Nie wiem o jaki zegarek chodzi ale znajomy mial taki w ktorym szybke sie otwiera i palcem na wskazowkach sprawdzal ktora godzina. Pozdrawiam!
Skoro jest niewidoma,to po co dba w ogóle o siebie?Po co nosi ubrania,jak może założyć worek po ziemniakach i nie przejmować się tym;dla niej te dwie rzeczy będą tak samo wyglądać,chyba,że je jeszcze pamięta.Odpowiedz jest więc prosta - z przyzwyczajenia,bo jest osobą nie od urodzenia.(jakby co to sprostować proszę,bo nie pamiętam dokładnie jak było w książce).
Przydałoby się jeszcze jedno sprostowanie: zamiast ślepej na niewidomą, ewentualnie niepełnosprawną-trochę kultury i szacunku. A zegarek miała z jak mniemam banalniejszego powodu-żeby się nie spóźniać do pracy.
Dziwna wypowiedź,albo się pomyliłeś(myślałeś o czymś innym,napisałeś coś innego,albo jesteś psychologiem,i wiesz jaki miałem zamiar,poprawiając swoją wypowiedź.A była nim chęć uniknięcia niedomówień i nie potrzebnych pytań;chodź pewnie by nie padły,ale na wszelki wypadek napisałem dla spokoju ducha.Nadal twierdzisz,że nasze powody się pokrywają?:)
Dba o siebie, bo jej zależy (na opinii otoczenia, znajomych) poprawiłeś, bo Ci zależało, za to Ci chwała
Tak się składa że przeczytałem Czerwonego Smoka parę dni temu, i jest tam opisane jak ta dziewczyna odczytuje godzinę dotykając wskazówek.