PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108716
4,7 16 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

Powiem tak film do chwili decyzji bohatera o tym że ucieka był jak dla mnie bardzo fajny itp, podobało mi się. Ale dalej to było eee no coś słabego. Do tego ta "bariera" LOL. Ten dom też z dup zakończenie z D U P Y. Nie znam książki oceniam film. Powinni pokazać nie wiem ludzi bo pewnie tam będą ale tak jest sie teraz zakończył to jak dla mnie słabe. Genialne wstawki podczas przekazywania. Chciałem dać 7 ale końcówka spowodowałą 6 może źle odbieram trudno takie są moje odczucia. Czy warto iść? Wydaje mi się że tak można obejrzeć coś ciekawego głównie da akcji przekazania i tych stawek dają troszkę do myslenia.

ocenił(a) film na 9
worek4

Co do zakończenia to masz rację. Jakoś tak... za szybko się skończyło. Wstawki mimo wszystko dość poruszające i super zrobione.

ocenił(a) film na 9
worek4

Właśnie też dopiero co (20 min temu) wróciłam z kina i mam podobne, lecz różniące się odczucia. Może to dlatego, że należę do fanów pani Streep, więc moja ocena filmu jest pewnie z góry wyższa. Co do tematyki filmu, wg. mnie to coś nowego i ciekawego. Z końcówką się w pełni zgadzam. Mogła być inaczej przedstawiona. Pozostawili widzom dokończenie historii. Interpretacja tego domku była dowolna, ale rzeczywiście, tak ni stąd ni zowąd pojawił się jakiś dom. Według mnie warto iść do kina. Plusy filmu wg. mnie to przede wszystkim bardzo dobra gra aktorów (oczywiście niezawodna Meryl ;) ), ciekawy pomysł z powolnym nasycaniem kolorów i dobry ruch kamery. Film daje do myślenia i zwraca uwagę na dobre i złe strony pewnych "rzeczy", że jeśli poczujemy coś wyjątkowego (jakieś tabu), to chcemy by poczuli to inni, by razem z nami przeżywali szczęśliwe chwile, lecz istnieje także druga strona medalu, (już nie takie wesołe) konsekwencje. Lecz niekiedy "coś" przeważa nad "czymś", więc chłopak dokonuje trudnego wyboru. Film naprawdę warty zobaczenia.

ocenił(a) film na 6
Aleksandratopor

rzeczywiście, duzo zawyzylas ocene

Aleksandratopor

Również należę do fanów Meryl, i pewnie gdybym miała sugerować się jej aktorstwem to pewnie wszystkie filmy z nią miałoby po 9 lub 10, lecz ja bardziej patrzę na całośc ( fabuła+ aktorstwo), chociaż w sumie to dobre ma filmy

ocenił(a) film na 9
Aleksandratopor

Za samą Meryl w obsadzie zawsze daje więcej. Nie mogę inaczej :P

ocenił(a) film na 6
Aleksandratopor

Aktorsko to ten film jest bardzo dobry, młodzież też świetnie gra. Największą słabością jest tu fabuła, zwłaszcza w drugiej połowie, że się tak po piłkarsku wyrażę.