PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=526137}

Czarny łabędź

Black Swan
2010
7,7 375 tys. ocen
7,7 10 1 375476
7,4 68 krytyków
Czarny łabędź
powrót do forum filmu Czarny łabędź

Może mi wytłumaczyć ktokolwiek o co chodzi w tym filmie, jakie jest jego przesłanie że się tak wszyscy nim podniecają? Oglądałem dziś 2 filmy, oprócz tego jeszcze "To nie jest kraj dla starych ludzi" i oby dwa nie niosą za sobą żadnego przesłania, albo ja go nie widzę. Więc proszę łaskawie by ktoś olśniony wytłumaczył mi, o co tutaj chodzi że jest to tak zajebiste. Bo podejrzewam, że nikt tego nie wie.Chyba,m że nie chodzi tu a fabułę a o coś innego, wtedy to zmienia postać rzeczy.

7/10, 2 oceny wyżej za bardzo dobrą grę aktorską i ujęcia

ocenił(a) film na 10
lkz

W skrócie: walka białego łabędzia z czarnym. Biały niewinny, czysty, dobry, uczciwy itd w tym stylu - czarny zły, wyuzdany, podstępny, fałszywy itp. Portmann z natury biała musi się stać na potrzebę roli czarna, do czego też dąży. Przygotowuje się nie tylko do roli w balecie, tajkże do pełnego, dorosłego życia. Wyrzuca swoje różowe misie, przeciwstawia się matce, odkrywa w sobie kobietę. Przeistacza się z biał;ego łabędzia w czarnego, może istnieć tylko jeden z nich, biały umiera pozostaje czarny. Portmann była biała z natury..

Tak mniej więcej o tym jest ten film. Dla mnie oczywiście.

ocenił(a) film na 7
rysiek_rks

Aha, czyli chodzi o przemianę wewnętrzną bohaterki?