PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Jak kiedyś czytałem takie opowieści, to traktowałem je jako zupełną abstrakcję. Po obejrzeniu Dawcy zaczynam się coraz poważniej obawiać że ta wizja przyszłości na naszych oczach zaczyna się realizować. Ostatnio czytałem o pomyśle euroidiotów, którzy chcą zakazać używania językowych form męskich i żeńskich, bo są rzekomo dyskryminujące. W Szwecji za podniesienie głosu w miejscu publicznym można trafić do psychuszki. Aborcja eugeniczna i eutanazja stają się w zasadzie standardem. Wiele już nie brakuje...

jarek333

przesadzasz.
nie zapominaj, że ludzkość zna takie pomysły od wieków i nieraz były one realizowane - pamiętasz z historii, że spartanie wyrzucali słabe, chore lub upośledzone niemowlęta do przepaści ? a pomysł z wytępieniem (oprócz znienawidzonych żydów) także wszystkich chorych psychicznie i upośledzonych umysłowo ludzi wcielany był w życie pod rządami hitlera. natomiast dzisiejsze zakazywanie jakichś tam form językowych nijak ma się do całej komunistycznej "nowomowy" i cenzury jakiej doświadczaliśmy w krajach bloku wschodniego jeszcze całkiem niedawno.
myślę nawet, biorąc pod uwagę okrutne dzieje w naszej historii, że dzisiaj jesteśmy dużo bardziej "ludzcy" i humanistycznie nastawieni niż kiedykolwiek wcześniej.