PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32359}

Czerwony smok

Red Dragon
2002
7,6 260 tys. ocen
7,6 10 1 259525
6,7 53 krytyków
Czerwony smok
powrót do forum filmu Czerwony smok

czerwony smok

ocenił(a) film na 10

muszę przyznać że każdy z trzech filmów z kolekcji "hannibal lecter prezentuje" ma swego rodzaju urok i każdy z nich jest na swój sposób niezły. milczenie owiec- wiadomo, klasyka. hannibal? hm, troszkę zbyt krwisty jak na mój gust ale to na pewno dobry film, szczególnie w tej konwencji. ale muszę przyznać że od dziś moim ulubieńcem jest "red dragon". rozumiem że komuś może się nie podobać, albo może inna część podoba mu się bardziej. niemniej jednak - ah, to już takie małe zboczenie... na punkcie tatuaży, smoków, ralpha finnesa i angielskiej literatury :) w mojej prywatnej skali 10/10, film świetny nie tylko jako dreszczowiec czy jak to się tam nazywa, ale wykraczający poza granice konwencji, ahh, piękny przykłam metafikcji... heh... gorąco polecam!

ocenił(a) film na 8
Andi

G'woli ścisłości
Filmy z cyklu "hannibal lecter prezentuje" powstały jak dotąd 4, nie 3, w tym dwa z nich to ekranizacje Czerwonego Smoka. Pierwsza została nakręcona w 1986 roku przez Michaela Manna i miała tytuł Manhunter. Warto obejrzeć, chociażby dla porównania z Red Dragonem.

ocenił(a) film na 10
Thonny

czerwony smok x 2
tak, rzeczywiście, wczoraj ku mojejmu zdziwieniu zorientowałam się że istnieje już jedna ekranizacja czerwonego zmoka. niemniej jednak ja uważam ją raczej za osobny film, a nie częśc tego, hm, "cyklu". rozumiesz chyba o co mi chodzi?
w każdym razie bardzo chciałabym obejrzeć tego starszego smoka, tylko jak i gdzie? jestem pewna że nie ma tego w mojej wypożyczalni, teraz w wypożyczalniach są tylko najnowsze filmy które wyrzuca się po roku :P

ocenił(a) film na 8
Andi

Jest do ściągnięcia
a przynajmniej jeszcze niedawno był na Kaaza. Trochę cierpliwości i przy odrobinie szczęścia można będzie za kilka miesięcy obejrzeć;)