PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Do 13 minuty filmu miałem nieodparte wrażenie iż oglądam film ''Niezgodna'' z 2014 roku. Przydział ról społecznych przez starszyznę, wybraniec, ktoś kto zawsze czuł się inny...

KogucikOvO

Dodaj do tego lekarstwa z Gattaci i Equilibrium a także zasady rodem z Człowieka Demolki i masz pełen obraz :)
Scena przypominania za to, moczy oczy jak końcówka Lostów ;)
Najs łan

użytkownik usunięty
Dehzz

A "Gattaca" to 1997, a "Equilibrium" 2002...

użytkownik usunięty
KogucikOvO

A poprawkę na fakt, że książka na podstawie której nakręcono "Dawcę" ukazała się w 1993, a "Niezgodna" w 2014 bodajże?...

Nie mówię co zrobiono na podstawie czego a co do dat to zdaję sobie doskonale sprawę :) Tak naprawdę to Dawca mógł inspirować twórców kolejnych dzieł.
Generalnie te motywy są fajne, mimo, że może nie pachną świeżością ale jednak temat wizji przyszłości nie będzie wyczerpany nigdy. Zawsze mi się będzie takie filmy dobrze oglądało.

ocenił(a) film na 4

To cofnijmy się jeszcze 50 lat do Foxleya i Orwella. Taka ta książka oryginalna.

ocenił(a) film na 8
KogucikOvO

Może i jest pewne podobieństwo, ale zdecydowanie film lepszy niż "Niezgodna"

ocenił(a) film na 6
lukaszmanecki

Lepszy to pojęcie względne ale oczywiście w Twojej ocenie jest lepszy i to szanuje. Dla mnie osobiście pod względem jakościowym obydwa wspomniane przeze mnie filmy stoją na zbliżonym poziomie. Z całą pewnością ,zarówno jeden film jak i drugi ,będę miał okazje obejrzeć jeszcze raz tylko i wyłącznie wtedy jeśli przez przypadek akurat będzie leciał w tv gdy będę jeść obiad ;)

ocenił(a) film na 8
KogucikOvO

heh, to jesteś farciarz, ja jak jem obiad to na wszystkich programach lecą reklamy:P

ocenił(a) film na 6
lukaszmanecki

Farciarz nie do końca bo zazwyczaj jak mam nadzieję sobie coś smacznie obejrzeć i siadam do pięknie przyrządzonego jedzonka, nagle....wspomniane przez Ciebie reklamy ;p

KogucikOvO

Przewidywalny do bólu, chociaż książki nie czytałam to po 10 minutach wiedziałam co będzie dalej i jak się skończy. Equilibrium było mistrzowsko zagrane i miało mroczny klimat a w Niezgodnej było dużo akcji a tutaj to tylko tyle ,że Jonas miał ładne oczy.

ocenił(a) film na 8
KogucikOvO

Dawca to książka z 2003roku, na której podstawie został zrobiony film, więc to Niezgodna zgapiła jak już ;)

ocenił(a) film na 7
konradxyz

pomijając fakt co było na podstawie czego, miałam nieodparte wrażenie, że oglądam film o wyjściu Katie Holmes z sekty scjentologów...

ocenił(a) film na 8
ewangeli

ona nie była w tej sekcie, tylko Tom Cruise (nwm, czy dobrze napisałem), od którego uciekła z dzieckiem ;)