PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506388}

Do szpiku kości

Winter's Bone
2010
6,6 32 tys. ocen
6,6 10 1 32292
7,1 35 krytyków
Do szpiku kości
powrót do forum filmu Do szpiku kości

Znakomity dramat. Przerażający. Aż do szpiku kości…

Witamy w krainie spełnienia, w kraju amerykańskiego snu. Dla niektórych jednak sen zamienia się w koszmar, a nasza bohaterka Ree (bardzo dobra, dojrzała kreacja Jennifer Lawrence) musi się w nim odnaleźć. Stojąc między młotem a kowadłem, miedzy dylematem czy wkroczyć w jądro ciemności pomiędzy własną rodzinę-producentów amfetaminy, czy może dać się pożreć nieugiętemu amerykańskiemu systemowi, który nie potrafi zapewnić jej i rodzeństwu godnego życia i bezpieczeństwa wybiera to pierwsze.

Wybór ani lepszy ani gorszy. W tym podłym świecie każdy zostanie okupiony cierpieniem i twardą nauką na przyszłość.

Kino porażające swym autentyzmem, a przy okazji przerażające – nawet jeśli próbujesz uciec od demonów przeszłości one i tak cię dopadną. Albo cię zabija albo wzmocnią. Stara śpiewka? W tym przypadku jak mało kiedy bliska prawdy. Świetne kino !!

Moja ocena - 7/10

ocenił(a) film na 8
Grifter

tak jest! kawałek solidnego i konkretnego kina. aż miło :)

użytkownik usunięty
Grifter

To właśnie było jedno z obliczy USA, jakiego nikt nie zna z filmów. Podobna migawka z portretem łajz produkujących metę była w serii True Blood, raczej jako ozdobnik w na trzecim planie, ale wrażenia miałam podobne. Do tego aktorka grająca Alice jest etatową ćpunką w filmach. Miała genialną kreację w Breaking Bad, gdzie zagrała mamuśkę z ekstremalnego marginesu społecznego. Prawdziwa amfetaminowa wiedźma. Film rzeczywiście świetny - sprawia wrażenie totalnego rawu, surowy czysty materiał, bez fałszu postprodukcji i różowego lukru dla mas. Więcej tego.

użytkownik usunięty

Ech pomyłka co do osoby - nie Alice, ale chodzi o kobietę, która odcinała rece: http://www.filmweb.pl/person/Dale+Dickey-42672

ocenił(a) film na 7

Seriali nie oglądam, więc w tej materii się nie wypowiem. Ale wierzę na słowo :)

ocenił(a) film na 7

"Film rzeczywiście świetny - sprawia wrażenie totalnego rawu, surowy czysty materiał, bez fałszu postprodukcji i różowego lukru dla mas. Więcej tego."

Krótko, zwięźle i do rzeczy.

Tak a propos tej wiedźmy. Oglądając film nie mogłem sobie przypomnieć skąd znam tę zakazaną mordę. Oczywiście z "Breaking Bad" i przerażającego epizodu rozgrywającego się w melinie ćpunów :)

"Do szpiku kości" to znakomity film. Cóż, właściwie to co chciałbym o nim napisać zawarte jest w ostatnim zdaniu Nixx, które cytowałem. Nikt nie wspomniał jednak o świetnych zdjęciach, a to ważna sprawa. Tak więc wspominam ;) Ta wszechogarniająca szarość pejzaży, notabene pięknie sfilmowanych, połączona ze specyfiką tego ogarniętego nędzą i popadającego w ruinę prowincjonalnego miejsca akcji, tworzy niesamowity klimat. W decydującym stopniu składa się to na wiarygodny obraz hermetycznego, rządzącego się własnymi okrutnymi regułami, świata zupełnie innego od tego, który znamy. Niby nie ma w nim nic szczególnie interesującego, nic przyjemnego, ale wciąga jak cholera, no i faktycznie miejscami przeraża: cała społeczność zaćpanych rednecków, zionących piwskiem kowboi, gotowych zabić własną matkę, by nie wypaść z amfetaminowego interesu, a o wpadnięciu w ręce policji już nie wspominając. Losy głównej bohaterki zmagającej się z wpływami społeczności i próbującej związać koniec z końcem opiekując się młodszym rodzeństwem, poruszają, mimo iż opowiedziane są tak zimno jak się tylko da. Najlepszy zaraz po "Czarnym łabędziu" kandydat do Oscara. Nie widziałem jedynie "Toy Story 3" i "Wszystko w porządku" ale rewelacji się nie spodziewam.

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Uwierz mi, mi też podoba się bardziej od większości nominowanych do 'Best movie"...

ocenił(a) film na 4
Grifter

moja ocena 4/10. słaby, płytki, nudny. pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
baaajka

może by tak jakieś argumenty np dlaczego uważasz że ten film jest płytki? bo z kilkom epitetami trudno dyskutować !

ocenił(a) film na 8
baaajka

nie ma to jak solidna argumentacja, pozdro. Film naprawdę mocny, jak napisałem w swojej recenzji momentami przypomina Rosettę z 1999. Tak przy okazji, Debra Granik ma chyba słabość do kości - to już drugi tytuł w jej filmografii zawierający słowo "Bone" :D

ocenił(a) film na 7
pugilares

kości, węże...Jakaś turpistka ;)

ocenił(a) film na 7
_Pablos_

Brzmi seksownie.