PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506388}

Do szpiku kości

Winter's Bone
2010
6,6 32 tys. ocen
6,6 10 1 32292
7,1 35 krytyków
Do szpiku kości
powrót do forum filmu Do szpiku kości

Co to się ostatnio porobiło w tym dzikim kraju, że nagle zwykli popcornożercy stają się bardziej bufonowaci niż najwieksi krytycy?

Film zdobył średnią recenzji na rottentomatoes 98%, a tutaj co drugi twierdzi że fabuła głupia, że postacie nudne, że nic się nie dzieje.

Gratuluję wam wszystkim bo to pewnie wy potem z wypiekami na twarzy lecicie do kina na nowego Harrego Pottera, chyba jedyny film poza Avatarem i Och Karol w tym kraju który się sprzedaje.

Winter's Bone to poruszająca opowieść o dziewczynie, na której barki w młodym wieku spadło nie tlyko utrzymywanie i wychowywanie rodziny de facto tylko z tego co sama upoluje w lesie lub dostanie od sąsiadki, co już samo w sobie jest poruszające (ale pewnie filmwebowicze znają na pamięć setki bardziej poruszających historii, na pewno z włąsnego doświadczenia), to jeszcze musi ona obracać się w szemranym towarzystwie, gdzie każdy członek dalszej lub bliższej rodziny jest przestępcą i ma coś do ukrycia.

I to właśnie tej dziewczynie spada jeszcze na głowę obowiązek odszukania ojca. Ojca, do którego nie ma żalu za to, że ten poszedł do więzienia i zostawił rodzinę. Bo, jak sama twierdzi, tak to już bywa, nie było innej opcji na utrzymanie rodziny jak dilowanie narkotykami.

Świetna głowna rola, bardzo przekonująca postać twardej dziewczyny z marginesu, w której brak jest jakiejkolwiek cechy dziewczęcości. Jest nie mniej twarda niż zakapiory z okolicy.

Pozostałe role już trochę gorzej. Co do zasady wszyscy z nich to nieuczesane bandziory, może poza "Pacniętym". No i brat ojca głównej bohaterki zmienia się nagle w kochającego, zastępującego jej ojca człowieka. Ale może się mylę oceniając wiarygodność tej przemiany. Ostatnia scena z jego udziałem jest zastanawiająca.

Film gorąco polecam. Wszystkim nie-bufonom. Wszystkim, którzy chcą obejrzeć kawałek prozy życia w najlepszym wydaniu.

ocenił(a) film na 9
keeveek

popieram i potwierdzam świetny film :)

ocenił(a) film na 9
keeveek

Podpisuję się całkowicie pod tą wypowiedzią. Plus trzymam kciuki za Jennifer na tegorocznych Oscarach choć szanse ma małe.

ocenił(a) film na 8
VisitorQ

Obawiam się, że Natalie Portman ma Oscara w kieszeni :/

ocenił(a) film na 8
keeveek

a co, nie zasłużyła sobie?! ;>

ocenił(a) film na 9
sten44

Zasłużyła jak najbardziej, tylko, że w równym stopniu według mnie i Jennifer zasłużyła (co nie zmienia fakty, że jak dla mnie ta druga zagrała lepiej).

keeveek

Keeveek ma całkowitą rację. Dziś tak przeleciałem po kilku naprawdę dobrych i ambitnych filmach które ostatnio oglądałem i tak na oko ich średnia to 6 z groszami. Wtf?

ocenił(a) film na 3
keeveek

Oto skromna opinia prostolinijnego widza, którego arogancja i fanfaronada się nie ima :P

ocenił(a) film na 8
Lejzorek

owszem, bucu.

ocenił(a) film na 3
keeveek

Pomyliłem prostolinijność z prostactwem :P

keeveek

tak samo z ,,Lewym sercowym''. Film genialny a ocena 6,2!
Zasłużył przynajmniej na 8!

użytkownik usunięty
keeveek

Nie musi się podobać - ten film ma dosyć trudną estetykę jak na współczesne wymagania przeciętnego widza, który od filmu wymaga czystej rozrywki: do kina idzie po to żeby się pośmiać. Ma być różowo a akcja ma zapierać dech w piersi. A filmweb to nie jest centrum intelektualnej krytyki, tu zawsze rządzi właśnie opina przeciętniaka. Wystarczy przeczytać posty dotyczącego tego filmu, zeby wyłapać jak skrajne opinie wywołuje. Wraz z lekturą rośnie jednak kolejna oczywistość: ludzie to debile. Nie dlatego że film im się nie podobał lub znudził (nie każdy ma wysoki poziom wrażliwości) - ale dlatego że wypowiadają się ludzie, których opinia dowodzi, że nie załapali fabuły. Niektórzy nie chwytają o co tam chodzi i tworzą watki oznaczone wielkim napisem SPOJLER, w którym rozkminiają co się stało z ojcem... i właśnie takie pokemony przewaznie narzekają na znudzenie, niezrozumiałe wątki i bredzą, że w film jest do kitu - oczywiście bez rzetelnej oceny strony formalnej, tworzą nieprawdopodobne hipotezy, tam gdzie jest na to zbyt oczywiście. Mało kto jest tak naprawdę świadomym oglądaczem filmów, mającym ich za sobą setki (i tu mowa raczej o kinie ambitniejszym niż Och karol 2) i ocenia ten obraz jako słaby.
Dziwi mnie jednak mocno jego obecność w oscarowych nominacjach - gdyby jakimś cudem wygrał, zacznę weryfikować swoje jak najgorsze zdanie o Akademii.

ocenił(a) film na 9
keeveek

piękne słowa! Zgadzam się, że rozbieranie "Do szpiku kości" na kawałki nie ma specjalnego sensu. Wspaniały film!

Jennifer może odpaść w oscarowym wyścigu, ale przecież nie o to chodzi! Udało się stworzyć rolę, której wielu widzów prędko nie zapomni - btw. dostała jedną z glównych ról w nowym filmie Oliviera Stone'a

keeveek

Zasada jest taka, że im głupszy widz i większy prostak, tym bardziej skłonny do wystawiania surowych ocen.

użytkownik usunięty
Puszek Fatalista

Oceny ocenami. Ja bym sparafrazowała, że ta zależnośc owocuje raczej aroganckimi i mało merytorycznymi komentarzami, typu: ale shit.
A dalej nic. Otrzaskani raczej potrafią obronić swoją ocenę, matołki tylko krzyczą "ale żal".

Taka funkcja też jest możliwa. :o)

ocenił(a) film na 3
Puszek Fatalista

Heh i u Diderota ją wyczytałeś? :P
Zasada jest inna, jak się nie ma nic do powiedzenia to się nie pisze :P

Lejzorek

To w jakim celu się tutaj rozpisujesz? Czyżbyś poczuł się jak prostak i próbujesz... no właśnie, sam zaprzeczasz swojej zasadzie. W głowie pusto, nic do powiedzenia a paluszki same wciskają kolejne klawisze. Żałosne - nie? ;o)
A co do Diderota, to czytałem jego historyjkę lata temu i niewiele z niej pamiętam. Ale założę się, że Ty właśnie to przerabiasz na polskim, co?

ocenił(a) film na 3
Puszek Fatalista

Z częścią z was mam się tak samo, jak bohaterka filmu z otoczeniem, z którym miała do czynienia. Prymitywne wartości i prostackie uogólnienia jakim hołdujecie zrównuje was z mieszkańcami Wyżyny Ozark :P

użytkownik usunięty
Lejzorek

No muszę przyznać, że to uogólnienie było wyszukane ;p

keeveek

Bo Polska to naród ponad 38 milionów najlepszych trenerów sportowych, 38 milionów najlepszych kierowców, 38 milionów najlepszych krytyków i znawców kina i w ogóle najpiękniejszych i najmądrzejszych "ludziów". Ot co!!
Każdy wie lepiej od każdego no bo reszta to matoły. Efekty widzimy/słyszymy...
A film chętnie obejrzę :).

ocenił(a) film na 9
keeveek

Podpisuje się. Szok, że film ma ocenę dużo niższą niż setki innych dennych obrazów.

keeveek

Jeszcze nie widziałam filmu, ale zgadzam się z Tobą co do części odnośnie szerokiej gamy filmwebowiczów. Moim zdaniem okropny typ komentatorów z onetu przeniósł się trochę tutaj - byle krytykować, byle narzekać, byle pokazać, że coś się wie, bo przecież jak krytykuje to ma wiedzę - umysł na tyle zamknięty, że nie jest w stanie otworzyć się na możliwość taką, że może jednak film jest dobry - mówię o innych świetnych, nisko ocenionych filmach. Chyba wpływa na to kompleks polaka tak zwany i może niski wiek sporej części wypowiadających się. A boże broń mieć inną opinię! Przykro, bo czytając zagraniczne dyskusje jednak widać większe otwarcie i szacunek. No ale jak mówię - narodowa cecha:/

ocenił(a) film na 8
keeveek

Znakomite kino. Zgadzam się z keeveekiem. Ostrożne, wyważone i - jak dla mnie - pełne napięcia.. Serwis, gdzie czasem ukazują się fajne teksty, opublikował pochlebną i rzetelną recenzję. Polecam uwadze:
http://strefasingla.pl/Strefa-Kultury/Przymrozek-egzystencjalny.html

ocenił(a) film na 7
keeveek

Gdybym nie znał gustów masowego widza dziwiłbym się, że ten film ma tak niską ocenę (sam dałem 8). Ale znam więc się nie dziwię...

Bismarck

Ja może napiszę parę słów od siebie:
Mi osobiście ten film nie przypadł do gustu,akcja toczy się ślamazarnie,muzyka słaba,zdjęcie też kiepskie gra aktorska nic nadzwyczajnego i nie wiem za co ta nominacja do oskara za główną rolę kobiecą no ale chyba z braku laku.Ogólnie ostatni rok nie przyniósł żadnych ciekawych filmów ale to nie powód żeby pocieszać się byle czym.
Z reguły filmy nominowane do oskarów są ciężki i trudne do oglądania przez zwykłego widza.Ale nie możemy zabraniać ludziom mieć innego zdania niż nasze.
Nie uważam się za jakiegoś znawcę kina , ale już się trochę obejrzało i widziałem masę filmów dużo lepszych od "Do Szpiku kości".Moja ocena 5/10.
Zaraz znajdą się ludziska , którzy zacznął mnie wyzywać od popkornożerców ale to już ich sprawa i gajowego.

ocenił(a) film na 9
tomato111

Oczywiście kwestia gustu i co kto lubi, nie mniej jak dla mnie zdjęcia były piękne a Jennifer Lawrence zagrała więcej niż rewelacyjnie i nominacja jest w pełni zasłużona a nawet według mnie powinna się ona zmienić w statuetkę.

ocenił(a) film na 8
VisitorQ

zgadzam się z opinią założyciela tematu, film znakomity, nie wiem dlaczego tak bardzo niedoceniony na filmwebie

gabriel_fw

Bo nie ma poscigow na quadach, walk karate i 3d ;) a i bym zapomnial ze nie ma watku romansowego to juz wogole skandal.

ocenił(a) film na 8
tomato111

to jest argumentacja! "akcja toczy się ślamazarnie,muzyka słaba,zdjęcie też kiepskie gra aktorska nic nadzwyczajnego"

Ludzie, nie orientujecie się , że się kompromitujecie takimi opiniami? :P

ocenił(a) film na 3
keeveek

POWIEM TAK: film był po prostu słaby i nie ma sensu go bronić tylko trzeba się pogodzić z jego bardzo niskim poziomem. Dlaczego?
Po pierwsze nudy nudy nudy. Nic się nie działo, i nic się nie zdarzy przez cały film.
Po drugie: lubię oglądać takie kino jak to - z pozoru nic się nie dzieje przez cały film ale reżyser z minuty na minuty zagęszcza akcję co daje nam świetną klaustrofobiczną atmosferę - ale ta druga część nie dotyczy tego filmu. Bardzo słabo zrobiony, żadnego budowania akcji, jak to dostrzegamy np. w dziełach Polańskiego.
Fabuła: Streściłbym ją w 1-2 złożonych zdaniach, od początku do końca. Temat do historii naprawdę ciekawy ale baaaardzo słabo zrealizowany
Aktorstwo: Nie mam zastrzeżeń. Nikt się specjalnie nie wybił i nikt nie był beznadziejny ale nic specjalnego.
Muzyka, klimat i reszta: Wszystko spoko, ale również nie uchwyciłem niczego nadzwyczajnego. Jedyne co mnie zaciekawiło, to fajna sceneria do tworzenia filmu jednak nie wykorzystana

W jednym zdaniu: Film miał ambicje, jednak nie podołał nawet tak prostemu materiałowi.

keeveek

Świetny film, nie dla każdego.

keeveek

zgadzam sie z keeveekiem co to ocen na filmwebie, bez przesady, wiekszosc nawet nie ma ogolnego pojecia o świecie filmu a potrafi zaniżyć średnią naprawdę dobrego filmu, czasem nawet go nie oglądając tylko słysząc krytyke wśród znajomych, czasem pojawiają się komentarze, że film był beznadziejny, i ktoś przyznaje się, że obejrzał tylko pierwsze 10minut tego filmu. nie powinno się tak oceniać. co do 'do szpiku kości' to zaraz mam zamiar obejrzeć :)