PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=245927}
6,8 915  ocen
6,8 10 1 915
Diabeł
powrót do forum filmu Diabeł

Interesujący.

ocenił(a) film na 6

To mój pierwszy post na FW, więc witam wszystkich. :)
Obejrzałem "Diabła" i postanowiłem sklecić "trzy zdania" na temat tego "arcydzieła". Film ciekawy, nietuzinkowy, na szczęście krótki. Atmosfera budowana w zasadzie tylko muzyką, ciszą i głośnymi "stuknięciami, puknięciami". Akcji jako takiej zero. Przesłania dla mnie jako takiego w tym filmie nie ma. Jedynie takie, że nie należy czekać na czyjąś śmierć, bo samemu "nie zna się dnia ani godziny" ale tego to mnie już nauczyło życie. Nawiązując do filmu - śmierć Palikowej mogła być spowodowana zwykłym zawałem lub pomyłką "śmierci", która w pewnym momencie weszła do domu (z kosą). Niejasne dla mnie pozostaje to, że matka była umierająca a potem zaczęła chodzić... Ostatnie ujęcie sugeruje, że ona była tytułowym "diabłem" ale dlaczego była umierająca na początku filmu? Równie niejasne dla mnie są krótkie wspomnienia ("przynieś rosoła")... Za wyjaśnienie mi tych motywów będę wdzięczny.

TaDzik_3

różne są filmy.nie w każdym musi być akcja jak w westernie. nie we wszystkich musi byc tez głębokie przesłanie. diabeł ani nie musi miec akcji ani przesłania. matka nie była umierająca- nic na to nie wskazywało poza opinią miejscowego znachora. jesli nie chcesz dopuscic jakiejkolwiek nierealistycznej wersji zakonczenia to nie bede ci tłumaczył o co idzie. raczej tego typu filmy sa nie dla ciebie. pozdrawiam(opiekunka nazywa sie palchowa)

gaju3

to ja odpowiem. ostatnie ujęcie to cień diabła z rogami z parasolem, a parasol przez cały film miała Palchowa, wręcz się z nim obnosiła. film ma szczelną konstrukcję, wszystkie elementy są ważne, więc proponuję obejrzeć jeszcze raz.

użytkownik usunięty
TaDzik_3

Palchowa się przebrała za diabła, żeby wystraszyć matkę Grabowskiego na śmierć - spieszyło się jej do następnego klienta. Ja sądzę, że matka zabijała ludzi i w jakiś sposób czerpała z tego siły witalne - jakiś rodzaj wampiryzmu. Przecież jest jednoznacznie zasugerowane, że to ona pozbawiła życia swoich 3 kolejnych mężów. Po zabiciu Palchowej wstaje z ziemi zdrowa - może miała jakiś pakt z diabłem, że mogła wydłużać życie w zamian za podsyłanie mu raz na jakiś czas kolejnych dusz?