PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=188890}

Dawca pamięci

The Giver
2014
6,6 109 tys. ocen
6,6 10 1 108681
4,4 15 krytyków
Dawca pamięci
powrót do forum filmu Dawca pamięci

W reklamach filmu używana jest w tle ścieżka dźwiękowa z "Reqiem dla snu", nie rozumie,
dlaczego?

ocenił(a) film na 4
mmusialska

Tani, przyciągający uwage chwyt.

Dealric

I świętokradztwo, bo utwór Clinta Mansella to majstersztyk i jeden z najlepszych tematów firmowych w historii, więc używanie go w tak kiepski sposób to nieporozumienie, film nie zasługuje na używanie go.

Frieza

zdecydowanie popieram, dla mnie to profanacja...

Frieza

Dziwne, że nie został jakoś nagrodzony za ten utwór.

ocenił(a) film na 4
szuler2

Nagrody filmowe przyznaje się albo za soundtrack jako całość, albo za piosenkę.
Jeden w gruncie rzeczy prosty utwór to mało na nagrody ;)

ocenił(a) film na 2
Frieza

zgadzam się, zwłaszcza po obejrzeniu filmu, który powinien być zapowiadany raczej głuchą ciszą, bo należy na niego spuścić zasłonę milczenia

ocenił(a) film na 5
Dealric

Ja akurat muzyki z Requiem dla snu nie mogę słuchać. dostaję gęsiej skórki i wyłączam.
W zwiastunach często pojawia się muzyka filmowa w tzw "zapożyczeniu"- ściąga uwagę. Często też korzystają z muzyki tzw epickiej ( popatrz na YT)

ocenił(a) film na 9
mmusialska

Dość często w zwiastunach są ścieżki dźwiękowe z innych filmów. Z tego co pamiętam w zwiastunie "Avatara" była ścieżka z filmu "Wyspa" Steve'a Jablonskiego. Nie widzę w tym nic dziwnego, ani nic nowego. :)

użytkownik usunięty
mmusialska

O stary teraz mnie wystraszyłeś. Jak oni mogli to zrobić i spać spokojnie :o

mmusialska

ale kto tego nie rozumie? :/

mmusialska

Chwyt marketingowy. Ale fajnie, że chociaz pasuje do tego trailera.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Moze i chwyt marketingowy ale rzeczywiście pasuje,ba nawet może przyciągnąć sporą rzeszę ludzi a i reżyser ostatecznie nie taki najgorszy....

aronn

No, ja na temat filmu się niestety nie wypowiem, bo go nie widziałem i do kina się nie wybieram. Ksiażke też dopiero mam zamiar przeczytac (moze jeszcze we wrześniu) jak zakupie :)

mmusialska

Orginalnie requiem for a dream jest częścią kompozycji Mozarta, i jest często używany bo jest chwytliwy , ale faktycznie ten utwór jest najbardziej znany ze ścieżki dźwiękowej tego konkretnego filmu, więc mogli się wysilić na coś orginalniejszego