PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Equilibrium

ocenił(a) film na 1

Trochę w innej, nowszej. bardziej cukierkowej i komercialnej wersji ale jednak Equilibrium. . . Płytki film mówiący o głębokich wartościach

ocenił(a) film na 4
greg1573

W zupełności się zgadzam. Pełen niedociągnięć i fabularnych uproszczeń, tkliwych i sentymentalnych sentencji ukrytych pod płaszczykiem taniego moralizatorstwa i pseudofilozofii której nie powstydziłby się sam "mistrz Coelho". Film idealny w oczekiwaniu na kolejny numer "Bravo". Cztery za Meryl Streep (darzę ją po prostu szacunkiem ;P )

ocenił(a) film na 7
golding621

Hah, Bravo raczej prezentuje odmienne stanowisko i wartości niż te proponowane w tym filmie.

PS. Klaun z "TO" nigdy się nie znudzi :D

ocenił(a) film na 4
ageusz

Zgadza się, Bravo propaguje odmienne wartości,ale... Grupa docelowa tego wydawnictwa także potrzebuje jakiejś uproszczonej filozofii aby poczuć się na tyle dobrze z samym sobą żeby później móc z pełną świadomością własnej wartości napisać na jakimś portalu "jestem jaka jestem" :D

ocenił(a) film na 4
golding621

Bądź "jestem jaki jestem" ;)

ocenił(a) film na 7
golding621

Myślę, że w tak krótkim filmie trudno byłoby ukazać jakąś filozofię dogłębnie. Jest tu trochę uproszczeń, a końcówka za mocno przyspiesza, ale przecież nie o to chodzi, żeby wszystko jak kawa na ławie pokazać w filmie. Można pomyśleć o paru sprawach, można kilka dostrzec w obecnej rzeczywistości.
Mimo paru niedociągnięć i tak uważam, że film zasługuje na więcej niż 4, choć to oczywiście twoja ocena i masz do niej prawo.

Swoją drogą jest to jeden z niewielu ostatnio filmów, który ostatnio oglądałem, który mógłby trwać około dwóch godzin i byłoby to usprawiedliwione a nawet w skazane. Wolę jednak takie przyspieszenie niż rozciąganie filmów, jakie dziś ma miejsce - 3/4 filmów trwających dwie godziny można by skrócić o wiele polepszając te filmy.

ocenił(a) film na 5
greg1573

trudno się nie zgodzić że temat oklepany do bólu - utopijne społeczeństwo bez emocji w którym jakaś jednostka nagle się wyłamuje - może dlatego film zamiast wciągać nudził. Plus za role Streep i Bridgesa.

użytkownik usunięty
greg1573

Kiedy widzę kolejną tego rodzaju produkcję i to o zgrozo na podstawie kolejnej książki dla" młodzieży" to myślę sobie, że nie brak uczuć i emocji jest zmorą społeczeństwa, a permanentny brak podstawowych zdolności intelektualnych, w tym umiejętności myślenia logicznego i przyczynowo skutkowego, że o zdolności do odbioru wrażeń estetycznych nie wspomnę.

Jakbyś czytał/a mi w myślach.

Zmorą społeczeństwa jest to, że producenci filmów chcę na nich zarobić i tworzą kalkę filmów które się opłaciły.

ocenił(a) film na 5
greg1573

"kodeks 46" zdecydowanie ciekawszy

ocenił(a) film na 5
greg1573

szczególnie, że "Equilibrium" powstało kilka lat po wydaniu książki

użytkownik usunięty
galateaa

szczególnie że Equilibrium to gniot. Kiepsko zrealizowany film, ze słabą scenografią i idiotyzmami w stylu walki na pistolety... ;) do tego słabo zagrany bo Bale to nie jest jakiś wybitny aktor.

Wolę tą cukierkową wersję Dawcy pamięci z Meryl Streep i Jeffem Bridgesem.

ocenił(a) film na 2
greg1573

Nie będę powtarzał tematu, to samo pomyślałem, "Equilibrium" dla nastolatków, w sumie to sam nie wiem po co obejrzałem ten film...