PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32359}

Czerwony smok

Red Dragon
2002
7,6 260 tys. ocen
7,6 10 1 260011
6,8 43 krytyków
Czerwony smok
powrót do forum filmu Czerwony smok

Czy ktoś mi może....

użytkownik usunięty

napisać kolejnosc wszystkich czesci!! Chodzi mi o kolejnosc wydarzen!

0. "Czerwony smok"
1. "Milczenie owiec"
2. "Hannibal"
a przynajmniej tak mi sie wydaje :))

użytkownik usunięty
Aidan_xD

nie no właśnie inaczej to idzie! ale dziękówka i tak za odp.:)

ocenił(a) film na 10

patrząc po datach premier światowych:
1."Łowca"
2."Milczenie Owiec"
3."Hannibal"
4."Czerwony Smok"
5."Hannibal po drugiej stronie maski"

ocenił(a) film na 8
damasisi

chronologicznie rzecz ujmując wygląda to tak:
"Hannibal - po drugiej stronie maski" - opowieść o dzieciństwie i dorastaniu Lectera. Tłumaczy jego późniejsze zachowania
"Czerwony smok" , - remake "Łowcy". Opowiada o tym jak Lecter został schwytany przez agenta FBI Willa Grahama i o pogoni za mordercą podającym się za czerwonego smoka
"Milczenie owiec" - ukazuje jego relacje z Clarice Starling oraz pogoń za psychopatycznym mordercą Buffalo Billem
"Hannibal" - Jego życie w Wenecji po spektakularnej ucieczce, relacje z agentką Starling i ucieczka przed żądnym zemsty byłym pacjentem Lectera (jedna z ofiar Hannibala)

Viola17

aha. dzieki ci :) żyłam przez lata w przekonaniu, że znam kolejność :)

ocenił(a) film na 5
Aidan_xD

No bo to jest tak ze inaczej sa ksiazki a inaczej filmy. Filmy z Anthony Hopkinsem leca tak : milczenie owiec (1991) hannibal (2001) i czerwony smok (2002) a jeli chodzi o ksiazki to tak : czerwony smok milczenie owiec i hannibal. Poniewaz w filmach poplatali troche...

użytkownik usunięty
Viola17

Dzięki za taką ładną chronologiczność, film najwidoczniej strasznie chaotycznie kręcono fajnie to naświetliłeś.
Naprawdę mi pomogłeś ;p

ocenił(a) film na 8

Czyli oglądać po kolei, czy poszczególne części nie łączą się ze sobą aż tak bardzo?

ocenił(a) film na 8
fafq08

Mógłbyś obejrzeć wg kolejności kręcenia (nie liczę Rising), filmowy Czerwony Smok jest prequelem, więc na końcu znajdziesz bardzo miłe nawiązanie :D