niedopuszczalne i proszę administratora o zrobienie czegoś z tymi przejawami braku wychowania

powtarzam - rozmowa na tym portalu powinna się odbywać o filmach a nie na zasadzie ubliżania ludziom

To swoją drogą smutne jak ludzie nie potrafią się pogodzić z tym, że ktoś ma inne zdanie o czymś niż oni

ocenił(a) film na 8
keerraam

Wg mnie to nie jest obraźliwe, po prostu wg mnie z Twojej wypowiedzi jednoznacznie wynika, że płytko myślisz na temat tego filmu. To że Polacy są znani z krytyki mamy chociaż ukazany przykład Ciebie. Najłatwiej powiedzieć ''dziwactwo'', ''gniot'', ''nieporozumienie'', a trzeba jednak potrafić więcej myśleć.
Nie wiedziałem, że aż tak się urazisz tym, ale trudno.
Pozdrawiam ;)

ocenił(a) film na 5
CityOnilne

to że wg Ciebie takie zachowanie nie jest obraźliwe o czymś też świadczy
nawet nie wiesz kiedy łamiesz zasady

używanie argumentów ad personam w dyskusji jest niewłaściwe

ocenił(a) film na 9
keerraam

Dziecinko Ty w swoim pierwszym poście zaczęłaś prowokację. Nie umiesz UARGUMENTOWAĆ własnego zdania. Robisz tylko niepotrzebny spamm. Nikt tu Cie nie chce obrazac, ale spójrz na swoje wypowiedzi. W żadnym swoim poście nie odniosłac się prawie w ogóle do filmu. Proszę administratora o zamknięcie tematu, bo tak to jest, gdy dzieci chca udawać dorosłych.

ocenił(a) film na 5
pitixpl

to niesłychane
przychodzę tu by sprawdzić czy podobnym mi ludziom podoba się film i czy warto zobaczyć
albo czy nie warto zobaczyć

podobne opinie tu czytam i piszę

do lubienia się to jest Facebook,
mam dość tych zaczepek
paszoł won gówniarzu

ocenił(a) film na 8
keerraam

jeśli chcesz, żeby Cię traktowali poważnie to nie wyzywaj ludzi od "gówniarzy"... To, że masz inne zdanie nie znaczy, że jest lepsze.

Scatebra123

To, że przedmówca nazwał ją dziecinką jest dla mnie tak samo lekceważące i chamskie jak nazwanie gówniarzem.

ocenił(a) film na 8
eithel_

tak, ale co innego, gdy ktoś mówi o infantylności, a co innego jak ktoś obraża mówiąc: "paszoł won gówniarzu" ;/

Scatebra123

Wolę, gdy ktos mówi gówniarzu, przynajmniej jest szczery w tym co mysli. Dziecinko jest tak samo pogardliwe, a jeszcze wypowiadający udaje, że jest kulturalnym człowiekiem.

ocenił(a) film na 7
pitixpl

A nie mozesz po prostu opuscic tego konkretnego forum
Jesli gdzies jest mi zle to sie przenosze w inne miejsce
Zaloz swoj wlasny temat i tyle

ocenił(a) film na 7
keerraam

1. "Mamo, śniło mi się, że tańczyłam główną rolę w odmienionym JŁ" - naprawdę, nie spodziewałem się że to może później nastąpić.
2. "-Co!? -Gratulacje... -Czemu to powiedziałaś? Pie*** się!" - też ulegliście zaskoczeniu, gdy dostała rolę królowej łabędzi?
3. "Żeby odkryć w sobie czarnego łabędzia, musisz pokonać Ninę" (czy coś w tę nutę) - i mamy niemal zapasy w kisielu... yy przepraszam... w przebieralni; nie dość że przez pół produkcji toczy się walka, to na deser reżyser musiał podać na talerzu streszczenie dla ubogich umysłowo. Najwyraźniej przez wzgląd na takich widzów trzeba było wałkować historię jeziora łabędziego 5 razy (tyle przynajmniej naliczyłem, zupełnie jak w podstawówce gdy poloniści 5 razy powtarzają to samo innymi słowami.

Plusy za dwie postaci - matka Niny oraz Beth, a właściwie ich skrótowe historie i apogea wypaczonych osobowości. I na tych reżyser powinien skupić się bardziej, niż np. wyimaginowanym dzierganiu twarzy pilnikiem, rodem z taniego thrilleru.

ocenił(a) film na 5
schlayer

szkoda filmu o takim potencjale wizualnym i aktorskim
mogło być znacznie lepiej

ale to chyba teraz norma

ciągle widzę wspaniale nakręcone filmy, spaprane przez ubliżające inteligencji scenariusze albo jakieś niewykorzystane szanse
aż zastanawia - czy oni celowo marnują takie dobre - potencjalnie - filmy?

ocenił(a) film na 8
keerraam

"Czarny Łabędź" nie jest zmarnowany... Widać: nie potrafisz wyciągnąć z niego odpowiedniej refleksji.

ocenił(a) film na 8
keerraam

Jak mogło, to idź i zagraj, nawet zagraj różowego łabędzia... Co za dziecko, matko jedyna.
Jak ci tak sie nie podobał, to napisz, że nie przypadł mi do gustu i skończ temat!

ocenił(a) film na 5
CityOnilne

tak właśnie napisałem: że mi nie przypadł do gustu;-)
i zostałem zaczepiony przez jakichś niegrzecznych ludzi

ocenił(a) film na 8
keerraam

''paszoł won gówniarzu''
To jest grzeczne?

Swoją drogą uważam, że kłótnie przez odmienność gustów są najgłupszymi kłótniami, bo albo nam coś się podoba, albo nie.

ocenił(a) film na 5
CityOnilne

gdy ktoś niegrzeczny - a starałem się długo - nie rozumie to mu grzeczna odpowiedź nie wystarczy
w pełni się zgadzam z opinią Twa - a nawet chyba napisałem "de gustibus est non disputandum"
tylko kto to zrozumie gdy nie umie nawet nie atakować osoby zamiast poglądu

ocenił(a) film na 9
keerraam

Nazywasz mnie gówniarzem. Sama zdania nie umiesz złożyć :) Piszesz,piszesz, piszesz... Kogo obchodzi Twoje zdanie, jeśli nie umiesz go uargumentować. Przykro mi, ale nie będę Cie wyzywał. Mogę jedynie dodać, że jestes Trollem prowokującym niepotrzebne dyskusje oraz to, że Ty i "HRA" powinnyście pozegnac się z tym forum, ponieważ to co robicie nazywa się SPAMem. Nic nie wnosicie do dyskusji, obrażacie mnie, nie umiecie uargumentować własnego zdania, atakujecie innych. Nie zrozumialas tego filmu i to widać czytając twoje bezsensowne posty.
Ponownie proszę o zamknięcie tematu, rozpoczętego przez to dziecko.

ocenił(a) film na 5
pitixpl

gdy się zachowujesz jak gówniarz to Cie nazwą gówniarzem
wypowiedziałem swoje zdanie
mianowicie w pierwszej wypowiedzi tego tematu
nie ma potrzeby poszerzania tego

ocenił(a) film na 5
pitixpl

dodam, bo to nieznośne jakieś
napisałem OPINIĘ o filmie
Ty MNIE osobiście oceniłaś zamiast ocenić wypowiedz, i to JA jestem "trollem??
nie ty przypadkiem?