PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32359}

Czerwony smok

Red Dragon
2002
7,6 260 tys. ocen
7,6 10 1 259525
6,7 53 krytyków
Czerwony smok
powrót do forum filmu Czerwony smok

niewidoma

ocenił(a) film na 8

po co niewidomej zegarek?;>

olleeee

Nie wiem o jaki zegarek chodzi ale znajomy mial taki w ktorym szybke sie otwiera i palcem na wskazowkach sprawdzal ktora godzina. Pozdrawiam!

v1r00z

są też zegarki dla niewidomych które po naciśnięciu mówią ci która godzina

użytkownik usunięty
olleeee

Skoro jest niewidoma,to po co dba w ogóle o siebie?Po co nosi ubrania,jak może założyć worek po ziemniakach i nie przejmować się tym;dla niej te dwie rzeczy będą tak samo wyglądać,chyba,że je jeszcze pamięta.Odpowiedz jest więc prosta - z przyzwyczajenia,bo jest osobą nie od urodzenia.(jakby co to sprostować proszę,bo nie pamiętam dokładnie jak było w książce).

użytkownik usunięty

*tam miało być,że jest osobą nie od urodzenia ślepą oczywiście;)

ocenił(a) film na 8

Przydałoby się jeszcze jedno sprostowanie: zamiast ślepej na niewidomą, ewentualnie niepełnosprawną-trochę kultury i szacunku. A zegarek miała z jak mniemam banalniejszego powodu-żeby się nie spóźniać do pracy.

Odpowiedź jest inna, robi to z tych samych powodów, z jakich Ty poprawiłeś swoją wypowiedź

użytkownik usunięty
mteodor

Dziwna wypowiedź,albo się pomyliłeś(myślałeś o czymś innym,napisałeś coś innego,albo jesteś psychologiem,i wiesz jaki miałem zamiar,poprawiając swoją wypowiedź.A była nim chęć uniknięcia niedomówień i nie potrzebnych pytań;chodź pewnie by nie padły,ale na wszelki wypadek napisałem dla spokoju ducha.Nadal twierdzisz,że nasze powody się pokrywają?:)

Dba o siebie, bo jej zależy (na opinii otoczenia, znajomych) poprawiłeś, bo Ci zależało, za to Ci chwała

użytkownik usunięty
mteodor

zwracam honor,trafna wypowiedź.

ocenił(a) film na 8
olleeee

żeby posłuchała sobie tykania jak siedzi sama

ocenił(a) film na 10
zakrak

dobre

ocenił(a) film na 6
olleeee

Kobiety.

ocenił(a) film na 7
olleeee

Niewidoma tez ma prawo wiedziec, ktora godzina...

olleeee

może tylko dla ozdoby(biżuteria) ?
ni wiem

olleeee

Tak się składa że przeczytałem Czerwonego Smoka parę dni temu, i jest tam opisane jak ta dziewczyna odczytuje godzinę dotykając wskazówek.

ocenił(a) film na 7
olexinski

Właśnie doszedłem w książce do tego momentu:) masz racje Olexiński!!!

olleeee

Zadałeś głupie pytanie i nie pytaj nas odwiedź taką osobę i zapytaj oczywiscie jak ci starczy odwagi