PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32359}

Czerwony smok

Red Dragon
2002
7,6 260 tys. ocen
7,6 10 1 260017
6,8 43 krytyków
Czerwony smok
powrót do forum filmu Czerwony smok

Przyznam, że nie oglądałam szczególnie uważnie, bo nie wciągnał mnie ten film (jak dla mnie ciekawych było tylko kilka momentów, reszta jest milczeniem...), ale mam pytanie co do ostatniej sceny. O co chodzilo z tą młodą kobietą z FBI, która chciała porozmawiać z dr Lecterem? Zupełnie mi to umknęło. Będę wdzięczna za odpowiedź.

ocenił(a) film na 8
panna_marsowa

Z racji tego że ten film to prequel "Milczenia Owiec", to myślę że tą agentką jest Clarice Starling, która zawita u Lectera, by ten pomógł w schwytaniu Buffalo Billa.

Kamil0189

dzięki:)
wydało się, że nie oglądałam 'Milczenia owiec', muszę nadrobić.

ocenił(a) film na 8
panna_marsowa

dokładnie, sytuacja ta zdradza nam że chronologicznie wydarzenia z czerwonego smoka miały miejsce przed tymi z milczenia owiec

ocenił(a) film na 7
helmen

Świetny film, na prawdę - jednak Ja też mam pytanie odnośnie końcówki.

Francis podpala swój dom, i ostatecznie strzela sobie w głowę (?) - Reba jeszcze dotykając dłonią jego zakrwawionej głowy płacze - ok.
Parę minut później, podczas sekcji zwłok koroner zdane raport, że to nie ciało Francisa - DNA nie pasuje. Więc czyje ciało zostało postrzelone? / Czyje ciało zostało zidentyfikowane ?

kontaktpatryk

Francis wczesniej zabił jakiegos faceta, który odprowadzal/odwiedzał Rebę, to było bodajże na progu jej domu (niestety dokładnie nie pamiętam) i kiedy podpalił dom, a póżniej strzelił w głowę, to nie w swoją a tamtego nieżyjącego już mężczyzny. Reba z oczywistch przyczyn nie zauważyła podmiany, podobnie jak policja, bo ciało było zwęglone, dopiero po przeprowadzeniu badania DNA odkryto prawdę.