PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375476
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

help

ocenił(a) film na 10

film bardzo mi się podobał. genialny klimat, muyka i oczywiście Natalie. jednak w ogóle nie
rozumiem tej historii. nina tak bardzo pragnęła być idealna w tańcu, że zwariowała? o co
chodziło z matką? dlaczego ona płakała, kogo widziała nina w podziemiu, czy ona zabiła tę
dziewczynę, która chciała zabrać jej "rolę", to z nią była w łóżku, dlaczego nina się dapała?
wytłumaczcie mi, bo jestem bardzo ciekawa :)

ocenił(a) film na 8
Nataliae

szczerze, co do tego reżysera, trzeba wejść w jego twórczość, polecam aby zrozumieć jego film, obejrzeć pozostałe. Jak dla mnie jest on niewytłumaczalny, przepadam za twórczością tego reżysera, słowami jego filmów nie potrafię wytłumaczyć

ocenił(a) film na 7
Nataliae

"nina tak bardzo pragnęła być idealna w tańcu, że zwariowała?"
Być może Nina nigdy nie była "całkiem zdrowa"-w każdym razie poznajemy ją, gdy akurat dostaje szansę zostania primabaleriną. To absolutnie najbardziej stresująca sytuacja dla tancerki w całej karierze. W tym momencie umysł Niny kompletnie nie daje rady i jak to mówisz: "zwariowała"...

"o co chodziło z matką? dlaczego ona płakała"
Bo miała smutne,samotne życie i nawet nigdy nie dostała takiej szansy jak Nina...

"kogo widziała nina w podziemiu"
Nie pamiętam już tej sceny za dobrze,ale żeby to miało jakiś sens,to mogła widzieć tylko Lily lub Beth. Chociaż na 99,9% to było kolejne urojenie...

"czy ona zabiła tę dziewczynę, która chciała zabrać jej "rolę"
Nie -zabiła/zraniła siebie. Nie wiem tylko jak przetańczyła II Akt z kawałkiem lustra wbitym w okolicach przepony, a Akt III z "dziurą w brzuchu" po wyjęciu tego kawałka lustra? Widocznie w "wielkim stresie" jest to możliwe (przynajmniej w filmie;))

"dlaczego nina się dapała"
Jeśli "dapała" znaczy "drapała",to odp. jest taka:
Nina drapała się,bo ją swędziało;) Jej mama twierdziła,ze: "to znowu ta alergia"-a Nina widziała,że rosną jej czarne pióra...;)

Chociaz o to nie pytasz,ale jak dajesz 10/10 chociaż "w ogóle nie rozumiem tej histori",to jeszcze ci powiem taka ciekawostkę:
To banalna historia,którą można (na upartego) streścić w jednym zdaniu. I nie ma w tym filmie tak naprawdę nic więcej,oprócz tego jednego zdania;) Jednak wszystko jest tak sprytnie zrobione, opowiedziane w taki sposób, że w sumie mamy kawałek bardzo dobrego, rozrywkowego kina...;)

ocenił(a) film na 10
gienek1

właśnie dlatego film otrzymał ode mnie 10 punktów. mimo, iż nie do końca go zrozumiałam, to trzymał mnie w napięciu, zachwycił muzyką i grą aktorską. (:

ocenił(a) film na 7
gienek1

bardzo twardym łabędziem musiała byc nina skoro po wyjęciu kawałka lustra z siebie zaczęła krwawic dopiero pod koniec aktu...ale cuz...w mioim mniemaniu na wiecej jak 7 nie zasługuje,byc moze dlatego ze nie jestem fanem tego typu filmow,chociaz rozumiem wszystko