PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1092}

Czas Apokalipsy

Apocalypse Now
1979
8,2 192 tys. ocen
8,2 10 1 192017
9,0 79 krytyków
Czas Apokalipsy
powrót do forum filmu Czas Apokalipsy

hej

dziś sprobujemy podważyć legendę, która obrósł ten film.
ale zaczniemy od plusów. podobał mi sie piekielny nastrój, kreowany przez nierealne połączenia barw, grę świateł, cienia, brudu i pyłu. obserwując obrazy, przenosiliśmy sie do dantejskiego inferno, ale również boschowskiego ogrodu rozkoszy. estetyka wizualna znacznie podniosła poziom filmu; byla natomiast niemal jedynym komponentem, który powstrzymywal mnie od przerwania seansu. oprócz zdjęć, ładna była muza. dionizyjskie wrzeszczenie morrisona idealnie dopełniało obraz rytualnych obrzędów , będących odbiciem realnych czynów głównego bohatera. ostatnim plusikiem jest totalnie odjechana atmosfera relaksu i nonszalancji, gdy dookoła leżą ciała,a rozpaczliwe dźwięki tła przypominają o indywidualnych dramatach jednostek. myśle, ze podobny zestaw zachowań obserwujemy obecnie, chociażby penetrując wschodnie granice.

z uwag, denerwowała mnie bierność bohaterów, bezosobowość. nie polubiłam żadnego (oprócz tego z pieskiem), ponadto bawiła mnie ich brokatowa męskość, która była ustawicznie miażdżona przez rożnego rodzaju broń czy narzędzia
czuje, ze niektóre momenty były absolutnie niepotrzebne. i myśle, ze to męski film. mnie nie jara taka pokazowa nawalanka , ale może to dlatego, ze lubię tylko śliczne obrazki i zwierzątka…
chyba wymieniłam więcej plusów, ale myśle, ze istota i waga wad przeważa

dobranoc