PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Jeśli ktoś w tym filmie szuka dramatycznych scen i wartkiej akcji to z pewnością się zawiedzie. Ten film to opowieść o przywracaniu uczuć, nadziei i człowieczeństwa w świecie, w ktorym niby jest wszystko, ale nie ma nic. Wizja tego poukładanego do granic możliwości społeczeństwa skojarzyła mi się z dzisiejszą Szwecją. Myślałem, że zakończenie będzie typowo dramatyczne, że kogoś zabiją... ale pozytywnie się pomyliłem. Jak dla mnie godny polecenia. Fanom wyłącznie Stallona i Stevena Seagala zdecydowanie odradzam.

ocenił(a) film na 4
hermann44

Fakt, ale jeżeli ktoś oczekuje filmu o o przywracaniu uczuć, nadziei i człowieczeństwa w świecie, w ktorym niby jest wszystko, ale nie ma nic, to też się zawiedzie. Wyjątkowa banalny, mdły i nietrzymający się kupy.

Żenujące jest to (między innymi), że film i tak zawiera w sceny pościgu i mordobicia (sic!).!

ocenił(a) film na 9
Leszy2

Ale nie są to pościgi w stylu gangsta - wywołują emocje, ale nie brutalność. Zaś co do mordobicia to pamiętam tylko jedną scenę, która wzbudza wyrzuty sumienia głównego bohatera. Oczywiście akceptuję to, że dla niektórych może byc mdły - mi się w każdym razie podobał.

ocenił(a) film na 4
hermann44

Oczywiście, a jednak.
Są w filmie i powodują, że staje się banalny i prostacki.
Można było zrobić kino "inne" zrobiono "typowe" - nuda.

ocenił(a) film na 8
hermann44

a ja tam poprę Hermanna :)
Film nie dla wszystkich, jak ktoś ma płytko, to niech nie namawia nikogo do tej płycizny!