Gorąco polecam przeczytać książkę. Ściska serce... Mam nadzieję że ekranizacja odda choć w
połowie klimat powieści.
Zgadzam się, książka jest genialna. Czyta się ją bardzo szybko. Pierwszy kontakt z nią miałam w dzieciństwie, ale gdy wróciłam do niej po latach, wciąż budziła we mnie te same emocje. Widziałaś zwiastun? Jak na razie nie wygląda to zbyt ciekawie:(
Szkoda tylko że książka jest wszędzie niedostępna ;(( Pewnie nowego nakładu będziemy mogli się spodziewać dopiero przed premierą ;( a ja osobiście bym wolał wpierw przeczytać książkę ...
Możesz spróbować poszukać w miejskich bibliotekach, np. u mnie jest kilka wolnych egzemplarzy. Jeżeli nie masz problemów z angielskim i lubisz czytać książki w tym języku, to poszukaj na Allegro. ;)
polecam przeczytać kolejne części, niestety dostępne tylko po angielsku - Gathering Blue, Messenger oraz Son - wszystkie opowiadają o różnych społecznościach, które powstały na świecie obok społeczności Jonasa. Zresztą z Jonasem również się spotykamy w 3 i 4 części :)
a czy trudnym angielskim sa napisane bo nie chcialbym za czesto do slownika siegac???
Chętnie zmierzę się z tą pozycją, jednak wcześniej mam pytanko: czy ten utwór to aby nie plagiat tego: http://www.filmweb.pl/Equilibrium?
Film może być podobny, ale ,,Dawca'' (książka) powstał wiele wcześniej niż Equilibrium.
Film na pewno będzie inny od książki, to widać po zwiastunie, jedno jednak jest pewne treść książki nie jest podobna do Equlibrium..
Nie mogę się doczekać premiery.
To, że jest podobna, to się nie będę spierał, to jest aksjomat. Tylko trochę mi smutno, bo film Kurta Wimmera zrobił na mnie, pod niemal każdym względem, nieprzeciętne wrażenie, a tu się okazuje, że jest przynajmniej po części plagiatem :(
A moim zdaniem słowo "plagiat" w tym przypadku to spore nadużycie. Prawda jest taka ze tematyka idealnego społeczeństwa które po bliższym przyjrzeniu się okazuje się nie być takie idealne jest w Sience-Fiction o wiele bardziej popularne niż się ludziom wydaje. Matrix; Wyspa; Aeon Flux; wspomniane wyżej Equilibrium no i oczywiście Dawca Pamięci. Bohaterowie wszystkich tych filmów w pewnym momencie swojego życia zostają boleśnie uświadomieni ze świat w którym żyją to iluzja, jednakże w każdym z tych filmów ten problem został inaczej uchwycony i bardziej niż słowo plagiat pasuje tu słowo inspiracja.
Jak tak sobie to czytam, to dochodzę do wniosku, że w istocie, jest to pewne nadużycie. Wybacz, kolego, musiałem dać się ponieść emocjom. Liczę tylko, że twórcy skomponowali coś bliższego "Wyspie" i "Equilibrium" niż "Aeon Flux" (nie żebym jakoś specjalnie hejtował AF, ale dwa poprzednie po prostu uwielbiam, zwłaszcza za muzykę i grafikę).
Rzeczywiście bardzo trudno dostać tą książkę, od premiery minęło 11 lat, ja znalazłam książki ale były w języku po angielskim i niemiecki. Ja miałam audiobooka.
Książka jest dostępna w empiku, zarówno po polsku (przedsprzedaż), jak i po angielsku (sprzedaż ciągła). Na amazonie są wszystkie części na kindla.
no właśnie szkoda, że książka będzie dostępna dopiero 27 sierpnia, tydzień po premierze filmu i dodatkowo z filmową okładką ;(
Niee, są dwie różne okładki (filmowa i niefilmowa), a premiera jest 20 sierpnia.